LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2015 06:52

Για τον Μανώλη

800 ασθενείς. 500.000 φορείς της νόσου. Κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα γεννιέται ένα παιδί με κυστική ίνωση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πριν από δυόμισι χρόνια, πάλευα για να αποδεχτώ ότι ανάμεσά τους θα ήταν και το παιδί που θα φέρναμε στον κόσμο με την γυναίκα μου. Υπήρχαν παράγοντες που έφερναν πιο κοντά την αγωνία μιας ζωής.

Πολύ κοντά μας, το ίδιο μας το αίμα πάλευε τρεις και πλέον δεκαετίες με τη νόσο των λευκών. Να διώξει τα στερεότυπα. Να δώσει στους άλλους κουράγιο. Να παλέψει κόντρα στα προγνωστικά για το προσδόκιμο.

Απ' τον Μανώλη πήραμε τις πρώτες πληροφορίες και βήμα-βήμα με τη βοήθεια της Στέλλας διαβήκαμε ένα από τα λίγα κέντρα στη χώρα μας που παρακολουθούνται ασθενείς με κυστική ίνωση και τηρείται και το αρχείο με τις μεταλλάξεις του ιού.

Η λαχτάρα μας κράτησε λίγες εβδομάδες, όταν και πήραμε τα καλά μαντάτα. Ο πρώτος που θέλησα να ενημερώσω ήταν ο Μανώλης. Δεν μου βγήκε. Με πήρε μονάχος του ο "πρωταθλητής" για να μάθει τα καλά νέα.

Όμως ο δικός του αγώνας και ο αγώνας εκείνων που τώρα μπαίνουν στο λούκι είναι μονίμως άνισος. Στα μοναδικά κέντρα των Αθηνών που παρακολουθούνται ασθενείς με κυστική ίνωση,  Αγία Σοφία και Σισμανόγλειο,  έχουν παρουσιαστεί σοβαρές ελλείψεις.

Δεν πραγματοποιούνται σε τακτική βάση καλλιέργειες πτυέλων και φαρυγγικού, μια εξέταση απολύτως απαραίτητη για την παρακολούθηση, αλλά και σωστή χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας των ασθενών. Και ποια είναι η αιτία; Η υποστελέχωση των μικροβιολογικών εργαστηριών, αλλά και οι ελλείψεις  σε βασικά ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Ποιος θα ασχοληθεί με την εξεύρεση ισοδύναμων για αυτήν την αδικία που ισοδυναμεί με καταδίκη; Ο βουλευτής Μπαργιωτας υπέβαλε ξανά μια ερώτηση στη Βουλή και πριν από αυτόν ακόμη ένας συνάδελφος του σε παλαιότερη σύνοδο. Πέραν των φωτεινών εξαιρέσεων, σε ακόμη μια μείζονα πτυχή του ευαίσθητου τομέα της υγείας, πετάμε χαρταετό.

Προ ημερών ανακοινώθηκε η έγκριση ενός καινοτόμου φαρμάκου που αφορά μεγάλο μέρος των ασθενών με κυστική ίνωση στη χώρα μας. Το προσδόκιμο επιβίωσης, από τα 40 έτη, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αρκεί να εξασφαλιστεί  και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες παροχές υγείας σε κατάλληλα κέντρα.

Έτσι, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ενημέρωσης και έγκρισης αποζημίωσης από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ίδιοι οι ασθενείς με κυστική ίνωση δημιούργησαν και πρωταγωνιστούν σε ένα σποτ με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον προγεννητικό έλεγχο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδος για την κυστική ίνωση. Αυτήν την καμπάνια όμως, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να καλυφθούν  τα κενά της Πολιτείας στο θέμα της ενημέρωσης, το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν αποτελεί επείγον κοινωνικό μήνυμα, καθότι η επιτροπή είναι υποστελεχωμένη.

Ξυπνήστε επιτέλους!

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης 16:23Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το έργο16:10“Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”: Τι πληρώνεται μέχρι την Παρασκευή15:56Επίδομα Μητρότητας Αυτοαπασχολούμενων - Μητσοτάκης: Άλλη μια δέσμευση που τηρήσαμε15:43Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)15:29Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη incognito15:15ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας15:01Θεσσαλονίκη: Κατηγορούμενος για παρενόχληση σε λεωφορείο καταδικάστηκε14:48Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;14:34Πάσχα - Δήμος Αθηναίων: δωρεάν δράσεις για παιδιά και μεγάλους14:20Μαρινάκης: Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα (βίντεο)14:04Γεωργούλης στο “Πρωινό”: Είμαι αθώος, το δικαστήριο θα με δικαιώσει (βίντεο)13:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο