Χαμός στην Ευρώπη
Οι μνηστήρες για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν είναι πλέον και επισήμως τρεις. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι ο νικητής των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες επέμεινε ότι ως το πρώτο κόμμα (με 173 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751) πρέπει να αναδείξει τον δικό του υποψήφιο, τον Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του Προέδρου, θέση που υποστήριξε εκτός από τον ίδιο τον Βέμπερ και ο Τζόζεφ Ντόουλ, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης.
Μερικά λεπτά αργότερα ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, ο Φρανς Τίμερμανς που κέρδισε πόντους με την απροσδόκητη νίκη του στην Ολλανδία και την ανάκαμψη των ομοϊδεατών του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (με σύνολο 147 ευρωβουλευτών) δήλωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πλειοψηφία χωρίς αναγκαστικά την παρουσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναζητώντας άλλες συμμαχίες και ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αποκλείεται να συνομιλήσει με εθνικιστές και ακροδεξιούς. Στόχος και του Τίμερμανς είναι να διεκδικήσει την Προεδρία της Κομισιόν και μάλιστα με καλές προϋποθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εκλεγεί ο Φρανς Τίμερμανς ή ακόμη και η Φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ ως επικεφαλής της Κομισιόν, παρότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι συμπατριώτης του.
Όταν στο βήμα ανέβηκε η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού, που ζήτησε από την αμερικανική Apple να καταβάλει φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανέπτυξε το δικό της αφήγημα για την υποψηφιότητά της, στο αδυσώπητο πολιτικό παζάρι που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και στο οποίο κομβικό ρόλο θα παίξει η τέταρτη πολιτική δύναμη της νέας Ευρωβουλής, οι Πράσινοι με 71 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι του Γκι Φερχόφσταντ και της Μαργκρέτε Βεστάγκερ εμφανίζονται ενισχυμένοι με την προσθήκη των ευρωβουλευτών του Εμανουέλ Μακρόν στη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, που φαίνεται οριακά να ξεπερνάει τους 100 ευρωβουλευτές.
Με άλλα λόγια έχουμε τρεις υποψήφιους Προέδρους της Κομισιόν μόνο από την Ευρωβουλή. Κι όταν και οι ηγέτες των χωρών αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρήματα ίσως ο αριθμός αυτός μεγαλώσει. Ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των ηγετών των χωρών χαίρει και ο Γκι Φερχόφσταντ. Το δεδομένο είναι ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που θα είχε λογικά το προβάδισμα έχει δημιουργήσει πολιτικές φιλίες αλλά και πολλές αντιπαλότητες καθιστώντας «δύσκολη» την επιλογή του. Στους ευρωπαϊκούς κύκλους θεωρείται ως άκαμπτος υποψήφιος που δεν μπορεί να διεμβολίσει εύκολα άλλες πολιτικές ομάδες, δημιουργώντας την αναγκαία συγκολλητική πολιτική ουσία που χρειάζονται οι ευρωπαϊστές.
Η εκλογή του νέου Προέδρου της Κομισιόν θα είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Και πολλοί πιστεύουν ότι αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορέσει να δώσει κοινά αποδεκτή πρόταση, τη λύση θα δώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η υψηλότερη την τελευταία εικοσαετία συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις κάλπες ήταν μέγα επίτευγμα για την Ευρώπη σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Και όλοι θέλουν να καρπωθούν την πατρότητα αυτής της επιτυχίας, επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους στο παζάρι για το σημαντικότερο πόστο της Ένωσης.