LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2017 06:34

Φρέσκα ψάρια

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η WWF δείχνουν ότι η Ελλάδα, που έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτών κατά κεφαλήν, δεν έχει μάθει τη νεολαία της να ψαρεύει  και εισάγει τα δύο τρίτα των ψαριών που καταναλώνει.

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Αν καταφέρετε το φετινό καλοκαίρι να φάτε φρέσκο ψάρι που δεν το έχετε πιάσει εσείς, το πιθανότερο είναι να έχει ταξιδέψει στο πιάτο σας από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία ή τη Λιβύη (πιθανότητα 66%, σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF). Το πόσο φρέσκο παραμένει μετά το μεγάλο του ταξίδι, είναι ένα πρόσθετο ερώτημα.

Αν σας διαβεβαίωσαν ότι το ψάρι σας είναι ελληνικό πελαγίσιο να ξέρετε ότι η σχετική πιθανότητα είναι πολύ μικρή, αφού ψαρεύουμε στις ελληνικές θάλασσες μόλις το 12% της ετήσιας κατανάλωσής μας (19,6 κιλά κατά κεφαλήν τη χρονιά, έναντι 25,4 της Ιταλίας και 56,8 κιλά κατ’άτομο της Πορτογαλίας).

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Αν ψαρεύουμε μόνο το 12 % των αναγκών μας και φτάνουμε στο ένα τρίτο, προσθέτοντας και την παραγωγή των ιχθυοκαλλιεργειών, τότε η οικονομία μας δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ.

Κι αυτό γιατί ανάλογη είναι η εικόνα σε βασικά είδη διατροφής. Παντού εισαγωγές και η ντόπια παραγωγή ως ποσοστό επί της κατανάλωσης αντί να αυξάνεται, να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και να συρρικνώνεται.

Ό,τι και να λένε οι οικονομικοί δείκτες για την πορεία του ΑΕΠ, για την πτώση της ανεργίας, για το εμπορικό ισοζύγιο, αν μια χώρα εξαρτάται για την επιβίωση των κατοίκων της στο μεγαλύτερο μέρος από εισαγωγές και δεν ασχολείται καθόλου με την απόκτηση αυτάρκειας, μακροπρόθεσμα δεν έχει μέλλον.

Δεν θα μπορούσε η πολιτεία οργανωμένα να κατευθύνει τους άνεργους νέους με στοχευμένα προγράμματα στους παραδοσιακούς κλάδους όπου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εισαγωγών, όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία, η γεωργία; Είναι καιρός να διδάξουμε στη νέα γενιά πώς να ψαρεύει ή πώς να εργάζεται και να επενδύει σε ιχθυοκαλλιέργειες, αν θέλουμε άφθονο και ολόφρεσκο ελληνικό ψάρι, αν θέλουμε μια Ελλάδα αυτάρκη, χωρίς σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία της, που δημιουργούν εξαρτήσεις. Είναι απαράδεκτο μια χώρα, που στο διάβα των αιώνων ήταν σεβαστή ναυτική δύναμη, να μην μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει ούτε τα ψάρια της.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο