LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2017 06:39

Όταν ο Τσίπρας είδε τον Τραμπ

Η συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα, όπως αποτυπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, φαίνεται να έδωσε σε μεγάλο βαθμό και στις δυο πλευρές αυτό που επεδίωκαν. 

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Η αναγνώριση από την πλευρά του Τραμπ ότι η Ελλάδα, παρότι υπέφερε πολύ τα τελευταία χρόνια, ανακάμπτει και επανέρχεται στο προσκήνιο ως προορισμός αμερικανικών επενδύσεων, ήχησε σαν μουσική στα αυτιά του Έλληνα πρωθυπουργού. Λίγο πριν να ανοίξουν μάλιστα τα μικρόφωνα κι αρχίσουν οι δηλώσεις στο οβάλ γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Αλέξη Τσίπρα: Έχετε κάνει άλματα. Πέρα όμως από τα διπλωματικά ρητορικά σχήματα, το ζητούμενο είναι οι επενδύσεις όχι απλώς να έρθουν, αλλά και να υλοποιηθούν και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό τι γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό.

Οι συχνές αναφορές του Τσίπρα στην ευνοϊκή συγκυρία για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις φωτογραφίζουν μια γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή μας, που αναδεικνύει την Ελλάδα σε προνομιακό εταίρο για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η βάση της Σούδας, που θα αναβαθμιστεί όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι σημαντική στρατηγική εγκατάσταση για τις ΗΠΑ. Και η κρίση στις σχέσεις με την Άγκυρα κάνει ακόμη πιο αναγκαία την αναβάθμιση και πιθανώς και την επέκτασή της. Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε δημοσίευμα του CNBC στην πιθανότητα και για δεύτερη βάση στην Κρήτη.

Η συνεργασία στα ενεργειακά, οι αγωγοί, ο σχεδιασμός για πλωτές εγκαταστάσεις LNG (υγρού φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μπορεί να μεταφέρεται διά θαλάσσης και αμερικανικό αέριο, είναι ευκαιρία για την αμερικανική πλευρά και πυλώνας ασφάλειας για την ελληνική. Οι συμφωνίες για –ερευνητικές σε αυτή τη φάση- γεωτρήσεις νότια της Κρήτης και το αμερικανικό ενδιαφέρον και για τη θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα θέτουν τις βάσεις για μια στενότερη εταιρική σχέση.

Η αναβάθμιση των F-16, που είναι επιχειρησιακά αναγκαία και έδωσε στον Τραμπ την ευκαιρία να μιλήσει για το αγαπημένο του θέμα της δημιουργίας αμερικανικών θέσεων εργασίας, είναι ένα από τα πεδία που θα συζητηθούν, καθώς η αμερικανική αποτίμηση ανεβάζει το κόστος στα 2,4 δις δολάρια, ενώ ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που συμμετείχε στις συνομιλίες, έκανε λόγο για οροφή 1,1 δις ευρώ. Και το πρώτο φόρουμ στο οποίο θα ανακύψει το θέμα θα είναι πιθανότατα η επικείμενη συνάντηση με την τρόικα.

Η ερώτηση-παγίδα για τη δημοκρατία στην Τουρκία, που τέθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο, απαντήθηκε αριστοτεχνικά. Ο κ. Τσίπρας δεν ενέδωσε στον πειρασμό μιας εύκολης καταγγελίας για τις αντιδημοκρατικές μεθόδους Ερντογάν, αλλά προτίμησε να ξεδιπλώσει τις ελληνικές θέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και συμπεριφορά συμβατή με ένα σύμμαχο που είναι προσανατολισμένος προς τη Δύση. Και φυσικά οι παράλογες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, οι διαρκείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και το Κυπριακό τέθηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως το προφανές τεστ για την Άγκυρα.  

Δεν έλειψε και η αμήχανη στιγμή, όταν θύμισαν στον Αλέξη Τσίπρα τη δήλωσή του για την εκλογή Τραμπ «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό». Με τον αέρα κοσμοπολίτη μεγιστάνα, ο Τραμπ το αντιπαρήλθε με χιούμορ λέγοντας «μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου».

Η εκτίμηση Τσίπρα ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στο καλύτερο σημείο τους μεταπολεμικά, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα θερμά λόγια του Τραμπ το επικύρωσαν σε ένα βαθμό. Σημαντική είναι και η συμβολή σε αυτό του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, που εργάζεται συστηματικά για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, με την αστάθεια που κυριαρχεί στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, έχει ανέβει. Το ζητούμενο είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν, ώστε να διαχειριστούμε με σοφία το γεωστρατηγικό μας πλεονέκτημα, για να αποφέρει μακροπρόθεσμα κέρδη στην πατρίδα, που έχει τόσο δοκιμαστεί...

 

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο