LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2017 19:10

Τρεις σκέψεις μου για το εκλογικό φιάσκο της Τερέζα Μέι

Το ρίσκο της προκήρυξης τους και η "επόμενη ημέρα" μετά απο την "ετυμηγορία της κάλπης".

ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Το ανατρεπτικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία, ερμηνεύθηκε με ποικίλους τρόπους.

Κατόπιν εορτής, πολλοί σπεύδουν να αποδώσουν τις ευθύνες της δεινής ήττας και να εκφράσουν τη γνώμη τους για το τι πήγε στραβά.

Οι ευρωπαϊκές κάλπες εξακολουθούν να αιφνιδιάζουν, αναδεικνύοντας το χαοτικό πολιτικό σκηνικό σε όλη τη γηραιά Ήπειρο και επιβεβαιώνοντας το vertigo των ψηφοφόρων.

Είναι γεγονός ότι η Τερέζα Μέι, πήρε το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, καθοδηγούμενη από την δημοσκοπική της έπαρση. Αυτό-ανακηρύχθηκε σε αυτοκράτειρα του Brexit και πήρε πάνω της όλη την προεκλογική εκστρατεία ακολουθώντας μια καταστροφική στρατηγική. Επέμεινε σε κλισέ ατάκες για το μέλλον της χώρας, έκανε ασυγχώρητα λάθη απειλώντας τους ηλικιωμένους με τον αποκαλούμενο φόρο «άνοιας» και περιφρόνησε τους νέους και γενικότερα τους Βρετανούς ψηφοφόρους, επιδεικνύοντας μια σχεδόν ρομποτική συμπεριφορά, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Ήταν τόσο σίγουρη και αλαζονική που αρνήθηκε να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Είναι επίσης γεγονός, ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν το έβαλε κάτω. Παρά τις σφοδρές επικρίσεις και τρικλοποδιές από το ίδιο του το κόμμα, τις ατέλειωτες γκάφες του και την απώλεια δυναμικής, επικεντρώθηκε στην προεκλογική εκστρατεία και κέρδισε ένα σημαντικό κομμάτι από το χαμένο έδαφος. Επιχείρησε να εξηγήσει το αριστερό του μανιφέστο και να απλοποιήσει την ριζοσπαστική του σκέψη, με αποτέλεσμα να βρει ευήκοα ώτα στους νέους.  Οι ιδέες για δωρεάν Πανεπιστήμια και οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γοήτευσαν τη νεολαία που γράφτηκε μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους για να στηρίξει την «αλλαγή».

Επιπλέον, υπάρχει και η ιδιαιτερότητα του βρετανικού εκλογικού συστήματος. Οι Τόρις,  αύξησαν τα ποσοστά τους σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, αλλά έχασαν 12 έδρες.

Πέρα από τα «ασφαλή» υπάρχουν και κάποια «χρήσιμα» συμπεράσματα, που ίσως θα έπρεπε να μπουν δυναμικά στο δημόσιο διάλογο, για προβληματισμό.

Πρώτον, πολλοί κάνουν λόγο για πόλεμο «γενεών» στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εξηγεί τη δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Ο πολιτικός διχασμός δεν έχει μόνο κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα, αλλά και ηλικιακή. Η ψήφος των ηλικιωμένων έφερε το Brexit και η ψήφος των νέων το αδιέξοδο μιας «μετέωρης» Βουλής.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα έξιτ πόλ, τα δύο τρίτα των νέων ψήφισαν τους Εργατικούς, με το Brexit να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους.

Όπως αποδείχθηκε, τα πατριωτικά συνθήματα των Συντηρητικών και το μότο « Κοσμοπολίτης, είναι ο πολίτης του πουθενά»,  έκαναν τον Μαρξιστή Κόρμπιν ακόμα πιο ελκυστικό στα μάτια της νεολαίας.

Δεύτερον οι Βρετανοί εμφανίστηκαν περίπου μετανιωμένοι για το Brexit, απορρίπτοντας ένα επώδυνο διαζύγιο με την ΕΕ. Η Τερέζα Μέι ζήτησε καθαρή εντολή να ηγηθεί της άμεσης-και χωρίς αστερίσκους- αποχώρησης από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Πήρε ένα ξεκάθαρο όχι, αφού έχασε την αυτοδυναμία και πλέον θα πορευθεί είτε με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή με κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα περιορίζει τους ελιγμούς της. Άλλωστε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που προαλείφεται ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα υποστήριζε ένα χαοτικό Brexit, γιατί τα Ιρλανδικά σύνορα θα γίνονταν πιο αυστηρά.

Τρίτον, η Βρετανία μπαίνει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με καπετάνιο μια ταραγμένη πολιτική σκηνή. Η Μέι υποσχέθηκε «βεβαιότητα», αλλά η πιθανή σύμπραξή της με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας ίσως είναι βραχυπρόθεσμη. Το νησί είναι συνηθισμένο στις φουρτούνες, όμως μοιάζει να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η πολιτική αστάθεια, αλλά οι οικονομικές συνέπειες του Brexit που ακόμα δεν είναι εντελώς ορατές.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Γιατί οι Millennials κάνουν τόσες δουλειές;09:48Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο “σερ” του ελληνικού τραγουδιού09:35Δασμοί: Η “βόμβα” του Μασκ09:22Τέμπη - Λακαφώσης: Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει επισήμως διαφωνήσει με κάτι, αλλά... (βίντεο)09:09Καλάθι του Πάσχα: Πότε κάνει “πρεμιέρα” - Τι θα περιλαμβάνει08:55Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς οδικούς άξονες (χάρτης)08:42Φυλακές Κορυδαλλού: Όπλα, φυσίγγια και συλλήψεις έγκλειστων (εικόνες)08:28ΗΠΑ - Ιλαρά: Ανησυχία μετά τον δεύτερο θάνατο κοριτσιού και τα εκατοντάδες κρούσματα στο Τέξας 08:14Γιατί οι Αμερικανοί έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους Ευρωπαίους;08:01Χιόνια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στη βόρεια Ελλάδα (εικόνες)07:47Γάζα: Δεκάδες νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ07:34Απεργία 9 Απριλίου: Πως θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ07:20Εορτολόγιο - 7 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:06Δασμοί: Με νέα πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια – “Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου” δήλωσε ο Τραμπ06:53ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 11 Απριλίου 06:39Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα 06:26Καιρός: Σταδιακή επιδείνωση την Δευτέρα06:12Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει μετά από 15 χρόνια23:59Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Θρίαμβος για το “τριφύλλι”23:47Αίγυπτος: Καρέ καρέ η επίθεση τίγρη σε ακροβάτη τσίρκου (βίντεο) 23:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο