LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣΔημοσίευση: 10 Ιουλίου 2019 12:38

Η Λιβύη και τα τουρκικά σχέδια για την ανατολική Μεσόγειο

*O Άγγελος Μ. Συρίγος είναι Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει συμφωνία οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών με τη μία από τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης. Είχαν προηγηθεί από το 2004 προσπάθειες της ελληνικής κυβερνήσεως να υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία. Η οριοθέτηση όμως της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Λιβύης παρουσιάζει αρκετά προβλήματα.

Κατ’ αρχήν οι θέσεις της Λιβύης ταυτίζονται με αυτές της Τουρκίας ως προς την υιοθέτηση της αρχής της ευθυδικίας. Επίσης, η Λιβύη δεν αναγνωρίζει σε όλα τα νησιά πλήρη επήρεια. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά μικρά σε μέγεθος ελληνικά νησιά, νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, που επηρεάζουν δυνητικά την οριοθέτηση. Η Λιβύη έχει μεν υπογράψει αλλά δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Ως εκ τούτου οι ελληνο-λιβυκές διαπραγματεύσεις βασίζονται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Τέλος, η Λιβύη έχει «κλείσει» από το 1973 με ευθεία γραμμή βάσεως τον κόλπο της Σύρτεως, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα (όπως και η ΕΕ και οι ΗΠΑ) έχει διαμαρτυρηθεί από το 1974 για τη συγκεκριμένη ενέργεια, που επηρεάζει εν μέρει την οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πιέσεις που άσκησε η Ελλάδα στη Λιβύη από το 2004 έως το 2009 για να επιτευχθεί συμφωνία δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Ακολούθως, οι συνομιλίες πρακτικώς διεκόπησαν. Μετά την πτώτης του καθεστώτος Καντάφι κατέστη σαφής η επέκταση της τουρκικής επιρροής. Τον Δεκέμβριο του 2012 ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Λιβύη. Η λιβυκή θέση ήταν ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε διμερή οριοθέτηση ήταν να συνεννοηθούν όλες οι χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα στην περιοχή. Η θέση αυτή απηχούσε πλήρως την τουρκική άποψη, που αναφέρει ότι σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, η θέσπιση και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας απαιτεί τη συγκατάθεση όλων των παράκτιων κρατών.

Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Λιβύης-Τουρκίας αποτελεί στρατηγικής σημασίας κίνηση για την Άγκυρα. Έως τώρα είχε να αντιμετωπίσει τη διεθνή νομιμότητα που είχε δημιουργήσει η Κύπρος υπογράφοντας συμφωνίες οριοθετήσεως με τρία γειτονικά της κράτη. Τυχόν συμφωνία με τη Λιβύη και μάλιστα σε μία περιοχή στην οποία δεν έχει θαλάσσιο μέτωπο, παρέχει στην Άγκυρα την επίφαση νομιμότητας για να μπορεί ο Ερντογάν να μιλά για συνδιαχείριση/συνεκμετάλλευση των περιοχών που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Επιπλέον δημιουργεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που είναι απίθανο να λυθεί εκτός διεθνών δικαστηρίων. 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο