LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2014 06:40

Ήρθε η ώρα των πράξεων για τους τραπεζίτες!

Εννοείται ότι αυτομάτως δεν γίνονται όλα! Τέτοιο «μαγικό κουμπί» δεν έχει ακόμη βρεθεί. Είναι ανάγκη όμως να δρομολογηθούν όλα τώρα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Να κάνουν τις δηλώσεις τους για στήριξη της πραγματικής οικονομίας έργα, όχι από σήμερα αλλά ήδη «από χθες», περιμένουν η αγορά και η κοινωνία από τους επικεφαλής των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών.

Στο χέρι τους βρίσκεται πια η αξιοποίηση της πιστοποίησης της κεφαλαιακής τους υπερ-επάρκειας από την ΕΚΤ, προς όφελος της αγοράς, των επιχειρήσεων και των πολιτών που στενάζουν προσδοκώντας την ανάπτυξη και την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι προδιαγραφές υπάρχουν, ο δρόμος για την μεγάλη φυγή προς το καλύτερο αύριο άνοιξε διάπλατα με τα στρες τεστ και πλέον όλοι ζητούν και περιμένουν από τις συστημικές τράπεζες απλώς να …λειτουργήσουν κανονικά ως υγιείς τράπεζες, ενισχύοντας την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και επιχειρήσεις, στηρίζοντας υπάρχουσες και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Περιμένει ωστόσο και κάτι άλλο η κοινωνία που γονάτισε από την κρίση, το οποίο μάλλον μετά τα στρες τεστ το επιζητούν περισσότερο από πριν κι οι διοικήσεις των τραπεζών. Δεν είναι παρά η ανάγκη διευθέτησης των κόκκινων δανείων. Όμως με τρόπο ρεαλιστικό και εφικτό, με διευκολύνσεις στο μέτρο που επιβάλλεται και για όσα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πρέπει, απομονώνοντας μπαταχτσήδες και λαμόγια που καλοπέρασαν στην πλάτη μας και θέλουν να συνεχίσουν να τους πληρώνουμε εμείς τα κορόιδα.

Πλέον οι τράπεζες όχι δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, καθώς ανταποκρίθηκαν και στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, αλλά ουσιαστικά βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση, αφού από τα στρες τεστ φάνηκε ότι με την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης τους «διαθέτουν» και πλεόνασμα άνω των 5 δις ευρώ, δίχως μάλιστα να συνυπολογίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος αυξάνει την επάρκεια του συστήματος κατά πάνω από άλλα 2 δις.

Ταυτόχρονα, τα στρες τεστ δεν έκλεισαν απλώς, αλλά  «βούλωσαν» τα στόματα, τα πληκτρολόγια και τις πένες κερδοσκόπων, επενδυτικών οίκων, διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και πληθώρας ξένων ΜΜΕ που κάθε ημέρα, το καθένα για  τους δικούς του λόγους, αναφερόταν σε «ασθενές πιστωτικό σύστημα» που θα χρειαστεί «πολλά επιπλέον κεφάλαια» για να «σταθεί στα πόδια του».

Η εικόνα δεν ήταν αυτή κι αποδείχθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο. Αλλά ούτε αύριο η εικόνα πρέπει να είναι όπως η σημερινή, αλλά καλύτερη.

Οι τράπεζες πρέπει να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι η ενεργή, διαρκής στήριξη της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και των νοικοκυριών, παγιώνοντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια πάσης μορφής (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) για να «ανασάνουν» και οι δανειολήπτες και οι ίδιες.

Καλούνται, επίσης, από την ίδια την αγορά και την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για μεταπήδηση της πλειοψηφίας των μετοχών από τον κρατικό χαρτοφύλακα σε ιδιωτικά χέρια.

Εννοείται ότι αυτομάτως δεν γίνονται όλα! Τέτοιο «μαγικό κουμπί» δεν έχει ακόμη βρεθεί. Είναι ανάγκη όμως να δρομολογηθούν όλα τώρα, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ανάλογο της προτεραιότητας που αρμόζει σε καθένα, για να τσουλήσει πολύ πιο γρήγορα η μηχανή του τρένου, που σέρνει όλους μας προς κάτι καλύτερο.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο