LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2019 11:59

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: μια πανευρωπαϊκή απειλή

*Ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος είναι Ερευνητής Σεισμολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΕ και UNESCO, Yποψήφιος ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Η χώρα μας αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλα καταστροφικά φαινόμενα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Γραφείου του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών οι σεισμοί υπήρξαν το πλέον θανατηφόρο και καταστροφικό φαινόμενο παγκοσμίως κατά την τελευταία εικοσαετία. Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή επέφερε σημαντικό οικονομικό κόστος. Το ίδιο αποτέλεσμα ισχύει και στην Ευρώπη.

Ο σεισμός της Πάρνηθας (7 Σεπτεμβρίου 1999) με μέτριο μέγεθος, μόνο 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, προκάλεσε 143 θύματα. Στην κεντρική Ιταλία, ο σεισμός της L’ Aquila, μεγέθουςω 6,3,  στις 6 Απριλίου του 2009 σκότωσε 310 ανθρώπους. Περίπου το ίδιο ήταν το ύψος των θυμάτων από τη σειρά των ισχυρών σεισμών του 2016 που και πάλι έπληξαν την κεντρική Ιταλία.

Αλλά και οι υπόλοιποι κίνδυνοι δεν είναι αμελητέοι. Αρκεί να θυμηθούμε τα 100 θύματα από τη δασική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 και τα 25 θύματα από την πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017. Πρόσφατα είδαμε μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ακόμη και στη Σουηδία. Οι πλημμύρες συχνά πλήττουν κυρίως τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και άλλες. Έχει πλέον γίνει συνείδηση ότι  οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνιστούν μια πανευρωπαϊκή απειλή.

Στις 25-29 Μάρτιου του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε στις Βρυξέλλες συνέδριο εμπειρογνωμόνων και τελικών χρηστών για τα θέματα ασφάλειας με την πρώτη μέρα να είναι αφιερωμένη στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των γεωκινδύνων (π.χ. σεισμοί, τσουνάμι, κατολισθήσεις) και της κλιματικής αλλαγής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καταστροφικά φαινόμενα θα επαναληφθούν. Ορισμένα, όπως οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές, ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι σεισμοί δεν επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή αλλά αναμένεται να πάρουν μεγάλα μεγέθη, όπως έγινε και στη δεκαετία του 1950 όταν η Ελλάδα επλήγη από σειρά πολύνεκρων σεισμών που υπερέβησαν το μέγεθος 7, π.χ το 1953 στα νησιά του Ιονίου, το 1956 στις Κυκλάδες και το 1957 στη Ρόδο. 

Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εντονότερα φαινόμενα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Στο πρόσφατο συνέδριο των Βρυξελλών αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μέχρι τα τέλη του έτους οπότε και θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για τις πολιτικές που πρέπει να προταθούν ώστε η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων να γίνει πιο οργανωμένη και αποτελεσματική μέσα σε όλο το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δυστυχώς, στο θέμα των περιβαλλοντικών κινδύνων το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Το μέλλον είναι ήδη παρόν!?

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται η Μπατζελή στην Επιτροπή δεοντολογίας20:52Greek Basketball League: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ και των πλέι άουτ20:39Θεσσαλονίκη: Παιδάκι τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο20:26Παιδική πορνογραφία - Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο20:12Ετοιμάζεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)19:59Καιρός: Βροχές, μπόρες και βοριάδες την Πέμπτη19:45Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα (εικόνες)19:30ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης: Οι "Ομιλίτες" στον τελικό του Κυπέλλου19:20Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Τα Τέμπη, η “συγκάλυψη” και η στάση της αντιπολίτευσης (εικόνες)19:05Χανιά: Συνελήφθη 37χρονος φροντιστής ΑμεΑ18:52Βόλος: Στις φυλακές ο 61χρονος που θώπευε ανήλικες αθλήτριες18:36Βουλή - Εξοπλιστικά: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, ο θόλος και οι αντιδράσεις των κομμάτων (εικόνες)18:22Γαλλία - Λεπέν: Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η δικαστής που της επέβαλε την ποινή 18:06Τέμπη: Απορρίφθηκε η μήνυση συγγενών κατά του εφέτη ανακριτή17:52ΗΠΑ: Ήττα Τραμπ και Μασκ στο Ουισκόνσιν17:38Θεσσαλονίκη: Γιατρός συνελήφθη για "φακελάκι"17:24Τροχαίο Κρήτη: Πένθος για τον 19χρονο στην Ιεράπετρα 17:10Βρετανία: 23 γυναίκες επικοινώνησαν με την αστυνομία μετά την καταδίκη Κινέζου φοιτητή για τον βιασμό 10 γυναικών 16:55Απεργία – Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: Ποιες πτήσεις θα εξυπηρετηθούν κατ’ εξαίρεση16:41Τραμπ - Λαγκάρντ: Αρνητικοί για όλο τον κόσμο οι δασμοί που επιβάλλει16:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο