LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2024 16:31

Ιστορική νίκη του Σαντίκ Καν: Σε κάθετη πτώση οι Συντηρητικοί

Γράφει ο Ισαάκ Καριπίδης, ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Μεγάλη Βρετανία.

ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ

Ο 53χρονος Σαντίκ Καν, υποστηριζόμενος από τους Εργατικούς είναι ο πρώτος δήμαρχος του Λονδίνου που ανανεώνει τη θητεία του για τρίτη φορά. Επανεξελέγη την προηγούμενη εβδομάδα, κερδίζοντας τη βασική του αντίπαλο Σούζαν Χολ, που στήριζαν οι Συντηρητικοί, με σχεδόν 11 μονάδες διαφορά.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ιστορική τη νίκη του Καν, η οποία όμως, κατά πολύ, οφείλεται στην στήριξη του Εργατικού Κόμματος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την φυσιολογική φθορά που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο από τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, πρέπει να συνεκτιμήσει κάποιος και τα τεράστια παράπονα που υπάρχουν, σε καθημερινή βάση, από τους κατοίκους της πόλης. Ελλιπής αστυνόμευση, τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, αύξηση των αστέγων, εξασθένηση των κοινωνικών υπηρεσιών είναι μερικά από αυτά.

Ο Δήμαρχος του μητροπολιτικού Λονδίνου έχει διευρυμένες αρμοδιότητες: είναι κάτι σαν ένας μικρός κυβερνήτης, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 23 δις ευρώ. Για  την εκλογή του αποφασίζουν πάνω από 6,2 εκατομμύρια πολιτών.

Η νίκη του λοιπόν, όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές, οφείλεται κυρίως στην δυσαρέσκεια του κόσμου για το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, που βρίσκεται στην εξουσία για 14 συναπτά χρόνια, αλλά και για τις επιλογές του Ρίσι Σούνακ. Γι’  αυτό και οι Εργατικοί κατάφεραν να εκλέξουν δημάρχους και σε άλλους μεγάλους δήμους της Αγγλίας, όπως το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως, σε συνολικά 107 δήμους της Αγγλίας όπου έγιναν εκλογές, οι Εργατικοί κατάφεραν να εκλέξουν επιπλέον 186 δημοτικούς συμβούλους, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιπλέον 104, ενώ οι Συντηρητικοί που ήρθαν τρίτοι έχασαν συνολικά 474 δημοτικούς συμβούλους.

Με αυτά και με τα άλλα, αν γίνονταν σήμερα εθνικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα οι Συντηρητικοί να εξέλεγαν μόλις 36 βουλευτές, από τους συνολικά 650 που έχει το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως όχι μόνο δεν θα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ίσως ούτε καν τρίτο κόμμα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα 20 μονάδων στους Εργατικούς. Αν σε αυτές συνυπολογιστεί η πολύ καλή τους επίδοση στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Αγγλίας, ίσως το σενάριο της «καθολικής πανωλεθρίας» των Συντηρητικών στις επόμενες γενικές εκλογές να μην είναι απλά «αποκύημα της φαντασίας».

Οι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Γενάρη του 2025. Όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Νοέμβριο, αν και ο Ρίσι Σούνακ έχει το δικαίωμα να τις προκηρύξει όποτε αυτός επιθυμεί.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Λαμία - ΕΟΔΥ: Τι εντοπίστηκε στα δείγματα φαγητού που στάλθηκαν για ανάλυση20:13Ιταλία: Γυναίκα φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της 19:59Ελβετία: Πέθανε κοριτσάκι που εντοπίστηκε αναίσθητο σε δάσος19:45Φωτιά στο εργοστάσιο των σχολικών γευμάτων: Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκλειστικά στον ΑΝΤ119:31Αθήνα - Πελοπόννησος: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που “ξάφριζε” ηλικιωμένους (βίντεο)19:17Θεσσαλονίκη: Η τυχαία συνάντηση Μητσοτάκη - Λουτσέσκου και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για το πρωτάθλημα (εικόνες)19:04Ρωσία: Πρόστιμο σε άνδρα επειδή έβαψε τα μαλλιά του στα χρώματα της Ουκρανίας18:50Καιρός: Συννεφιά, σκόνη και ζέστη την Τρίτη18:37ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι του νοικοκυριού σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ18:23Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε η παιδίατρος της Μαλένας 18:10Θεσσαλονίκη - Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης και η παρέα του “έχουν κουράσει” (εικόνες)17:56Τέμπη - Ανδρουλάκης: Δεν θα αφήσουμε την τραγωδία χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι 17:42Ερντογάν για Ραΐσι: Θα τον θυμάμαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη17:29Ισπανία: Διαγωνισμός σέρφινγκ με σκυλιά να δαμάζουν τα κύματα (βίντεο)17:15Εκλογοδικείο: Βουλευτής της ΝΔ χάνει την έδρα του - Αναβολή για τους Σπαρτιάτες17:01ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξέταση για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα16:47Συμφωνία των Πρεσπών - Κεχαγιά: Ο Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από την κοινωνία και τους αρχιτέκτονές της16:34Κολωνός: 17χρονος με περίστροφο συνελήφθη από την ΕΛΑΣ16:20Φωτιά στο Μάτι - 112: Ο “κυκεώνας” καθυστερήσεων για το σύστημα που θα έσωζε ζωές, εάν...16:07Ιράν - Ραϊσί: η ζωή, η εκλογή και ο τραγικός θάνατος του σκληροπυρηνικού ηγέτη15:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο