LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2024 17:23

Μετεωρολογικά παραλειπόμενα Νο2

 Γράφει ο Τάσος Αρνιακός, μετεωρολόγος του ΑΝΤ1.

ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ


Μετά το ανοιξιάτικο περασμένο τρίτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, με λιακάδες κάλμες και Απριλιάτικα 18αρια, μας πλησιάζει μεσοβδόμαδα μια μάλλον φθινοπωρινή πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού, κυρίως από τον Βόλο και κάτω, με τοπικές βροχές, μπόρες και λίγα χιόνια ψηλά στα βουνά της Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου, με λογική μικρή υποχώρηση του υδραργύρου κατά 2-3 βαθμούς. Μια νέα σύντομη βελτίωση του καιρού περιμένουμε την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, με 19αρια και 20αρια πάλι… Φλεβάρη μήνα!

Άλλωστε, ολόκληρος ο φετινός χειμώνας, με την μέχρι τώρα συμπεριφορά του, διεκδικεί επάξια θα έλεγα, μια θέση ανάμεσα στους 3-4 πιο ήπιους πανελλαδικά χειμώνες της τελευταίας τουλάχιστον 20ετιας.

Όμως, όπως όλα δείχνουν ο Κουτσοφλέβαρος φεύγοντας, θα φέρει από βδομάδα χορταστικές βροχές, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη πολλές διψασμένες περιοχές της χώρας μας, στην προσπάθεια του να διορθώσει λίγο την μεγάλη φετινή ανομβρία..

Ο ανοιξιάτικος Μάρτιος από την άλλη που πλησιάζει, φαίνεται ότι θα έχει αρκετό καιρικό ενδιαφέρον, σε σχέση με τους τρεις χειμωνιάτικους προκατόχους του, που ειδικά φέτος αντί για βροχές και χιόνια μας γέμισαν με… Αλκυονίδες!

Μια και τις ανέφερα, οι Αλκυονίδες ημέρες εμφανίζονταν στην χώρα μας, λόγω της επέκτασης του αντικυκλώνα των Αζορών με υψηλές πιέσεις,  για αρκετές ημέρες, περισσότερες τουλάχιστον από τέσσερις, σαν ένα ανοιξιάτικο διάλειμμα μέσα στη βαρυχειμωνιά.

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια μέρα Αλκυονίδα είναι σχετικά ασαφή, αλλά πάνω-κάτω κατά τη διάρκεια τους επικρατεί άπνοια, σχετική καλοκαιρία και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 4 βαθμών το πρωί και πάνω από 15-16 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι.. Τις περιμέναμε κάποτε θυμάμαι πώς και πώς, για να ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι μας από την βαρυχειμωνιά..

Κι όμως, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι Αλκυονίδες ημέρες έχουν πάψει πια να είναι η εξαίρεση ενός μακρόσυρτου ψυχρού χειμώνα, αλλά δυστυχώς ο κανόνας.

Το σίγουρο είναι πλέον ό,τι με την αποσταθεροποίηση του κλίματος των τελευταίων ετών, οι Αλκυονίδες, ειδικά εφέτος, έγιναν πλέον σχεδόν καθημερινότητα, ενώ οι πραγματικά χειμωνιάτικες ημέρες όλο και πιο πολύ σπανίζουν.

Πολύ φοβάμαι ότι στα χρόνια που έρχονται και με τον ρυθμό που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία και εξ αυτής η κλιματική κρίση, το ζητούμενο καιρικό γεγονός δεν θα είναι πλέον οι Αλκυονίδες… αλλά οι πραγματικά χειμωνιάτικες ημέρες «παλαιάς κοπής», με συννεφιές, χιονόνερο, χιόνια στα πεδινά, θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη, πολύ κρύο με αρνητικές θερμοκρασίες και παγετό… δηλαδή (ας μου επιτραπεί η λεκτική εκτροπή) οι Πινγκουινίδες!

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: το βλέμμα των ερυθρόλευκων στραμμένο στην πρόκριση13:24Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Η συνάντηση Δία και Ουρανού και οι προβλέψεις της Πέμπτης (βίντεο)13:10Ο Μητσοτάκης στην Μονή Δαφνίου και τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο (εικόνες)12:56Λονδίνο - Gatwick: Εκκενώθηκε τμήμα στο αεροδρόμιο μετά από συναγερμό για φωτιά (εικόνες)12:43Γεραπετρίτης: Άκαιρη η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα12:29Eurovision: Αρρώστησε η Μαρίνα Σάττι12:16Πούτιν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει12:02“Έρωτας φυγάς”: εξομολογήσεις και υποψίες στο νέο επεισόδιο (εικόνες)11:49Θεσσαλονίκη: 61χρονος αυνανίστηκε μπροστά σε 18χρονη σε δημόσιο χώρο11:35Eurovision: Απόψε ο 2ος ημιτελικός με την συμμετοχή της Ελλάδας11:21Άννα Παναγιωτοπούλου: σε κλίμα συγκίνησης το “τελευταίο αντίο” (εικόνες)11:08Δωρεάν Μαστογραφία: SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων10:54Αρχιεπισκοπή Αμερικής για Μονή της Χώρας: Οι ΗΠΑ πρέπει να ανησυχούν για αυτές τις εξελίξεις10:41ΕΛΑΣ: Viral το μήνυμα για τους... “αγκωνόμυαλους” που σώζει ζωές! (βίντεο)10:27Ηράκλειο: Πέθανε από τις αναθυμιάσεις της μηχανής του μέσα στο σπίτι του10:13Βόρεια Μακεδονία - εκλογές: Προβληματισμός για την επικράτηση των εθνικιστών09:59Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο τραυματίστηκε και χάνει το Προολυμπιακό09:46Ευγένιος Σπαθάρης: Ο “πατέρας” του Καραγκιόζη09:32Γάζα: Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί, οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ09:19Σπηλιωτόπουλος: ‘Έχω αποστασιοποιηθεί από την ΝΔ πολιτικά και ψυχικά09:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο