LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΛΟΥΚΑΣΔημοσίευση: 19 Μαΐου 2014 15:42

Δικέφαλος αετός με φτερά.. Αγγέλου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια, όμως ο αγώνας της Προοδευτικής με τον ΠΑΟΚ στη Νίκαια τον Οκτώβριο του ’97 θα μείνει χαραγμένος στην μνήμη μου όχι μόνον επειδή έτυχε να είμαι ένας από τους λιγοστούς που στοιβάχθηκαν στα δημοσιογραφικά θεωρεία του μικροκαμωμένου, χωροταξικά, γηπέδου στις γειτονιές του Κορυδαλλού .

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΛΟΥΚΑΣ

Τότε έμαθα πως είναι να βιώνεις τον αγώνα με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο της ομάδας του, αφού είναι τόσο κοντά ο χώρος «εργασίας» του προπονητή με αυτόν τον εκπροσώπων του Τύπου. Έμαθα το πόσο εύκολα σε αυτό το πιεστικό και απαιτητικό επάγγελμα, του συναφιού μας, μπορείς να παρεξηγήσεις δίχως να ξέρεις καλά τα εκ των έσω θέματα του ποδοσφαίρου έναν άνθρωπο σαν τον μονίμως σκυθρωπό και σπανίως χαμογελαστό Μακεδόνα τεχνικό..

Σε κείνο το ματς λοιπόν, που έληξε 3-3, περισσότερο νιώθαμε τις διαπεραστικές κραυγές του Άγγελου από τον πάγκο παρά την συναρπαστική του εξέλιξη.. Έτυχε τότε να αποβληθεί για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του, ο καλός μου φίλος Ζήσης Βρύζας – σε μια «κοκορομαχία» με τον υψηλόσωμο αμυντικό Ντάγκα - αναγκάζοντας τον προπονητή του ΠΑΟΚ να ουρλιάζει προς τον διεθνή επιθετικό της ομάδας του : «Τι έκανες.. Πτώμα!!», «Δεν προσέχεις καθόλου.. Θα σε σκίσω!!» Αρκετή ώρα μετά το ματς περίμενα τον Βρύζα έξω από τα αποδυτήρια όπου on camera δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα έγιναν, όμως στην φιλική κουβέντα που ακολούθησε πήρα ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα.

Αισθάνθηκα, τόσο σοφός όταν ξεκίνησα την κουβέντα μας λέγοντας : «Μα καλά, αυτός ο Αναστασιάδης, είναι στα καλά του; Έτσι κάνει κάθε φορά; Βράχνιασε να σας φωνάζει..» Οι εξηγήσεις του αποτέλεσαν ίσως την πιο κατατοπιστική για μένα ενότητα του βιογραφικό του εν λόγω προπονητή : «Έτσι είναι ο Άγγελος. Μην τον παρεξηγείς.. Ο τρόπος του είναι αυτός αφού έτσι το ζει το ποδόσφαιρο. Δίκιο είχε στην περίπτωσή μου και είναι πολύ καλός στη δουλειά του.. Και να θυμάσαι.. Δεν θα βρεις εύκολα παίκτη που να δούλεψε μαζί του και να μην τον υπερασπιστεί, αφού πάνω από όλα τον έχει εμπιστευθεί. Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό;» Πέρασαν από τότε 17 χρόνια, όπου όντως δεν βρήκα παίκτη που να έχει δουλέψει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο στον δύσκολο και ψυχοφθόρο κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου,  να πει ανοιχτά ή σε off the record συζήτηση, κάτι διαφορετικό για τον Άγγελο Αναστασιάδη. Έναν από τους καλύτερους, ίσως τον καλύτερο στη διαχείριση του παιχνιδιού, όπου όπως λένε οι εν ενεργεία αλλά και παλαίμαχοι παίκτες «το διαβάζει και μπορεί να παρέμβει δραστικά» όσο λίγοι άλλοι συνάδελφοί του..

Το σημαντικότερο όμως στην «αποκωδικοποίηση» μιας από τις πιο ιδιόρρυθμες φιγούρες της Ελληνικής ποδοσφαιρικής σκηνής σε υψηλό επίπεδο, έχει να κάνει με την επιβλητικότητά του στα αποδυτήρια.. Το άβατο, για τον πλέον θρησκόληπτο άνθρωπο του αθλήματος, όπου ο ρόλος του κόουτς μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα ενός ποδοσφαιρικού σωματείου σε επαγγελματικό - και όχι απαραίτητα - επίπεδο, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία μιας οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας σχεδόν σε κάθε επαγγελματικό τομέα. Ο Άγγελος Αναστασιάδης δίχως πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου φαντάζει ως ο ιδανικός «Διευθυντής» ή «Προϊστάμενος» καλύπτοντας τους ποδοσφαιριστές του έστω και αν δεν τα πάει καθόλου καλά στο επικοινωνιακό παιχνίδι απέναντι στα ΜΜΕ αλλά ακόμα και στην διάθεση της εκάστοτε διοίκησης της ομάδας να παρέμβει στα αποδυτήρια. Κι αυτό το στοιχείο στις στιγμές πίεσης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους παίκτες οι οποίοι από την πλευρά τους δεν έχουν παρά να το εκτιμήσουν και να το αναγνωρίσουν νιώθοντας πίσω από την απόρθητη πόρτα τη θαλπωρή της «ποδοσφαιρικής οικογένειας».  Ο ΠΑΟΚ ποντάρει σε ένα άλλο μοντέλο, προφανώς επιτυχημένο σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ανάλογα με το πώς το ερμηνεύει κανείς, στους καιρούς του Ιβάν Σαββίδη. Η πρόσληψη του Αναστασιάδη προδικάζει την εκτόνωση της αμφισβήτησης έπειτα από μια χρονιά υψηλών προσδοκιών που κατέληξε στην «χρυσή μετριότητα» της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα, στον απόηχο της βαριάς ήττας της ομάδας στον τελικό του κυπέλλου.

Η παρουσία του Πάμπλο Γκαρσία σε ρόλο βοηθού δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας πέραν της κάλυψης του εγχειρήματος απέναντι σε αυτή την εκτόνωση με φόντο την φωνή της εξέδρας. Το προϊόν της συνεργασίας απαιτεί χρόνο προκειμένου να κριθεί όχι τόσο λόγω της διαφοράς νοοτροπίας ανάμεσα σε προπονητή και «assistant coach», αλλά διότι πολλά ζητήματα θα μπούνε σε νέα βάση με στερεότυπα άνευ παρεκκλίσεων από την πλευρά του 61χρονου τεχνικού εφόσον υπάρχει πραγματικά η πρόθεση για την ανασύνταξη εν μέσω του σχεδιασμού της νέας χρονιάς. Εξάλλου η παρουσία του Άγγελου Αναστασιάδη εγγυάται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον αντίκτυπο στην πορεία του εγχειρήματος βγάζοντας άμεσα μηνύματα συμφωνίας ή διαφωνίας, όπου είναι δύσκολο έως και απίθανο να βιώσει ο «δικέφαλος του Βορρά» στιγμές ποδοσφαιρικών πειραματισμών..  

Έτσι όπως είναι σχεδιασμένο το ποδοσφαιρικό καλεντάρι του καλοκαιριού με την εθνική στο Μουντιάλ και τον ΠΑΟΚ υποχρεωτικά έτοιμο στα μέσα Αυγούστου, ενόψει των Play-Offs του Europa League, όλα αυτά θα τεθούν άμεσα επί τάπητος και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εμφανή.. Και η «βοήθεια της Παναγίας» όπως λέει κι ο κόουτς, θα κριθεί απαραίτητη τουλάχιστον για την ομαλή λειτουργία στο στάδιο της ανασύνταξης έτσι ώστε όλα αυτά να βρούνε αντίκρισμα μιας και η πίεση της στέρησης δεν αφήνει πολλά άλλα περιθώρια λαθών.. 

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο