LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΦΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΔημοσίευση: 18 Ιουλίου 2024 14:36

Το γινάτι βγάζει… Τραμπ

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, "χαρτογραφεί" τα νέα δεδομένα στην προεκλογική μάχη των ΗΠΑ, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και την εντεινόμενη εμφισβήτηση του Μπάιντεν.

ΦΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στην κούρσα προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα ασφαλώς δεν έχει κριθεί, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο πρώην πρόεδρος προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Κυρίως λόγω του εκλογικού συστήματος, όπου η σχεδόν δεδομένη νίκη του οποίου δημοκρατικού υποψηφίου απέναντι στον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο δεν σημαίνει οριστική επικράτηση.

Αυτή τη στιγμή οι εκλογολόγοι εντοπίζουν έξι κρίσιμες πολιτείες, οι εκλέκτορες των οποίων θα κρίνουν τον τελικό νικητή και ως προς τούτο δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς, ως υποψήφιου αντιπροέδρου, διότι προέρχεται από την ευρύτερη περιφέρεια τριών εξ αυτών των πολιτειών και μάλιστα φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στους βετεράνους, η κινητοποίηση των οποίων θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στον Τραμπ.

Στην κινητοποίηση βρίσκεται ένα από τα προβλήματα των Δημοκρατικών: κατά πόσο δηλαδή μπορούν να συσπειρώσουν τους αναποφάσιστους εναντίον του Τραμπ και όχι απαραίτητα υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου, αλλά και αν το πρόσωπο, που στην πολιτική παίζει πάντα ρόλο, θα πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη το δυνατόν κινητοποίηση.

Γιατί είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος των Δημοκρατικών (περίπου τα 2/3), πολλώ δε μάλλον των αναποφάσιστων, δεν πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι σε θέση να ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντά του για ακόμη μία τετραετία. Και προκειμένου να τους καθησυχάσει, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση με δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες, που δείχνουν ότι για πρώτη φορά ίσως να σκέφτεται σοβαρά την απόσυρση του. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, λοιπόν, δήλωσε ότι θα αποσυρθεί αν κάποιος γιατρός του έλεγε ευθέως ότι πάσχει από κάποια πάθηση, ας πούμε άνοια, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι αν δεν τα καταφέρει στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του θα παραδώσει τα ηνία στην Καμάλα Χάρις.

Ενδεχομένως να πρόκειται για εκ μέρους του απόπειρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά οπωσδήποτε δείχνει ότι οι πιέσεις που δέχεται, αν δεν πιάνουν τόπο, αν μη τι άλλο, τον βάζουν σε δεύτερες σκέψεις. Η εικόνα του στο debate αλλά και κατόπιν αυτού είναι μάλλον αποκαρδιωτική και δείχνει έναν άνθρωπο με δυσκολία στην κίνηση αλλά και την αντίληψη.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν είναι η Νάνσυ Πελόζι, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN φέρεται να του είπε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως χάνει από τον Τραμπ, ωστόσο καθοριστικότερος είναι ο ρόλος της οικογένειας του, της συζύγου του αλλά και του ιδίου. Η ιρλανδική καταγωγή του συνεπάγεται ένα πεισματάρη πολιτικό, για το καλό ή το κακό, ενώ και τα μέλη της οικογένειας του φαίνεται πως στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Προκύπτει βέβαια το ερώτημα κατά πόσο κάποιος άλλος υποψήφιος, συμπεριλαμβανομένης της Καμάλα Χάρις, θα ήθελε υπό τις παρούσες συνθήκες και μόλις 110 ημέρες πριν τις εκλογές να αναλάβει μία αποστολή που μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτοκτονίας αλλά πάντως ενέχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μη έχοντας τον απαραίτητο χρόνο να συστηθεί πολιτικά στους συμπατριώτες του. Ενώ μπορεί να επιλέξει την ήττα του Μπάιντεν, ώστε να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί και να βρεθεί απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο το 2028.

Αν, πάντως, ο Μπάιντεν σκέφτεται την υστεροφημία του αλλά και το καλό της χώρας του θα πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, κάτι που θα ήταν χρήσιμο να έχει πράξει εδώ και μήνες. Γιατί το αποτύπωμα της προεδρίας του είναι μεν θετικό, μάλιστα σε αρκετά επίπεδα οι πολιτικές του ήταν πιο αποτελεσματικές από αυτές του Ομπάμα, εντούτοις θα χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου ενδεχόμενη ήττα στις επικείμενες εκλογές. Όχι λόγω περιορισμένων ικανοτήτων, αλλά εξαιτίας της εμφανούς και αντικειμενικής αδυναμίας ορθής άσκησης των καθηκόντων του, πολύ περισσότερο για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Τελικά, το γινάτι του προέδρου (και της οικογένειας του) πιθανόν να βγάλει…Τραμπ, αλλά και το…μάτι των Ευρωπαίων και άλλων εταίρων των ΗΠΑ.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14Αερολιμένας Αθηνών: Συνελήφθη άνδρας για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικού δέματος22:00Ολυμπιακός: Επιστροφή του Ποντένσε κόντρα στον ΠΑΟΚ21:50Ρωσία: "Κατηγορηματικά απαράδεκτες" οι απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν21:40Πετρούπολη: Θύμα απόπειρας βιασμού μια 13χρονη - Συνελήφθη ο δράστης21:30Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις" όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες21:20Ant1 Sports: Αύριο διεξάγονται οι τέσσερις προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος 21:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:56Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο