LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΡΑΚΟΥ ΑΝΤΑΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2014 07:37

Ο Μεγάλος Ασθενής, οι άγγελοι κι οι δαίμονες

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασφαλισμένοι σ’ αυτή τη χώρα , όταν χρειαστεί ν’ απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, αισθάνονται ότι η ζωή τους απαξιώνεται και μάλιστα… με τις δικές τους εισφορές.

ΤΡΑΚΟΥ ΑΝΤΑ

Ο τίτλος «Ο Μεγάλος Ασθενής»,  που  φιγουράρει  σχεδόν σε  κάθε δημοσιογραφική καταγραφή ελλείψεων, αδυναμιών και σκανδάλων, αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Το παράδοξο είναι ότι, ο ίδιος τίτλος, συνοδεύει  και  εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων,  για να χαρακτηριστεί το «παλιό» που… θα «εξυγιανθεί» από τα νέα μέτρα! 

Το πιο αληθινό ρεπορτάζ γίνεται από την θέση…. της αδυναμίας

Ήρθε η ώρα, που και στο δικό μου  περιβάλλον, σταμάτησε να θεωρείται η υγεία δεδομένη κι έτσι η καταγραφή της πραγματικότητας, ξεκίνησε από τους διαδρόμους του νοσοκομείου, δίπλα στο ράντζο  για να περάσει όλες  τις αγωνίες και τις περιπέτειες  του ασθενούς και των συνοδών του.  Ναι, « ο Μεγάλος Ασθενής» ήταν εκεί,  με ελλείψεις προσωπικού, έναν αξονικό τομογράφο που χάλαγε πριν προλάβει να φτιαχτεί, με τους ασθενείς να περιμένουν ατελείωτες ημέρες  να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική προκειμένου να χειρουργηθούν.   

Όμως, εκεί ανάμεσα στους «δαίμονες»  των ελλείψεων, είδα κι ανθρώπους που προσφέρουν- όχι από τ’ αναλώσιμα υλικά και τα κονδύλια που χάθηκαν- αλλά από την ψυχή τους.

…Ο νεαρός γιατρός – που αμείβεται με περίπου  900 ΕΥΡΩ και κάνει  ατελείωτες εφημερίες- συζητά με μια 35 χρονη γυναίκα , μητέρα τριών παιδιών, η οποία ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. Πώς να εμψυχώσεις έναν άνθρωπο, που η ασθένεια έχει προλάβει να τον καταδικάσει, μου έλεγε με κλάματα  η πεθερά της το προηγούμενο βράδυ.  Ο γιατρός,  της δίνει κάτι που μοιάζει με δώρο… κλεφτά κοιτάζω και βλέπω, πως  αγόρασε από το φαρμακείο καλλυντικά – με τα χρήματα που σίγουρα δεν του περισσεύουν- για να πάει  η γυναίκα να συναντήσει τα παιδιά της περιποιημένη,  όμορφη κι όχι καταβεβλημένη…..

…Κι ακούγεται η φωνή του κυρίου Θανάση! « έλα κούκλα να σε πάω βόλτα με την porsche». Είναι ο τραυματιοφορέας  που κρατά το νοσοκομείο ζωντανό, που κάνει τους ταλαιπωρημένους ,από τις καθυστερήσεις, ασθενείς με τα αστεία του να γελούν σαν μικρά παιδιά. Στο  σώμα του φαίνεται η κούραση των χρόνων ..την σβελτάδα του όμως θα την ζήλευαν ακόμη κι έφηβοι…. ώρες πάνω κάτω τους ορόφους…. 

….. Περισσεύει ο θαυμασμός  για τον χειρουργό , που  επιμένει να υπερασπίζεται, ακόμη και στην τελευταία λεπτομέρεια, το λειτούργημα του γιατρού.  Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις  πως – εκείνος που σώζει τη ζωή- όταν  καταφέρει να συνοδέψει τον ηλικιωμένο  ασθενή στα πρώτα του βήματα , χαίρεται και πανηγυρίζει σαν το γονιό που βλέπει το δικό του μωρό να περπατά….

Είναι οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα του συστήματος και τα ξεπερνούν- όχι με την υποστήριξη του κράτους- αλλά με προσωπική υπέρβαση , με δύναμη, ψυχική αντοχή και χαμόγελο γιατί  δεν έχουν απλά  να κάνουν με ζωές  αλλά νοιώθουν υπεύθυνοι για αυτές τις ζωές.

 Η ανθρωπιά  όμως …δεν αξιολογείται  στις «διαδικασίες  εξυγίανσης» , έτσι δεν είναι.

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο