Ζει σε βάθος από 50 έως 300 μέτρα
Δημοσίευση: 15 Μαΐου 2015 16:33Αυτό είναι το πρώτο πλήρως θερμόαιμο ψάρι!
Ένα ψάρι που είναι πλήρως θερμόαιμο ανακάλυψαν για πρώτη φορά ερευνητές στις ΗΠΑ. Ο λόγος για το ψάρι «opah» ή αλλιώς Lampris guttatus («λαμπρόψαρο»), που ανήκει στην κατηγορία των «φεγγαρόψαρων».
Το «opah» χάρη στο θερμό αίμα του, κολυμπά ταχύτερα και βλέπει καλύτερα, κάτι που το καθιστά έναν άκρως αποτελεσματικό θηρευτή, έχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τα άλλα ψυχρόαιμα ψάρια, στα παγωμένα βάθη των θαλασσών.
Έχει ασημί-κόκκινο χρώμα, οβάλ σχήμα, βάρος έως 90 κιλών, μήκος περίπου ένα μέτρο και μέγεθος όσο ένα μεγάλο λάστιχο αυτοκινήτου, ενώ ζει σε αρκετούς ωκεανούς του πλανήτη, σε βάθος 50 έως 300 μέτρων. Το ψάρι κολυμπά κινώντας πάνω-κάτω σαν φτερούγες τα κόκκινα θωρακικά πτερύγιά του.
Ψάρια που ζουν σε τέτοια βάθη, συνήθως είναι αργοκίνητα και στήνουν παγίδες στη λεία τους, αντί να την κυνηγούν, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, με τα «opah», που είναι εξαιρετικοί κυνηγοί. Μπορούν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο νερό και διαθέρουν αστραπιαίες αντιδράσεις.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Νίκολας Βέγκνερ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA Fisheries), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέφεραν ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου ψαριού, η φύση έχει καινοτομήσει, επιτρέποντας στον οργανισμό του να διατηρεί υψηλή θερμοκρασία (ενδοθερμία) ακόμη και στα παγωμένα βαθιά νερά. Το ψάρι έχει συνήθως θερμοκρασία σώματος περίπου πέντε βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από εκείνη του περιβάλλοντός του.
Ορισμένα άλλα ψάρια, όπως ο τόννος και μερικά είδη καρχαριών, διατηρούν ζεστά μερικά μόνο μέρη του σώματός τους (τοπική ή περιφερειακή ενδοθερμία), όπως τους μυς, πράγμα που τους επιτρέπει να κολυμπάνε γρήγορα, ωστόσο τα εσωτερικά όργανά τους και η καρδιά τους κρυώνουν γρήγορα, ιδίως όταν κατεβαίνουν σε μεγάλα βάθη, πράγμα που τους αναγκάζει να ανεβαίνουν ξανά στην επιφάνεια.
Το «opah» δεν έχει τέτοια ανάγκη, γι' αυτό, όπως έδειξαν οι δορυφόροι, ζει τον περισσότερο καιρό σε μεγάλα βάθη. Επιπλέον διαθέτει άφθονο κρέας, γεγονός που το κάνει όλο και πιο δημοφιλές στις ιχθυαγορές.