LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δημοσίευση: 23 Ιουλίου 2014 16:00

Νέο κακόβουλο λογισμικό «μπλοκάρει» υπολογιστές

To νέο κακόβουλο λογισμικό ονομάστηκε CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) και ανιχνεύεται ως «Critroni». Δείτε πως να προφυλαχτείτε.

Πληκτρολόγιο - Υπολογιστής

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την εμφάνιση  ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που ονομάστηκε ως CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) και ανιχνεύεται ως «Critroni», ενώ αποτελεί την  εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Crypto locker Ransomware.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το νέο κακόβουλο λογισμικό, με την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.α.).  Στη συνέχεια, εμφανίζει ένα μήνυμα “μπλοκαρίσματος” του υπολογιστή, ενημερώνοντας το χρήστη ότι, για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom).

Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δεν διαθέτει bitcoins, οι δημιουργοί του λογισμικού παρέχουν οδηγίες για την απόκτησή τους. Όπως στο Cryptolocker, το κακόβουλο λογισμικό «Critroni» δημιουργεί ένα ζεύγος δημόσιου και ιδιωτικού «κλειδιού», που ουσιαστικά είναι κωδικοί αριθμοί, οι οποίοι «ξεκλειδώνουν» τον μολυσμένο υπολογιστή.

Το ένα «κλειδί» (δημόσιο) αποθηκεύεται στο μολυσμένο σύστημα και δίνεται στο χρήστη ελεύθερα, χωρίς πληρωμή. Το άλλο «κλειδί» (ιδιωτικό) αποθηκεύεται στο διακομιστή διοίκησης και ελέγχου (C&C servers) και δίδεται από τους δράστες στο θύμα για να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία, μόνο μετά την καταβολή του χρηματικού ποσού που έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί, το οποίο είναι πάντα σε ψηφιακό νόμισμα «bitcoin».

Οι διαδικασίες και οι τρόποι εξάπλωσης του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού είναι παρόμοιες με αυτή του  κακόβουλου λογισμικού  Cryptolocker.

Μέτρα προστασίας

Οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει:

• να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,
• να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης,
• να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο και
• να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26Λονγκ Άιλαντ: Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους σε παραλία (βίντεο)18:11G7: Μείωση στην παραγωγή πλαστικού17:57Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες17:42Ανάσταση στον ΑΝΤ1 με Μαρινέλλα και Θεοδωρίδου (βίντεο)17:28Ηράκλειο: Έσπρωξε την πρώην του από τη σκάλα17:13Λιβαδειά: Μυστήριο με 15χρονη που βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της16:59Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας (βίντεο)16:44“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ116:31Μήνυμα Μητσοτάκη για το Πάσχα: Οι σκέψεις μας στους αδύναμους και τους ένστολους16:17Γάζα - Le Monde: Διαρρήξεις σε τράπεζες με λεία 66000000 ευρώ16:04Πάσχα: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Ανάσταση15:50Καιρός - Πάσχα: Που θα ψηθεί ο οβελίας υπό βροχή15:36Revenge porn: Κατήγγειλε τον σύντροφό της για διακίνηση φωτογραφιών της15:23Ανάσταση: Ο Δήμος που θα γιορτάσει με αθόρυβα πυροτεχνήματα 15:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο