Διορίστηκε ο πρώτος “πρέσβης τεχνολογίας” στον κόσμο
Οι κορυφαίες εταιρείες στην περίφημη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διεθνή σκηνή από πολλές χώρες – γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων μαζί τους όλο και πιο σημαντική, εκτιμά ο πρώτος “πρέσβης τεχνολογίας” στον κόσμο.
Ο Κάσπερ Κλίνγκε, που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας για να αναλάβει το πόστο της “τεχνολογικής διπλωματίας” (techplomacy) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, θα αναλάβει την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα του και εταιρείες-κολοσσούς, όπως το Facebook, η Apple και η Google.
«Θα συνεχίσουμε την “παραδοσιακή διπλωματία” με χώρες και οργανισμούς, αλλά επίσης πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε τι σχέσεις μπορούμε να έχουμε με αυτές τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» δήλωσε ο Κλίνγκε στο πρακτορείο Reuters.
Στόχος του είναι να βοηθήσει τη Δανία να κατανοήσει τις επιπτώσεις των ταχύτατων εξελίξεων στην ψηφιακή διπλωματία, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα και τις αξίες της χώρας, δημιουργώντας έναν δίαυλο επικοινωνίας που θα είναι επωφελής και για τις εταιρείες.
«Αν παρατηρήσετε την εμπλοκή και τη σπουδαιότητα αυτών των εταιρειών για όλους μας, θα διαπιστώσετε ότι πολλές από αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι τα περισσότερα έθνη», σχολίασε ο Κάσπερ Κλίνγκε.
Με τις εταιρείες τεχνολογίας να δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση να μοιραστούν κρυπτογραφημένες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Κλίνγκε υπογράμμισε επίσης τη δυνατότητα που έχουν εξτρεμιστές να εκμεταλλεύονται διαδικτυακές πλατφόρμες για τους σκοπούς τους.
«Είδαμε τι έγινε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, όταν το Facebook βγήκε μπροστά και είπε πως είναι έτοιμο να συζητήσει για το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί η χρήση του δικτύου του από τρομοκρατικές οργανώσεις για την προώθηση των ενεργειών τους», δήλωσε ο Δανός “τεχνο-διπλωμάτης”, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.
Τον Μάιο, επιβλήθηκε στο Facebook πρόστιμο 150.000 ευρώ από την αρμόδια αρχή προστασίας δεδομένων της Γαλλίας, επειδή δεν απέτρεψε την πρόσβαση από διαφημιστές σε δεδομένα των χρηστών του. «Αν εξετάσετε τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινή μας ζωή και πόσα δεδομένα μπορούν να αποκτήσουν για όλους μας, τότε συνειδητοποιεί κανείς πόση επιρροή έχουν αυτές οι εταιρείες», επεσήμανε ο Κλίνγκε.
Η “τεχνολογική διπλωματία” είναι ένας από τομείς στους οποίους έχει δώσει προτεραιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, μαζί με την Εθνική Ασφάλεια, το Brexit, τη μεταναστευτική πολιτική και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.