LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2017 22:43

Κλείνουν τις τρύπες των δρόμων με… ηλιέλαιο

Οι δρόμοι “αυτοθεραπεύονται”, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ στη Βρετανία. 

δρόμος - άσφαλτος - ρωγμή - σπάσιμο

Έναν απρόσμενο τρόπο για να επιδιορθώνονται ζημιές που έχει υποστεί η άσφαλτος δοκιμάζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία.

Χρησιμοποιούν κάψουλες που περιέχουν ηλιέλαιο και οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι οι δρόμοι «αυτοθεραπεύονται». Το ηλιέλαιο σύμφωνα με τους ερευνητές υποχρεώνει τις ρωγμές της ασφάλτου να επανενωθούν.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα πρόκλησης ρωγμών στις ασφάλτους των δρόμων που οφείλονται σύμφωνα με τους ειδικούς σε κλιματικούς λόγους.

Το κόστος των επισκευών είναι πολύ μεγάλο και έτσι τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών ευελπιστούν ότι το ηλιέλαιο που κοστίζει περίπου δύο ευρώ το λίτρο θα μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη και ταυτόχρονα οικονομικά συμφέρουσα λύση.

Στις δοκιμές φαίνεται ότι η χρήση ελαίων σε σημεία της ασφάλτου που αρχίζει να «σκάει» υποχρεώνει την άσφαλτο να αναδιαταχθεί και να επουλώσει τις… πληγές της πριν αυτές εξελιχθούν σε μεγάλες ρωγμές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ανάλογη δράση επιδιόρθωσης της ασφάλτου έχει και το ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι ακόμη και το λάδι των αυτοκινήτων. Όμως οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το κοινό ηλιέλαιο που υπάρχει στα σουπερμάρκετ επειδή είναι πολύ φτηνό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο