Έντονες αντιδράσεις
Δημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2013 14:11Μέτωπο ιδιοκτητών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων για το φόρο ακινήτων
Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί απαράδεκτο να διατηρηθεί έστω και για μια ημέρα το σημερινό καθεστώς της επιβολής δύο φόρων κεφαλαίου στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία, δηλαδή του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους («χαράτσι») που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Τάσσεται επίσης εναντίον κάθε πρότασης που αποσκοπεί στην διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο κάποιες κατηγορίες πολιτών δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα και το φορολογικό βάρος πέφτει εξʼ ολοκλήρου στην καθημαγμένη αστική ιδιοκτησία.
Τις θέσεις αυτές αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων ανέπτυξε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κώστα Βλαχάκη.
Στη συνέντευξη επισημάνθηκαν οι δραματικές επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στην κοινωνία, την οικονομία, τις συναλλαγές και την απονομή της Δικαιοσύνης και τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν διορθωτικά μέτρα προκειμένου:
- Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νέου φόρου.
- Να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, τα αστικά οικόπεδα και τα διατηρητέα κτίρια.
- Να αποποινικοποιηθεί άμεσα η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων.
Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων επεσήμαναν εξάλλου ότι η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να κάνουν οποιοδήποτε συμβόλαιο, άσκηση αγωγής ή άλλης δικαστικής ενέργειας, καλούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικά από τις ΔΟΥ που να πιστοποιούν όχι μόνο ότι έχουν δηλώσει το ακίνητο στη δήλωση ενιαίου φόρου ακινήτων, αλλά και ότι έχουν καταβάλει τον αναλογούντα φόρο όχι μόνο για το προκείμενο ακίνητο, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητά τους αποτελεί στην πραγματικότητα τροχοπέδη στις εμπράγματες συναλλαγές και στην απονομή της δικαιοσύνης.
«Η σχετική διάταξη πέρα από τα σοβαρότατα ζητήματα Συνταγματικότητας, δυσχεραίνει υπέρμετρα τις συναλλαγές, αυξάνει την γραφειοκρατία, εκθέτοντας τον πολίτη στην ταλαιπωρία και στις ουρές των εναπομεινασών Δ.Ο.Υ. για την παραγγελία και στη συνέχεια για την παραλαβή του σχετικού πιστοποιητικού, αλλά και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, εφόσον αυτοί δεν θα μπορούν να ασκήσουν κανέναν δικαίωμά τους (π.χ. να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα για την καταπάτηση της περιουσίας τους, να αποβάλλουν από το μίσθιο το δύστροπο μισθωτή τους) εάν δεν έχουν πρώτα εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο για το σύνολο της περιουσίας τους!», τόνισαν συγκεκριμένα.