Εξηγήσεις από το Facebook για το σκάνδαλο ζητούν Ε.Ε. και Λονδίνο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Facebook Inc. να δώσει απαντήσεις «τις δύο προσεχείς εβδομάδες» στα ερωτήματα που προκύπτουν από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και ειδικότερα σχετικά με το αν εθίγησαν προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων.
Η Κομισιόν ζητεί επίσης πληροφόρηση από το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μίας τέτοιας υπόθεσης.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση και θα στείλει τον επικεφαλής τεχνολογιών της εταιρείας, Μάικ Σρέπφερ, ή τον επικεφαλής παραγωγής, Κρις Κοξ.
Στον αντίποδα, ο “Mr. Facebook” φέρεται διατεθειμένος να καταθέσει ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την προστασία δεδομένων και άλλα ζητήματα, ανέφερε μια πηγή, ενήμερη της υπόθεσης.
Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας κάλεσε το Ζούκερμπεργκ να καταθέσει στις 10 Απριλίου, σε μια ακρόαση μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους της Alphabet και της Twitter. Η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής και οι Επιτροπές Εμπορίου της Γερουσίας επίσης κάλεσαν τον γενικό διευθυντή του Facebook να καταθέσει, χωρίς να έχουν οριστεί ημερομηνίες.
«Η Cambridge Analytica έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Brexit»
Η εταιρεία Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, έπαιξε «κρίσιμης σημασίας ρόλο» στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, δηλώνει το “βαθύ λαρύγγι” Κρίστοφερ Γουίλι, σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Οι Βρετανοί θα είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit το 2016 χωρίς την Cambridge Analytica; «Όχι, έπαιξε κρίσιμο ρόλο, είμαι βέβαιος», δήλωσε ο πρώην διευθυντής έρευνας της Cambridge Analytica, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Liberation, η οποία πήρε τη συνέντευξη από τον Κρίστοφερ Γουίλι μαζί με τις εφημερίδες Le Monde, Die Welt, El Pais και La Repubblica.
Το διευθυντικό στέλεχος της Cambridge Analytica δηλώνει ότι η Aggregate IQ (AIQ), μία καναδική εταιρεία που συνδέεται με την Cambridge Analytica, συνεργάσθηκε για να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το “Leave.EU”, να παρακάμψει το πλαφόν των δαπανών και θεωρεί ότι χωρίς την AggregateIQ «το στρατόπεδο του Leave δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που παίχτηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων».
Το πρώην στέλεχος της Cambridge Analytica θεωρεί επίσης ότι «το Facebook πρέπει να αναπλαισιωθεί, όχι να σβηστεί», σύμφωνα με την Le Monde και απορρίπτει τις εκκλήσεις για την εγκατάλειψη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. «Έχει γίνει αδύνατο να ζήσουμε χωρίς τις πλατφόρμες, αλλά πρέπει να γίνει αναπλαισίωση».
Ο Κρίστοφερ Γουίλι περιγράφει επίσης τις ιδιαίτερες συνθήκες της πρόσληψής του το 2013 από την SCL, την μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε. Εξηγεί ότι εκ των υστέρων ανακάλυψε ότι ο προκάτοχός του βρέθηκε «νεκρός υπό ανεξήγητες συνθήκες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Ναϊρόμπι, όπου εργαζόταν για τον Ουχούρου Κενυάτα», τον Πρόεδρο της Κένυας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Monde.
Ο Γουίλι επαναλαμβάνει επίσης την εμπλοκή του Στιβ Μπάνον, του πρώην στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart, δηλώνοντας ότι ερχόταν στο Λονδίνο «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα» και ότι η έλευσή του συνέβαλε στο να πιεσθεί να εγκαταλείψει τη θέση του, σύμφωνα με τη Liberation.