Οικονομικό επιτελείο
Δημοσίευση: 07 Μαρτίου 2014 21:37Τα πρώτα σημάδια σύγκλισης στη διαπραγμάτευση
Του Νίκου Ρογκάκου
«Φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται ένα καλύτερο κλίμα. Δεν θα έχουμε συμφωνία έως τη Δευτέρα όμως φιλοδοξούμε να έχουμε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω όμως ότι θα έχουμε μια θετική έκθεση προόδου και θα κλείσουμε μετά», ήταν η δήλωση του αξιωματούχου του υπουργείου, μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι η τρόικα θα επιστρέψει μετά το Eurogroup, όμως τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις επαφές τους με τους εκπροσώπους των υπουργείων καθώς υπάρχουν ανοιχτά θέματα.
Θετικά εξελίσσεται πάντως η διαπραγμάτευση για τις τράπεζες όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση. Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φάνηκε στις τελευταίες συναντήσεις να έχει διάθεση κατανόησης για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Όσο για τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια, στην οποία ενδεχομένως να συμμετάσχει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Στο μέτωπο των εργασιακών, η τρόικα επιμένει όλη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να προέλθει από τους εργοδότες, αλλά και να καταργηθεί το υπουργικό βέτο δια νόμου, όπως φάνηκε μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Αν και έγινε μία «ουσιαστική συζήτηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, για τα δύο καυτά θέματα των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι νέες συζητήσεις δεν απέδωσαν καρπούς.
Σε σχέση με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη μείωση κατά 2,9% από τον εργοδότη και το 1% από τον εργαζόμενο και να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο, ενώ η τρόικα επιμένει και το 3,9% να είναι από τους εργοδότες.
Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, το στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι η συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων για την δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) αποτελεί στοιχείο ωριμότητας, προσθέτοντας ότι «εμείς συνεισφέραμε με την μεταβίβαση της υπογραφής στο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας». «Για εμάς αυτό είναι επαρκές», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η τρόικα εμμένει στην κατάργηση του υπουργικού βέτο.
Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, πάντως, δήλωσε αισιόδοξο ότι οι απόψεις της ελληνικής πλευράς θα ακουστούν και εκτίμησε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά και στα δύο».
Η αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν παράλληλα την Παρασκευή πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.