LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΑΣΑΡΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣΔημοσίευση: 27 Ιουλίου 2014 15:00

Η παιδεία δεν έχει εθνικότητα, αλλά διεύθυνση

Κατάγομαι από ένα παραλιακό και άκρως τουριστικό χωριό στα νότια του νομού Χανιών και από τότε, που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και τους τουρίστες. Αυτό, που είδα προ ημερών, όμως, δεν το έχω συναντήσει ποτέ μου.

ΑΣΑΡΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Γύρω στις 12 το μεσημέρι μπαίνω στο μετρό με κατεύθυνση τον σταθμό του Συντάγματος. Ο συρμός προερχόταν από το αεροδρόμιο και είχε αρκετούς ταξιδιώτες με τις βαλίτσες τους. Το βλέμμα μου καρφώθηκε σε δύο ζευγάρια 25άρηδων, που είχαν καθίσει μπροστά μου.

 

Ο κάθε ένας από τους τέσσερις είχε «πιάσει» ένα ζευγάρι καθισμάτων. Οι δυο κοπέλες είχαν δίπλα τους τις «κουρασμένες» βαλίτσες, ενώ οι άντρες είχαν την πλάτη τους στον «τοίχο» του τρένου και τα πόδια τους επάνω στο διπλανό κάθισμα, με τρόπο ώστε οι σόλες των παπουτσιών τους να αφήνουν ολόκληρα τα χνάρια τους επάνω στο ύφασμα.

 

Γούρλωσα τα μάτια. Προσπάθησα να ακούσω τι γλώσσα μιλούν. Μάλλον γερμανικά… Στην πρώτη στάση, δεν μίλησα. Στη δεύτερη, είχα αρχίσει να θυμώνω. Φούντωνα! Στην τρίτη, μπαίνει ακριβώς μπροστά τους ένας 40άρης γεροδεμένος, γύρω στο 1,90, μόνο που είχε το ένα πόδι στον γύψο και κυκλοφορούσε με πατερίτσες. Κανείς από τους τέσσερις δεν κούνησε ούτε το βλέφαρό του. Συνέχισαν να συνομιλούν και να γελούν, λες και ήταν στον καναπέ του σπιτιού τους. Δεν άντεξα.

 

Πλησίασα, σχεδόν τράβηξα τα πόδια του ενός για να καθίσει ο τραυματίας, ενώ ταυτόχρονα μίλησα στον νεαρό επισκέπτη, με αυστηρό –ομολογώ- ύφος.

 

-          Από πού είστε;

-          Από την Ελβετία.

-          Συγνώμη, θεωρείτε ότι είναι σωστό αυτό, που κάνετε;

-          Ορίστε;

-          Μπορείτε να φανταστείτε τους εαυτού σας να κάθεστε έτσι στο μετρό της Γενεύης;

-          Όχι.

-          Θα θέλατε να καθίσετε σε μία θέση γεμάτη λάσπες από τα παπούτσια κάποιου; Μήπως τότε θα λέγατε ότι οι Έλληνες είναι βρωμιάρηδες;

 

Πολύ γρήγορα ο νεαρός, Ελβετός κατά πως είπε, επισκέπτης κατέβασε το βλέμμα του και οι φίλοι του τα πόδια και τις αποσκευές τους από τις θέσεις.

 

Τέτοιους επισκέπτες δεν θέλω! Κι ας έχουν χρήματα. Κι ας μένουν σε ξενοδοχείο. Κι ας τρώνε σε εστιατόριο. Και να είστε σίγουροι ότι ούτε οι επιχειρηματίες του τουρισμού θέλουν τέτοιους πελάτες.

 

Γιατί ανέφερα την εθνικότητά τους; Για έναν και μόνο λόγο: για να δείξω ότι η παιδεία δεν οφείλεται στη χώρα καταγωγής, αλλά στους «κανόνες», που μαθαίνει ο καθένας στο σπίτι του. Για αυτό λέω ότι η παιδεία έχει «διεύθυνση». Τη διεύθυνση του σπιτιού, που ο καθένας μας μεγάλωσε.

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο