LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Doodle

Δημοσίευση: 07 Απριλίου 2015 08:56

Γκαμπριέλ Μιστράλ : Η Google τιμά την 126η επέτειο της γέννησής της

Στην Γκαμπριέλ Μιστράλ, την πρώτη λογοτέχνη της Λατινικής Αμερικής που κέρδισε Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Google - Doodle -  ποιήτρια - Γκαμπριέλα Μιστράλ

Η Χιλιανή ποιήτρια Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 126 χρόνια κι έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο Γκαμπριέλα Μιστράλ.  Διπλωμάτης, εκπαιδευτικός και φεμινίστρια, ήταν μερικοί από τους ρόλους που έπαιξε στη ζωή της, εκτός της ποιητικής της έφεσης.

Η Φύση, η προδοσία, η αγάπη, η θλίψη και η ανάκτηση, τα ταξίδια, η αγάπη της μάνας, η ταυτότητα της Λατινικής Αμερικής είναι τα θέματα που διαπραγματεύονταν τα ποιήματά της.

Άρχισε να γράφει σε νεαρή ηλικία, ως κόρη ποιητή και δασκάλου, που γνώρισε τον έρωτα. Η πρώτη της συλλογή ήταν «Οι σονέτες του θανάτου» (Sonetos de la muerte) η οποία γράφτηκε το 1915, στη μνήμη του αδικοχαμένου αγαπημένου της.

Στη συνέχεια τα πολυάριθμα ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. Το Ινστιτούτο της Ισπανίας στη Νέα Υόρκη τα συγκέντρωσε και τα δημοσίευσε το 1922, με τίτλο «Ερήμωση».

Google - Doodle -  ποιήτρια - Γκαμπριέλα Μιστράλ

Η προσφορά της Μιστράλ ήταν μεγαλειώδης. Μάλιστα, ανέλαβε και το υπουργείο Παιδείας της χώρας της.

Εκτός του εκπαιδευτικού της έργου, διετέλεσε διπλωματικός υπάλληλος της Χιλής, ενώ διορίστηκε υπάλληλος της Κοινωνίας των Εθνών και των Ηνωμένων Εθνών.

Google - Doodle -  ποιήτρια - Γκαμπριέλα Μιστράλ

Το 1945 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για «τη λυρική της ποίηση, που έκαμε το όνομά της σύμβολο των ιδεαλιστικών τάσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής».

Google - Doodle -  ποιήτρια - Γκαμπριέλα Μιστράλ

Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1957 από καρκίνο στο πάγκρεας, σε ηλικία 68 ετών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο