Το Top 10 των πιο καινοτόμων δημόσιων ερευνητικών φορέων στον κόσμο
Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών (CEA) είναι ο πιο καινοτόμος δημόσιος ερευνητικός φορέας στον κόσμο, παράγοντας πρωτοποριακού επιπέδου έρευνας σε διάφορα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πληροφοριών.
Η σχετική παγκόσμια κατάταξη που παρουσίασε ο οργανισμός Thomson Reuters, περιλαμβάνει ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς που χρηματοδοτούν την έρευνά τους με δημόσιους πόρους.
Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι εξής φορείς κατά σειρά (σε παρένθεση η βαθμολογία τους):
1. Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών - Γαλλία (206)
2. Εταιρεία Φραουνχόφερ - Γερμανία (202)
3. Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας-JST - (201)
4. Υπουργείο Υγείας ΗΠΑ (193)
5. Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) - Γαλλία (189)
6. Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ν.Κορέας (183)
7. Εθνικό Ινστιτούτο Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ιαπωνία (182)
8. Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ (179)
9. Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας - Σιγκαπούρη (175)
10. Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) - Γαλλία (175)
Στη λίστα με τους 25 πρώτους φορείς, προηγούνται οι ΗΠΑ με έξι φορείς και ακολουθούν η Γαλλία και η Ιαπωνία από τέσσερις και η Γερμανία με τρεις. Συνολικά υπάρχουν εννέα δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί της Ευρώπης στο διεθνές Top 25, έναντι οκτώ της Ασίας. Στους 25 πρώτους περιλαμβάνονται ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούν αδρά διάφορες έρευνες.
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η δημόσια επιστημονική και τεχνολογική έρευνα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο παγκοσμίως, ιδίως σε τομείς όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν θέλει ή δεν μπορεί να επενδύσει. Δημόσιοι φορείς διέσπασαν το άτομο, έστειλαν άνθρωπο στο φεγγάρι, εφηύραν το Ίντερνετ, αποκωδικοποίησαν το ανθρώπινο γονιδίωμα και συνεχίζουν το πρωτοποριακό έργο τους, ανοίγοντας συνεχώς νέα πεδία.
H No 1 Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών (CEA), που δημιουργήθηκε από τον Σαρλ Ντε Γκολ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, απασχολεί περίπου 16.000 μηχανικούς, επιστήμονες και τεχνικούς σε δέκα κρατικά ερευνητικά κέντρα στη Γαλλία. Έχει καταφέρει να καταθέτει τις περισσότερες αιτήσεις για νέες πατέντες (ανακαλύψεις με δυνητική εμπορική εφαρμογή) από κάθε άλλο δημόσιο οργανισμό. Χρηματοδοτείται κυρίως από το γαλλικό κράτος, αλλά συνεργάζεται επίσης με πάνω από 500 βιομηχανικούς εταίρους και έχει δημιουργήσει 116 θυγατρικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς μετά το 2000, αποτελώντας πρότυπο για αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η Νο 2 γερμανική Εταιρεία Fraunhofer απασχολεί 24.000 άτομα σε 67 ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη παραγωγός εφαρμοσμένης έρευνας, έχοντας καταφέρει να χρηματοδοτείται πλέον μόνο κατά το ένα τρίτο από το γερμανικό κράτος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς της καλύπτεται από συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες.