“Πάθαμε”... Σεπτέμβριο με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα να ανακοινώνει μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους και μάλιστα σε μόνιμη βάση, η αλήθεια είναι πως πάθαμε ένα Σεπτέμβριο, κάτι σαν Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δηλαδή που συνήθως ο εκάστοτε Πρωθυπουργός προχωρά σε οικονομικές εξαγγελίες ανάλογα με τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Ένα διάγγελμα με έντονο άρωμα εκλογών κι ας υποστηρίζει το Μαξίμου σε όλους τους τόνους πως θα ολοκληρώσει την τετραετία, ένα διάγγελμα που αν μη τί άλλο επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να τρέξει και να κερδίσει τόσο το χαμένο χρόνο όσο και το χαμένο έδαφος ή έστω ένα τμήμα αυτού με τις δημοσκοπήσεις βέβαια να δείχνουν ότι δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Τα ποσοστά άλλωστε της ΝΔ φανερώνουν όχι μόνο φθορά αλλά και τη μεγάλη απογοήτευση των πολιτών ακόμη και ψηφοφόρων της που «φωνάζουν» αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση κυρίως της ακρίβειας.
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το περίπου 1,1 δις που θα διατεθεί ως επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους ως επιστροφή στην ουσία ενός ενοικίου στους χαμηλόμισθους και ως πρόσθετα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάπτυξη, το Νοέμβριο βέβαια, είναι μια ανάσα. Μόνο μία ανάσα όμως. Γιατί τί αναρωτιόμαστε όλοι από το μεσημέρι της Τρίτης; Καταρχάς γιατί όχι από τώρα αφού τα χρήματα υπάρχουν. Και κατά δεύτερον σώζεται κάποιος με 250 ευρώ επιπλέον το χρόνο ή ένα επιστρεφόμενο ενοίκιο που θα είναι στην ουσία όμως πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό, καθώς άλλο δηλώνουν οι περισσότεροι στην εφορία και άλλο πληρώνουν;
Στόχος της κυβέρνησής μας είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σταδιακά και σε ατομική προκοπή. Ανακοινώνουμε σήμερα πρωτοβουλίες ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εισοδημάτων, με ισχύ εντός του 2025. https://t.co/FmfiQQ6oWw pic.twitter.com/peCinQYrXv
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 22, 2025
Κατηγορηματικά όχι είναι η απάντηση. Από την άλλη βέβαια θα σκεφτεί κάποιος. Υπολόγιζαν αυτές οι κοινωνικές ομάδες αυτά τα χρήματα; Όχι γιατί δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και αυτό το απρόσμενο πλεόνασμα.
Και πάλι όμως όσο καλοπροαίρετος και να θέλεις να είσαι διακρίνεις αδικίες. Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια που αποκλείουν πολλούς, υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια που επίσης αφήνουν εκτός πολλούς και όχι μόνο συνταξιούχους που έκαναν χρήση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και τώρα νιώθουν σαν να τους τιμωρούν επειδή δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται και οι χήρες, ΑΜΕΑ λες και μία μόνιμη βλάβη που έχουν υποστεί και δεν τους επιτρέπει να εργαστούν και παίρνουν αναπηρικό επίδομα, μπορεί να αναστραφεί.
Είναι δεδομένο πως οι καμπάνες που χτυπάνε δυνατά τους τελευταίους μήνες για την κυβέρνηση ακούγονται και αξιολογούνται από το Μαξίμου. Ακόμη και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει λαβωμένος καθώς ο «κανένας» προηγείται ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου που όλοι οι πολιτικοί της αντίπαλοι χαρακτηρίζουν πυροτέχνημα, δείχνει να καθηλώνεται στη δεύτερη θέση και έτσι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από τους δημοσκόπους.
Και όλα αυτά με το βλέμμα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο, όπου εκεί εκτός από την κυβερνητική πολιτική και τις νέες εξαγγελίες στήριξης της μεσαίας τάξης πια θα κριθεί και η εξίσου και ίσως πολύ περισσότερο λαβωμένη αντιπολίτευση που όσο κριτική κι αν ασκεί, όσα μέτρα κι αν προτείνει δείχνει να απευθύνεται σε «ώτα μη ακουόντων» καθώς τα ποσοστά όλων των κομμάτων πλην της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ελληνικής Λύσης συρρικνώνονται συνεχώς με ανησυχητικό ρυθμό.
Κόμματα που κατηγορούν την κυβέρνηση για κοροϊδία, πως δίνει «ψίχουλα», πως από τη μία τσέπη των πολιτών τα παίρνει και τα δίνει στην άλλη, θεωρώντας πως αυτό το πλεόνασμα που προέκυψε είναι εξαιτίας της υπερφορολόγησης των πολιτών. Προτείνουν από την πλευρά τους μεγαλύτερες παροχές με την κυβέρνηση να απαντά πως είναι ακοστολόγητα μέτρα που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια.
Ευχή όλων να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Λάθη που οδήγησαν στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και μακάρι να αποπληρώσουμε και το χρέος όσο το δυνατόν νωρίτερα για να έρθει και αυτή η ανάπτυξη επιτέλους που τόσο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε στην τσέπη μας.