LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2019 11:16

Το Brexit και η ενότητα της Ευρώπης

*Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Brexit είναι μια λογική αδυνατότητα. Οι οπαδοί του Brexit υπόσχονται έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, και αυτό από μόνο του σημαίνει ένα εξωτερικό σύνορο που θα χωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη.

Όμως δεν μπορείς να χαράξεις αυτό το εξωτερικό σύνορο χωρίς να καταστρέψεις το Ηνωμένο Βασίλειο. Είτε αυτό το εξωτερικό σύνορο θα χωρίσει τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όποτε θα καταρρεύσει η ειρήνευση με τον IRA στην περίφημη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Είτε θα πρέπει η γραμμή αυτή χαραχθεί στην ιρλανδική θάλασσα, που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετανία από τη Βόρεια Ιρλανδία, διαλύοντας έτσι την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι δύο επιλογές είναι καταστροφικές. 

Γι΄ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά πιθανό η τελική έκβαση που θα προκύψει να είναι μια νερωμένη εκδοχή του Brexit, δηλαδή μια μορφή παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή Ένωση με ρυθμιστική ισοδυναμία, με ευθυγράμμιση της Βρετανίας προς τις ρυθμίσεις, τη νομοθεσία, της Ε.Ε. Αυτό βεβαίως τοποθετεί την Βρετανία σε μια θέση παθητικού αποδέκτη πολιτικών, και κάθε άλλο παρά ενισχύει την εθνική αυτονομία όπως επιθυμούσαν οι Brexiteers.

Τα αδιέξοδα του Brexit μας θυμίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο συστάθηκε Ευρωπαϊκή Κοινότητα και μετέπειτα ενιαία αγορά, ήταν για να συνενώσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις τις επιμέρους οικονομίες και κυβερνήσεις σε μια ενιαία δύναμη που θα μπορεί να αντιμετωπίζει από κοινού τις κοινές εξωτερικές προκλήσεις. Η Ε.Ε έγινε για να αντιμετωπιστεί στην αρχή η κομμουνιστική απειλή στον Ψυχρό Πόλεμο, στην δεκαετία του '70 απειλήθηκε με την μονομερή έξοδο των Η.Π.Α. από το Μπρέτον Γουντς και η απάντηση της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στον μονομερισμό του Νίξον τότε ήταν να προχωρήσει, να χαράξει την πορεία προς το κοινό νόμισμα. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα του ενοποιητικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Δεν είναι μόνο οι προκλήσεις του παγκόσμιου εμπορίου αλλά όλο το διεθνές σύστημα του πολυμερισμού, των διεθνών κανόνων και συνθηκών, του φιλελεύθερου κράτους Δικαίου, των αξιών δηλαδή και των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. Και αυτή είναι η στενοκεφαλιά των ευρωσκεπτικιστών: ότι σκιαμαχούν με τους ανεμόμυλους της Ε.Ε. όταν η Ε.Ε. είναι η καλύτερη ασπίδα που διαθέτουν απέναντι στις πραγματικές προκλήσεις, την πραγματική απειλή και τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η απειλή προς την φιλελεύθερη δημοκρατία και τους φιλελεύθερους πολυμερείς διεθνείς θεσμούς, τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, της συμφωνίας με το Ιράν, της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Όλα αυτά τα οποία είναι στο στόχαστρο των ανελεύθερων και αυταρχικών δυνάμεων μέσα αλλά κυρίως έξω από την Ευρώπη.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας και ισχύος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του φιλοευρωπαϊκού τόξου.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Στο εδώλιο δασκάλα επειδή δέχθηκε προσφυγόπουλα στο σχολείο17:46Ο καιρός για τους αγρότες17:33Ερντογάν: θα σπάσουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν φύγουν17:19Μητσοτάκης: βάζουμε τον πήχη στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο17:05Brexit: Παράταση στο...θρίλερ ψήφισαν οι Βρετανοί16:52Διαμαρτυρία για τη φύλαξη των συνόρων στη Σάμο (εικόνες)16:39Τράπεζα Πειραιώς: πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ16:26Βίντεο: “Επική” τούμπα της Lady Gaga από τη σκηνή16:12Καρέ –καρέ η διάσωση της νεαρής κοπέλας που πάλευε 12 ώρες με τα κύματα15:59Έφτιαξαν παράνομη χωματερή στον υδραγωγό της Φοντάνα ντι Τρέβι!15:45Γιουβέτσι με αφράτα κεφτεδάκια από τον Βασίλη Καλλίδη (βίντεο)15:32“Πλημμύρα” διαδηλωτών κατά της συμφωνίας για το Brexit στο Λονδίνο (εικόνες)15:18Παγίδευσαν πουλιά σε αόρατο δίχτυ (εικόνες)15:05Σε δημοπρασία μισοκαπνισμένο πούρο του Τσώρτσιλ14:51Μηταράκης για αντικαπνιστικό νόμο: πρώτα η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων14:38Βαρύ πένθος για τον Δημήτρη Ουγγαρέζο14:24Βόρεια Μακεδονία: δραματικό διάγγελμα Ζάεφ14:11Επιχείρηση “σκούπα” για κόντρες στον Λυκαβηττό 13:58Κούρσα “τρόμου” για οδηγό ταξί13:45“Dina’s Bakery”: η Ντίνα Νικολάου μας μυεί στα μυστικά της ζύμης13:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο