PaloPro
Δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2015 18:22Πως η επίθεση της Άγκυρας επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
H διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα, η πιο πολύνεκρη στην ιστορία της, προκαλεί την οργή της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης και επηρεάζει και τα συναισθήματα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Η τρομοκρατική επίθεση είχε στόχο φιλο-κουρδική πορεία ειρήνης και προκάλεσε το θάνατο 95 ατόμων και των τραυματισμό 246, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο της προεκλογική εκστρατεία εν όψη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
Η Βομβιστική Επίθεση της Άγκυρας και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις συγκέντρωσαν με βάση τα στοιχεία του paloPro 4.217 συνολικές αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 10/10 – 12/10 2015. Η βομβιστική επίθεση καταγράφει τις περισσότερες αναφορές στα sites και στα blogs οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν σαφή κυριαρχία αναφορών στο twitter.
Aναφορικά με τα συναισθήματα η Βομβιστική Επίθεση καταγράφει αρνητικό αριθμό συναισθημάτων εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης. Ταυτόχρονα τα συναισθήματα για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν την εικόνα των ουδέτερων συναισθημάτων καθώς κυριαρχούν έναντι αρνητικών και θετικών.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την χρονική περίοδο που εξετάζει η PaloPro, επικεντρώθηκε στην είδηση της βομβιστικής επίθεσης, στις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, και στα συλλυπητήρια αρχηγών κρατών για τους νεκρούς.
Αναλυτικότερα:
• Διαδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό και τουρκικό λαό μετά την πολύνεκρη διοργανώθηκε τη Δευτέρα στις 18.30 στο Σύνταγμα. Αντιπολεμικό συλλαλητήριο έχει κηρυχθεί για την Πέμπτη 15/10, στις 18:00 στα Προπύλαια και κατόπιν πορεία στα γραφεία της ΕΕ.
• Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
• Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια.
• Ο νομπελίστας Λογοτεχνίας το 2006, Ορχάν Παμούκ κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για «σχέδιο» απέναντι στους Κούρδους, την επομένη της επίθεσης στην Άγκυρα.
• Δημοσιεύματα για τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες για την επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.
Συμπεράσματα
Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι τα social media με αφορμή την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εναντίον φιλο- κούρδων διαδηλωτών, λειτούργησαν σε ένα βαθμό εποικοδομητικά για τις ελληνο- τουρκικές σχέσεις. Οι αντιπαραθέσεις έμειναν στην άκρη και ένωσε η θλίψη για τα θύματα καθώς και η απέχθεια για τέτοιου είδους μεγάλης ισχύος τρομοκρατικά χτυπήματα. Η κουρδική μειονότητα είναι συμπαθής για τους αγώνες που δίνει στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη και παραμένει αρνητική και επικριτική απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση σε Αιγαίο και Κύπρο και στις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης, αμφιβολιών και αβεβαιότητας εν όψη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες στην Τουρκία για την επίθεση στην Άγκυρα. Οι συντηρητικοί πιστεύουν ότι το ΡΚΚ έχει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP, οι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί εκτιμούν ότι έγινε από κύκλους που επιδιώκουν να υπονομεύσουν το HDP του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς για να μην καταφέρει να εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση.