Ού γαρ έρχεται μόνον ή μήπως το... φέρνουμε εμείς;
Στην πραγματικότητα όμως, ο νέος άνθρωπος δεν δαιμονοποιεί πια τα γεράματα, για τον απλό λόγο ότι πλέον μεσήλικας θεωρείται ένας άνθρωπος μετά τα 55 του χρόνια, ενώ σε καμμία περίπτωση ο σημερινός 60αρης δεν είναι σαν τους 60αρηδες παππούδες μας.
Ας αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες αλήθειες, καθώς, όσο νωρίτερα τις υιοθετήσουμε, τόσο πιο υγιές πέρασμα των χρόνων θα απολαύσουμε.
- Αλήθεια είναι ότι το γενετικό μας υλικό παίζει προ-καθορισμένο ρόλο, όμως καλό είναι να αποδεχθούμε ότι και ο τρόπος ζωής μας και το γενικότερο lifestyle μας μετράει. Δηλαδή, απαρτιζόμαστε από έναν γενετικό χάρτη, κανείς δεν το αμφισβητεί, όμως ποιος θα βρεθεί να πει πως το κάπνισμα ή άλλες κραιπάλες δεν είναι απολύτως δικές μας επιλογές; Άρα ναι, η βιολογία μετράει, αλλά δεν είναι μοιραία!
- Αλήθεια είναι ότι είσαι όσο γερασμένος και ψυχολογικά κουρασμένος νιώθεις. Μπορεί αυτό να θεωρείται φράση κλισέ, όμως πλέον μπορούμε να αντιληφθούμε πιο εύκολα πως, όσο κανείς μένει δραστήριος και ζει τη ζωή του στο ζενίθ, εχει σαφέστατα εντονότερες πιθανότητες να ζήσει πιο πολύ και πιο καλά από όσο ένας συνομήλικος, που το φέρει βαρέως, ...όταν χρειάζεται να φορέσει γυαλιά πρεσβυωπίας. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν θετική αντιμετώπιση της ώριμης ηλικίας τους, εκείνοι ζουν και κατά Μ.Ο. 7.5 χρόνια περισσότερο.
- Αλήθεια είναι πως η καλύτερη υγεία είναι το σημαντικότερο εφόδιο, για να έχεις ένα λαμπρότερο μέλλον. Δε φτάνουν μόνο τα ευχολόγια, χρειάζεται μελετημένη διατροφή, χρειάζεται άσκηση, χρειάζεται σωστή διαχείριση του υπέρμετρου άγχους μας και χρειάζεται πλέον να μάθουμε να αξιολογούμε πιο σωστά τα θέματα, που αξίζει να μας απασχολούν. Όλα αυτά δεν αγοράζονται με χρήματα... Με χρήματα και μάλιστα πολλά αγοράζονται τα φάρμακα και οι θεραπείες. Άρα προσέχουμε, για να έχουμε υγεία. Είναι πιο συμφέρον οικονομικά να είσαι υγιής...
- Αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι στις ωριμότερες ηλικίες θέτουν πιο αληθινές προτεραιότητες. Ρωτήστε όποιον μεγαλύτερό σας θέλετε, το πιθανότερο είναι ότι θα σας πει πως, όσο μεγαλώνεις, τόσο λιγότερο χρόνο και σκέψη σπαταλάς σε ανούσια και βλακώδη θέματα. Μεγαλώνοντας, βγάζεις από τη ζωή σου όσους δε σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, εκτιμάς καλύτερα τις αληθινές σχέσεις, που σε νοιάζονται, και ενισχύεις την ψυχική σου υγεία με στενότερες σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Μην τη θεωρείτε ανασφάλεια των ηλικιωμένων, που μας θέλουν κοντά τους, φιλοσοφημένοι είναι απλώς... Και τώρα καταλαβαίνω πόσο κρίμα είναι που η συνειδητοποίηση τόσο σημαντικών θεμάτων δεν έρχεται στην ηλικία των 20's. Πόσα πιο όμορφα θα είχαμε βιώσει πολλές στιγμές που προσπεράσαμε, πόσες στενοχώριες θα είχαμε αποφύγει...