LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2018 14:46

Επαναστατική καινοτομία: “Υπερτροφές” σε σκόνη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Superfoods μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων.

υπερτροφές - σκόνη

Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.

Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% - 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” - superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α. Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχος19:39Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο