LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Social media /

PaloPro

Δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2015 18:22

Πως η επίθεση της Άγκυρας επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι αναφορές και τα σχόλια στο ελληνικό διαδίκτυο σχετικά με το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα, με τη βοήθεια της πλατφόρμας monitoring paloPro.  

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

H διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα, η πιο πολύνεκρη στην ιστορία της, προκαλεί την οργή της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης και επηρεάζει και τα συναισθήματα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Η τρομοκρατική επίθεση είχε στόχο φιλο-κουρδική πορεία ειρήνης και προκάλεσε το θάνατο 95 ατόμων και των τραυματισμό 246, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο της προεκλογική εκστρατεία εν όψη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Η Βομβιστική Επίθεση της Άγκυρας και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις συγκέντρωσαν με βάση τα στοιχεία του paloPro 4.217 συνολικές αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 10/10 – 12/10 2015. Η βομβιστική επίθεση καταγράφει τις περισσότερες αναφορές στα sites και στα blogs οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν σαφή κυριαρχία αναφορών στο twitter.

Επίθεση - Τουρκία - Άγκυρα - Ελληνοτουρκικές σχέσεις - έρευνα

Aναφορικά με τα συναισθήματα η Βομβιστική Επίθεση καταγράφει αρνητικό αριθμό συναισθημάτων εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης. Ταυτόχρονα τα συναισθήματα για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν την εικόνα των ουδέτερων συναισθημάτων καθώς κυριαρχούν έναντι αρνητικών και θετικών.

Επίθεση - Τουρκία - Άγκυρα - Ελληνοτουρκικές σχέσεις - έρευνα

Θεματολογία

Η θεματολογία για την χρονική περίοδο που εξετάζει η PaloPro, επικεντρώθηκε στην είδηση της βομβιστικής επίθεσης, στις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, και στα συλλυπητήρια αρχηγών κρατών για τους νεκρούς. 

Αναλυτικότερα:

• Διαδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό και τουρκικό λαό μετά την πολύνεκρη διοργανώθηκε τη Δευτέρα  στις 18.30 στο Σύνταγμα. Αντιπολεμικό συλλαλητήριο έχει κηρυχθεί για την Πέμπτη 15/10, στις 18:00 στα Προπύλαια και κατόπιν πορεία στα γραφεία της ΕΕ.
• Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
• Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια.
• Ο νομπελίστας Λογοτεχνίας το 2006, Ορχάν Παμούκ κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για «σχέδιο» απέναντι στους Κούρδους, την επομένη της επίθεσης στην Άγκυρα.
• Δημοσιεύματα για τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες για την επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Συμπεράσματα

Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι τα social media με αφορμή την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εναντίον φιλο- κούρδων διαδηλωτών, λειτούργησαν σε ένα βαθμό εποικοδομητικά για τις ελληνο- τουρκικές σχέσεις. Οι αντιπαραθέσεις έμειναν στην άκρη και ένωσε η θλίψη για τα θύματα καθώς και η απέχθεια για τέτοιου είδους μεγάλης ισχύος τρομοκρατικά χτυπήματα. Η κουρδική μειονότητα είναι συμπαθής για τους αγώνες που δίνει στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη και παραμένει αρνητική και επικριτική απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση σε Αιγαίο και Κύπρο και στις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης, αμφιβολιών και αβεβαιότητας εν όψη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες στην Τουρκία για την επίθεση στην Άγκυρα. Οι  συντηρητικοί πιστεύουν ότι το ΡΚΚ έχει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το  φιλο-κουρδικό κόμμα HDP, οι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί εκτιμούν ότι έγινε από κύκλους που επιδιώκουν να υπονομεύσουν το HDP του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς για να μην καταφέρει να εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου16:02ΔΥΠΑ: Λήγει η προθεσμία για τα 70000 επιταγών για τις παιδικές κατασκηνώσεις15:48Σαμαράς για Γενοκτονία των Ποντίων: Οι Έλληνες δεν ξεχνούμε15:34Τασούλας: “Τιμάμε με σεβασμό τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων που διώχθηκαν, σφαγιάστηκαν, ξεριζώθηκαν από τις προγονικές τους εστίες”15:21Ακινητοποιήθηκε πλοίο λόγω βλάβης15:07Λάρισα: Γυναίκα έπεσε θύμα τσαντάκια και τραυματίστηκε14:54Κηφισός: Άνδρας μπλόκαρε την κυκλοφορία για να κάνει την ανάγκη του (βίντεο)14:40Μακρόν – Ερντογάν: Βάιραλ έγινε στα τουρκικά σόσιαλ μίντια η χειραψία των δύο προέδρων14:27Πέθανε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς14:13Λαϊκό Νοσοκομείο: Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη με χρήση ρομποτικού συστήματος14:00Φωτιά στη Ριτσώνα: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής 13:46Βατικανό: Στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η συνάντηση του νέου πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη13:33Παναθηναϊκός: Το ποδοσφαιρικό «αντίο» στον Μπαρτ Σένκεφελντ: «Πράσινος φρουρός για πάντα»13:19Μαρινάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές για ισχυρή ανάπτυξη που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών13:06Γαλλία: Ναυάγιο στη Μάγχη12:52Eurovision: Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας ζητά να γίνει έλεγχος του televoting για το 12αρι στο Ισραήλ12:38Σοβαρό τροχαίο στον Βόλο: Μεθυσμένος οδηγός συγκρούστηκε με διανομέα και εξαφανίστηκε12:25Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ιερέας εκπαιδευμένος στις Πρώτες Βοήθειες, έσωσε τη ζωή παιδιού σε χωριό της Λήμνου12:11Δευτέρα 19 Μαϊου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:57Σεισμός στη Ζαχάρω Ηλείας11:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο