Σκέψεις στη σκιά του θέρους και των Ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών προκλήσεων...
Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και είναι αλήθεια πως η αντιμετώπισή τους είναι κάτι που δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε θεσμικού φορέα πλην ίσως της εφαρμογής ενός πιο ορθολογικού σχεδιασμού στο ξεκίνημα της σεζόν έτσι ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατό σε μεγαλύτερο βαθμό η καταπόνηση παικτών και συλλόγων σε υψηλές θερμοκρασίες.
Βέβαια το να ζητάς σε αυτή τη χώρα κι από τις διοργανώτριες αρχές του ποδοσφαίρου της να σκεφτούν κάτι με μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα μάλλον φαντάζει κάπως ουτοπιστικό.. Μιλάμε για τη χώρα όπου η πρόληψη απέχει αρκετά στο πρίσμα της λογικής, ενώ η όποια σπασμωδική καταστολή βρίσκει συχνότερα πρόσφορο έδαφος μιας και δεν είναι τόσο επίπονη σε επίπεδο έμπνευσης και ακόμα λιγότερο διαπραγματεύσιμη φθάνοντας τόσο εύκολα προ του αδιεξόδου..
Μες στο λιοπύρι θα ξεκαθαρίσουν φέτος οι ομάδες που θα ανέβουν στην Σούπερ Λίγκα (εδώ ταιριάζει κάπως καλύτερα το sic) κι αμέσως μετά θα γίνει ένας αγώνας πραγματικής επιβίωσης ανάμεσα στην 3η ομάδα της 2ης εθνικής με την Ξάνθη. Το πότε και που μη ρωτάτε, δα να έχει απάντηση.. Σας παραπέμπω σε κάμποσες αράδες πιο πάνω στο κείμενο για να βγάλετε άκρη ενώ ως επίσημη εκδοχή της διοργανώτριας αρχής της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας προβάλλεται η εξήγηση στη θεωρία της «περιορισμένης ορατότητας» αφού όπως τα σκέφτηκαν, πρέπει να τελειώσει η διαδικασία στην Football League κι μετά «βλέποντας και κάνοντας»..
Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο η Ξάνθη θα έχει ντεζαβαντάζ στο συγκεκριμένο αγώνα μένοντας από το Πάσχα (!!) μακριά από ανταγωνιστικές αναμετρήσεις μιας και οι φιλικοί αγώνες κόντρα σε ομάδες της άγονης γραμμής και των μικρότερων κατηγοριών δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα νοκ – άουτ ματς όπου ο κερδισμένος θα παίξει για τα εκατομμύρια ευρώ του τηλεοπτικού μεριδίου της Σούπερ Λίγκα κι ο ηττημένος θα μείνει στον σχεδόν τίποτα..
Εκείνοι πάντως που λίγο πολύ ξέρουν τι τους περιμένει μέσα στο καλοκαίρι είναι οι ομάδες οι οποίες ξεκινάνε μέσα στον Ιούλιο τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Κι εδώ με βάση τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και τα «καλά χαρτιά» που έχει το Ελληνικό ποδόσφαιρο στα χέρια με το πλασάρισμα – έστω και μέσω Βαλένθιας – στην 12η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, υφίσταται ένα πολύ καλό ερώτημα για το αν και πόσο θέλουμε να δράσουμε ως θεσμικοί φορείς σε προληπτικό επίπεδο..
Από την ώρα που το Ευρωπαϊκό καλεντάρι βάζει ομάδες της χώρας μας να παίζουν διεθνείς αγώνες και μάλιστα νοκ – άουτ μέσα στο καλοκαίρι, ίσως πρέπει να έρθει η ώρα να βοηθήσουμε κι εμείς αυτή την προνομιούχο θέση της χώρας μας στην ειδική βαθμολογία συμβάλλοντας στις όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες συνέχειας στην διεθνή τους πορεία.
Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε τον Αστέρα Τρίπολης, την Ξάνθη, τον Ατρόμητο αλλά και τον ΠΑΟΚ να δυσκολεύονται αρκετά στη διαδικασία των προκριματικών φάσεων κυρίως λόγω ανετοιμότητας όπως και αδυναμίας να αντέξουν σε τέτοιες πιέσεις αφού οι συγκεκριμένοι αγώνες διεξάγονται εν μέσω του βασικού σταδίου προετοιμασίας. Καμιά από όσες προαναφέρονται δεν μπόρεσαν να φτάσουν ως τη φάση των ομίλων (εάν εξαιρέσουμε τον ΠΑΟΚ που «πέρασε» έναν γύρο μέσω του αποκλεισμού της Μέταλιστ) χάνοντας την ευκαιρία για μια διάκριση που θα συνδυάζονταν με οικονομικά οφέλη σε καιρούς «ισχνών αγελάδων»..
Ανατρέχοντας στους αντιπάλους οι οποίοι στάθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια στις διεθνείς φιλοδοξίες των Ελληνικών ομάδων θα αναγκαστούμε να παραδεχθούμε την αγωνιστική αξία συλλόγων όπως ο κακός μας δαίμονας, Αυστριακή Ραπίντ Βιέννης, η Νασιονάλ Μαδέϊρα και δεν συμμαζεύεται..
Μήπως άραγε θα έπρεπε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να βάλει μπρος καμιά ιδέα διεξαγωγής τουρνουά με τη συμμετοχή των ομάδων των εκπροσώπων μας στη θερινή δοκιμασία των προκριματικών έτσι ώστε να βοηθηθούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στον σημαντικότατο, τουλάχιστον για ετούτη την εποχή, τομέα της αγωνιστικής ετοιμότητας; Οι πρώτοι προκριματικοί με Ελληνική συμμετοχή προσδιορίζονται χρονικά στα μέσα Ιουλίου (για τον Αστέρα Τρίπολης) και δύο βδομάδες αργότερα για τον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League, αντίστοιχα.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι πιθανοί αντίπαλοι από το βόρειο, το κεντρικό και το ανατολικό κομμάτι της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται σε ένα πολύ καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο με λογική εξέλιξη την ανατροπή των όποιων ισορροπιών.. Οι περισσότερες Ελληνικές ομάδες στο μεγαλύτερο φάσμα τους έχουν ένα δικό τους δόγμα στον προγραμματισμό των φιλικών προετοιμασίας που καταρτίζεται, απαρέγκλιτα τις περισσότερες φορές, με βάση τις «ανάγκες» του εκάστοτε μάνατζερ, των συμφωνιών που έχουν με ανάλογα γραφεία ή ακόμα και από συμβάσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα καλείται η ΕΠΟ να σκαρφιστεί τη φόρμουλα αγωνιστικής τόνωσης ακόμα και θεσπίζοντας κάποιους αγώνες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Στην ειδική βαθμολογία της UEFA οι πολλοί πόντοι μπαίνουν στο σακούλι με τις φάσεις των ομίλων και έπειτα όμως ο υπολογισμός είναι εξ αρχής διά του πέντε, όσες και οι ομάδες μας που εξασφάλισαν τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια..
Σίγουρα 2-3 αγώνες υψηλού επιπέδου στις αρχές Ιουλίου, υπό την υποτιθέμενη μορφή ενός επίσημου τουρνουά – το οποίο μπορεί να «διανθιστεί» και μ’ ένα χρηματικό έπαθλο – πιθανόν να αντιμετωπιστεί θετικά από κάποιο τηλεοπτικό σταθμό με ακόμη πιο θετικό αντίκτυπο σε αυτούς που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στις προκριματικές δοκιμασίες των διεθνών διοργανώσεων..