LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2015 00:09

Τo Cassini “αποχαιρετά” τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου

Οι δύο τελευταίες προσεγγίσεις του σκάφους θα λάβουν χώρα στα τέλη του Οκτωβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Cassini - παγωμένα φεγγάρια - Κρόνος

Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA θα ολοκληρώσει τις εξερευνητικές του πτήσεις στα μεγάλα, παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου, με μια σειρά από τρεις «στενές επαφές» με τον Εγκέλαδο, που άρχισαν την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου. Οι εικόνες αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν μία με δύο ημέρες μετά το πέρασμα, που θα παρέχει την πρώτη ευκαιρία για μια κοντινή ματιά στον βόρειο πόλο του Εγκέλαδου.

Η πτήση της Τετάρτης έφερε το Cassini σε απόσταση μέχρι και 1.839 χλμ από την επιφάνεια του φεγγαριού. Οι δύο τελευταίες προσεγγίσεις του σκάφους θα λάβουν χώρα στα τέλη του Οκτωβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Κατά τις πρώτες «επαφές» του διαστημοπλοίου με το φεγγάρι, ο βόρειος τομέας του Εγκέλαδου καλυπτόταν από σκοτάδι. Με τον ήλιο πλέον να λάμπει στις συγκεκριμένες ζώνες, θα είναι δυνατή η αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας γεωλογικής δραστηριότητας παρόμοιας με αυτήν που έχει βρεθεί στον νότιο πόλο. Επίσης, τα στοιχεία που θα προκύψουν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να κατανοηθεί εάν ο βορράς ήταν γεωλογικά ενεργός κάποια στιγμή στο παρελθόν.

«Ακολουθούμε μια σειρά στοιχείων για τον Εγκέλαδο εδώ και 10 χρόνια» λέει σχετικά η Μπόνι Μπουράτι, μέλος της ομάδας του Cassini και ειδική στα παγωμένα φεγγάρια στο JPL της NASA. «Η έκταση της δραστηριότητας πάνω και κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. Προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε ποια ήταν η ιστορία του και πώς έγινε έτσι».

Από το 2005 και την ανακάλυψη των «σιντριβανιών πάγου» στον Εγκέλαδο, το φεγγάρι έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς του Ηλιακού Συστήματος, από άποψης περιβαλλόντων που θα μπορούσαν να αποικιστούν. Τον Μάρτιο ανακοινώθηκε πως υδροθερμική δραστηριότητα ενδεχομένως να λαμβάνει χώρα στον πυθμένα του υπόγειου ωκεανού του, ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό πως ο ωκεανός αυτός καλύπτει όλο το φεγγάρι και δεν αποτελεί μόνο μια «τοπική» θάλασσα. Θεωρείται πως στον Εγκέλαδο ενδεχομένως να βρίσκονται περιβάλλοντα κοντινά σε αυτά που συναντώνται στους πυθμένες των γήινων ωκεανών- αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ύπαρξη ζωής.

Το Cassini έφτασε στον Κρόνο το 2004, και έχει ακόμα μπροστά του δύο χρόνια όσον αφορά στην αποστολή του. Η αποστολή (Cassini-Huygens) αποτελεί συνεργασία μεταξύ της NASA, της ESA και της ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Έκλεψαν 250 πρόβατα από κτηνοτρόφο λίγο πριν το Πάσχα 14:55Παράνομες ταριχεύσεις: Ελεύθεροι αφέθηκαν ιατροδικαστής, νεκροτόμος και άλλοι 4 συλληφθέντες14:42Σάββατο του Λαζάρου: Γιατί απαγορεύεται το μνημόσυνο με κόλλυβα14:28Καραμανδάνειο: 13χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από challenge 14:15Λέσβος: Τούρκοι “γάζωσαν” με σφαίρες σκάφος του Λιμενικού14:01Διπλό φονικό - Αίγιο: Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 23χρονος - Έβριζε και αυτοτραυματίστηκε στα κρατητήρια13:47Μητσοτάκης για δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο: Το παρακολουθούν ήδη πάνω από 49000 μαθητές (βίντεο)13:34Η ανάφλεξη στα Τέμπη13:21Συντάξεις Μαΐου: Πότε πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων 13:07Ο Αλκέτ Ριζάι κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης12:54Φωτιές - Κεφαλογιάννης: Η κλιματική κρίση ακυρώνει τα καλά σενάρια για το καλοκαίρι12:40ChatGPT - Πλουμίδης στο Ant1news: Γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε ως ψυχολόγο (βίντεο)12:27Φοροδιαφυγή - Μπουρνάζι: Τετραήμερο λουκέτο σε κλαμπ από την ΑΑΔΕ (εικόνες)12:13Χίος - Ρουκετοπόλεμος: Κατασχέθηκαν 1000 αυτοσχέδιες ρουκέτες (εικόνες)11:59Πάσχα - Έξοδος εκδρομέων: Αυξημένα μέτρα στις εθνικές οδούς για την οδική ασφάλεια 11:45Ουκρανία: Τραυματίες από ρωσική επιδρομή με drones (βίντεο)11:32Δασμοί - ΕΚΤ: Προς νέα μείωση επιτοκίων πριν το Πάσχα11:18Σεξουαλική παρενόχληση - Χρύσα Μπανδέλη: Τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανενόχλητοι (βίντεο)11:05Έκρηξη στην Hellenic Train: Επίθεση της ΝΔ στην αντιπολίτευση10:52Τσούνης: Η Ελλάδα μπορεί να βγάλει από το “λαιμό” της Ευρώπης την θηλιά της Gazprom10:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο