LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 25 Οκτωβρίου 2016 06:36

Επιστήμονες ανακάλυψαν το ηλεκτρονικό “χαρτί”

Λιγότερο σε πάχος από ένα μικρόμετρο, το χαρτί είναι εύκαμπτο, έχει τη δυνατότητα να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια κανονική οθόνη LED, ενώ χρειάζεται δέκα φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα tablet.

Ανακάλυψη - ηλεκτρονικό χαρτί - εύκαμπτο χαρτί

Ένα νέο ηλεκτρονικό «χαρτί» κατάφεραν να αναπτύξουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς της Σουηδίας. Λιγότερο σε πάχος από ένα μικρόμετρο, το χαρτί είναι εύκαμπτο, έχει τη δυνατότητα να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια κανονική οθόνη LED, ενώ χρειάζεται δέκα φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα tablet.

Τα αποτελέσματα των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Advanced Materials.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Phys.org, όταν ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Αντρέας Ντάλιν και μαθητής του Κούλιν Σιόνγκ εργάζονταν πάνω στην τοποθέτηση αγώγιμων πολυμερών σε νανοκατασκευές, αντιλήφθηκαν ότι ο συνδυασμός θα ήταν ιδανικός για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής οθόνης, η οποία θα μπορούσε να είναι όσο λεπτή είναι και ένα χαρτί. Ένα χρόνο αργότερα τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα προς δημοσίευση. Ένα υλικό που έχει πάχος μικρότερο από ένα μικρόμετρο, είναι εύκαμπτο και μπορεί να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια τυπική LED οθόνη.

«Το ‘χαρτί' είναι παρόμοιο με ένα Kindle tablet», δήλωσε στην ιστοσελίδα ο Ντάλιν. «Δεν ανάβει όπως μια τυπική οθόνη, αλλά αντανακλά το εξωτερικό φως, το οποίο και την φωτίζει. Ως εκ τούτου λειτουργεί πολύ αποδοτικά όταν υπάρχει έντονο φως, όπως από τον ήλιο, σε αντίθεση με τις τυπικές LED οι οποίες λειτουργούν καλύτερα στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα χρειάζεται μόνο το ένα δέκατο της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα Kindle tablet, η οποία φυσικά είναι πολύ λιγότερη από τη LED οθόνη ενός tablet».

Ο Ντάλιν υποστηρίζει επίσης ότι η καλύτερη εφαρμογή για αυτού του είδους τις οθόνες θα είναι σε καλά φωτισμένους ή εξωτερικούς χώρους για την εμφάνιση πληροφοριών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να αντικατασταθούν πινακίδες ή οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι ηλεκτρονικές ή εύκαμπτες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο