Philae, Rosetta
Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2014 12:33Ο Έλληνας επιστήμονας της Rosetta
Η προσεδάφιση της διαστημοσυσκευής Philae, στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, έχει προκαλέσει κύματα ευφορίας στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα. Η διαστημική αποστολή Rosetta που έχει ως στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση του νερού και της ζωής στη Γη, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία μέχρι στιγμής.
Πίσω από το Philae, βρίσκεται κι ένας Έλληνας, ο λόγος για τον αστροφυσικό Θανάση Οικονόμου, ο οποίος κατέχει έδρα στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Ο συμπατριώτης μας επιστήμονας είναι ο δημιουργός ενός από τα 10 όργανα που διαθέτει το ρομπότ που προσεδαφίστηκε στον κομήτη.
Σε δηλώσεις του στη εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Νικολάου αναφέρει «Το όργανο που φτιάξαμε λέγεται APXS και μοιάζει με μικρό κύλινδρο ύψους μερικών εκατοστών. Τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και να ανιχνεύσει ακτίνες Χ και σωματίδια τύπου άλφα, τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες για την σύσταση του κομήτη».
Ο κομήτης αυτή τη στιγμή περιφέρεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο με ταχύτητα 120.000 χλμ. την ώρα και αποστολή της συσκευής που δημιούργησε ο Έλληνας επιστήμονας με τους συναδέλφους του είναι να λαμβάνει συνεχώς δεδομένα τα οποία μέσω του διαστημοπλοίου Rosetta, θα μεταφέρονται στη Γη.
Το APXS θα απέχει μόλις 4 εκατοστά από την επιφάνεια του κομήτη η οποία θα παραμορφώνεται συνεχώς λόγω της θερμότητας του Ήλιου. Τα δεδομένα που θα αποσπάσει η συσκευή θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να επεξεργαστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους ερευνητές. Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός πως σε αντίθεση με το Rosetta, το μέλλον του Philae είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς υπολογίζεται ότι τον Αύγουστο του 2105 θα λιώσει, όταν ο κομήτης θα φτάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του προς τον Ήλιο.
Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων, όπου θα παρουσιαστεί το «ιατρικό δελτίο», του μικρού ρομπότ.