LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΦΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΔημοσίευση: 24 Απριλίου 2021 07:37

Τηλεφώνημα με νόημα: Η επόμενη μέρα της επικοινωνίας Μπάιντεν - Ερντογάν

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, γράφει για όσα πρέπει να περιμένουμε μετά την πρώτη επαφή των δύο Προέδρων.

ΦΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

AP - Μπάιντεν - Ερντογάν

Ο Ερντογάν περίμενε για τρεις και πλέον μήνες την επικοινωνία με τον Μπάιντεν. Προφανώς όσο περνούσε ο χρόνος, αντιλαμβανόταν ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είχε επιλέξει να τον αγνοήσει για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε αφενός να του δείξει την ενόχλησή του και αφετέρου να του καταστήσει καθαρό ότι οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές.

Όμως, ακόμη και η επιλογή της μέρας του τηλεφωνήματος είναι ενδεικτική των προθέσεων Μπάιντεν έναντι του Ερντογάν. Τον κάλεσε λίγες ώρες πριν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αφαιρώντας του έτσι έστω και την παραμικρή δυνατότητα να αισθανθεί ισότιμος συνομιλητής και να «πουλήσει» στο εσωτερικό την επικοινωνία ως δήθεν επιτυχία.

Είναι προφανές ότι ο Μπάιντεν θέλει να σπάσει τον τσαμπουκά του Ερντογάν και να του δείξει εξ’ αρχής ποιος είναι το αφεντικό που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι σαφές ότι θέλει να τον κοντύνει τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν θέλει να χάσει τη χρήσιμη Τουρκία, αλλά η τύχη του Ερντογάν δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Άλλωστε, το μήνυμα της χθεσινής επικοινωνίας είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι ευάλωτος, αδύναμος να επηρεάσει την άποψη του Αμερικανού ομολόγου του για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για την Άγκυρα, άρα και ανεπαρκής στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας του. Όλα αυτά γίνονται σε αντιπαραβολή με την εικόνα που ο Ερντογάν καλλιεργεί συστηματικά εντός και εκτός της χώρας του: του αδιάλλακτου, άτεγκτου και στιβαρού ηγέτη που δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει σε πιέσεις και έχει καταστήσει τη χώρα του ισχυρό περιφερειακό πόλο. Μετά, όμως, τις πρώτες αντιδράσεις που θα ενισχύσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα στην Τουρκία και θα συσπειρώσουν μέρος των πολιτών γύρω από τον Ερντογάν, θα έρθει η ώρα του απολογισμού και τότε ο τελευταίος θα κατηγορηθεί ότι οι πολιτικές του τον αποξενώνουν και προκαλούν ζημία στη χώρα.

Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών του είναι συρρικνωμένα και γνωρίζει ότι τυχόν ρήξη στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα επιτείνει τα προβλήματα στην οικονομία. Άρα, πέρα από τον χαρτοπόλεμο σκληρών δηλώσεων, η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια της ευθείας αντιπαράθεσης, έστω και για λόγους εντυπώσεων. Ο εγωισμός του Ερντογάν είναι πληγωμένος, αλλά με τόσα ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ και τη δικαστική υπόθεση της Halkbank, που ακουμπάει πρόσωπα του περιβάλλοντός του να ξανανοίγει, σαν πολιτικός χαμαιλέοντας θα στραφεί στην πολιτική του επιβίωση. Και η σύγκρουση με τους Αμερικανούς μόνο ωφέλιμη δεν είναι. Εκτός εάν εκτιμήσει ότι το χαρτί του εξωτερικού εχθρού, της αυτονόμησης και της εθνικής ανεξαρτησίας, για τις οποίες υποτίθεται ότι μάχεται, συνδυαστικά με την πρόκληση κάποιας εγχώριας ή εξωτερικής κρίσης θα τον οδηγήσουν σε νίκη, σε περίπτωση που επιλέξει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το θετικό για αυτόν σε ένα τέτοιο σενάριο είναι πως θα μηδένιζε το κοντέρ και έχοντας πέντε χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου ίσως ανάγκαζε τον Μπάιντεν να αναθεωρήσει την πολιτική υπονόμευσής του. Το αρνητικό είναι ότι η προπαγάνδα δεν μπορεί να φτιασιδώσει τα οικονομικά προβλήματα καθώς και πως όλες οι μετρήσεις δείχνουν από μία αμφίρροπη μάχη μέχρι και άνετη επικράτηση των αντιπάλων του Τούρκου προέδρου. Ένας Τούρκος εξόριστος στο εξωτερικό, με τον οποίο συνομιλούσα τις προάλλες, μου έλεγε ότι ο Ερντογάν είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην εξουσία. Η κλεψύδρα, όμως, του πολιτικού του χρόνου, αρχίζει να αδειάζει.

Άλλωστε τα περιθώρια αντίδρασης από πλευράς Τουρκίας είναι συρρικνωμένα, διότι ήδη στην προοπτική της ρήξης, η τουρκική λίρα υποτιμάται, οπότε αν η Άγκυρα αντιδράσει δυναμικά, ο αρνητικός αντίκτυπος στο νόμισμα και την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Για τον πολιτικό εγωισμό του Ερτογάν, να μην έχει καταφέρει να αλλάξει γνώμη στον Μπάιντεν για ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο, θα είναι τεράστιο πλήγμα. Σε μία τέτοια περίπτωση,  θα έχει εγκλωβιστεί, αφού δεν μπορούσε να αρνηθεί την επικοινωνία αλλά το αποτέλεσμα αυτής τον εκθέτει.

Ειδήσεις σήμερα:

Lockdown - Γερμανία: πιο αυστηρά μέτρα, παρά τις επικρίσεις

ΗΠΑ- εμβόλιο Johnson & Johnson: αρχίζει ξανά η χορήγηση του

Ο καιρός το Σάββατο του Λαζάρου: ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο