LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Το ακριβέστερο ατομικό ρολόι

Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2015 21:59

Παγκόσμιο ρεκόρ ακρίβειας από ατομικό ρολόι στροντίου

Το νέο ατομικό ρολόι στροντίου έχει τόση ακρίβεια, ώστε να μη χάνει ή να κερδίζει, ούτε ένα δευτερόλεπτο στα 15 δισ. χρόνια.

Ρολόι στροντίου

Τα ατομικά ρολόγια γίνονται ολοένα καλύτερα στο μέτρημα του χρόνου. Το νέο θαύμα, δημιούργημα ερευνητών στις ΗΠΑ, είναι ένα ατομικό ρολόι στροντίου, που έχει τόση ακρίβεια, ώστε να μην χάνει (ή να κερδίζει) ούτε ένα δευτερόλεπτο στα 15 δισεκατομμύρια χρόνια, υπερκαλύπτοντας έτσι ακόμη και αυτή την ηλικία του σύμπαντος (14,8 δισ. χρόνια).

Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον δρα Τζουν Γιε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν ότι το πειραματικό ρολόι τους είναι πλέον τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβές από ό,τι ήταν πέρυσι, όταν και κατείχε πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ ακρίβειας.

Επίσης, η σταθερότητα του ρολογιού (πόσο το ένα «τικ» του μοιάζει με το επόμενο) έχει βελτιωθεί σχεδόν κατά 50% με πέρυσι, γεγονός που του χαρίζει και το παγκόσμιο ρεκόρ σταθερότητας, εκτός από το ρεκόρ ακρίβειας.

Τέτοια ρολόγια μπορούν να έχουν μια ευρεία γκάμα πρακτικών εφαρμογών στο πεδίο των επικοινωνιών, του γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS) και σε άλλες τεχνολογίες, όπως για τη δημιουργία ιδιαίτερα ευαίσθητων αλτίμετρων, που θα καταγράφουν τις υψομετρικές διαφορές ανάλογα με τις ανεπαίσθητες μεταβολές της βαρύτητας.

Το ρολόι μπορεί να μετρά οριακές αλλαγές τόσο στο πέρασμα του χρόνου, όσο και στη δύναμη της βαρύτητας σε ελαφρώς διαφορετικά υψόμετρα (π.χ. ενός ή δύο εκατοστών). Κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία τα ρολόγια κάνουν «τικ-τάκ» πιο γρήγορα, όσο ψηλότερα ανεβαίνει κανείς.

Τα ρολόγια απόλυτης ακρίβειας μπορεί να αξιοποιηθούν στη λεγόμενη «σχετικιστική γεωδαισία», η οποία φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο τέτοιων ρολογιών ως υπερευαίσθητους αισθητήρες, προκειμένου να κάνει ακριβέστατες τρισδιάστατες μετρήσεις του σχήματος της Γης.

Ο κάτοχος του νέου ρεκόρ αποτελείται από λίγες χιλιάδες άτομα του χημικού στοιχείου στροντίου, τα οποία διατηρούνται σε μια στήλη διαστάσεων 30 επί 30 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), με τη βοήθεια δέσμης λέιζερ, που δημιουργεί ένα οπτικό πλέγμα, στο οποίο διατάσσονται τα άτομα σε διαδοχικά στρώματα. Οι επιστήμονες καταγράφουν τα «τικ-τακ» του στροντίου (430 τρισεκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο), «λούζοντας» τα άτομά του με ένα σταθερό ερυθρό φως λέιζερ, που έχει την κατάλληλη συχνότητα, ώστε να αναγκάζει τα άτομα να εναλλάσσουν δύο διαφορετικά ενεργειακά επίπεδα (το ισοδύναμο του παραδοσιακού τικ-τακ). Το ρολόι λειτουργεί σε φυσιολογικές θερμοκρασίες δωματίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο