LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2018 14:46

Επαναστατική καινοτομία: “Υπερτροφές” σε σκόνη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Superfoods μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων.

υπερτροφές - σκόνη

Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.

Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% - 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” - superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α. Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα10:14“Βραχιολάκι” στα επείγοντα: Τα 14 νοσοκομεία που θα το εφαρμόσουν έως τις 15 Ιουλίου10:00Ολυμπιακός: MVP της σεζόν ο Τζολάκης09:46Λάρισα: Απολογείται σήμερα ο 21χρονος που σκότωσε τη μητέρα του 09:31Περού: Συνελήφθη βασικός ύποπτος για τη σφαγή 13 εργαζομένων σε χρυσωρυχείο09:17Νίκαια: Εξιχνιάστηκε υπόθεση συμπλοκής με οπαδικά κίνητρα μεταξύ 6 ατόμων09:04Εγκατάλειψη βρέφους στον Άλιμο - Σπύρου: Πρέπει να βρεθεί αυτός που πήρε το παιδί (βίντεο)08:49Αττική: Συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών08:34Eurovision 2025 - Τελικός: Ανακοινώθηκε η σειρά που θα εμφανιστούν οι χώρες - Σε ποια θέση είναι η Κλαυδία08:20Γάζα: Τριψήφιος αριθμός νεκρών σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ08:06Eurovision 2025: Με μαγευτική Κλαυδία στον τελικό η Ελλάδα - Το κλάμα και η ανάρτηση μετά την πρόκριση 07:52Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Μαΐου07:35Μεξικό: Έρευνα για τον φόνο νεαρής ίνφλουενσερ σε απευθείας μετάδοση07:19Δημόσιο: 2000 υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν σε cloud και ΑΙ τεχνολογίες07:02“Τριμερείς συναντήσεις” στις οποίες θα συμμετάσχουν Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Τουρκία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη 06:45Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή06:29Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:12Eurovision 2025 - Β’ Ημιτελικός: Στον μεγάλο τελικό η Ελλάδα 00:23Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα: Αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος φιλάθλων (βίντεο)23:59Τουρκία: Ο ΥΠΕΞ Φιντάν συναντήθηκε με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη23:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο