LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΛΥΔΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσίευση: 25 Δεκεμβρίου 2013 12:36

Άλλος πάει για τα κάλαντα και άλλος για δουλειά …

Παραμονή Χριστουγέννων. Ημέρα των τελευταίων δώρων (μικρών ,μεγάλων , αυτοσχέδιων) μας κάνουν όλες οι εκδοχές,  μαγειρεμάτων (επίσης ότι έχει ο καθένας στο ψυγείο του ευπρόσδεκτο), προετοιμασιών για να περάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και ημέρα για τα παραδοσιακά κάλαντα.

ΛΥΔΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ


Το κουδούνι στο σπίτι χτύπαγε ασταμάτητα από πολύ νωρίς. Με μεγάλη περιέργεια στηνόταν  ο γιος μου στην πόρτα να δει τα μεγαλύτερα παιδιά να λένε τα κάλαντα. Φυσικά όπως οι περισσότεροι  τον έχω αφήσει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη καθότι  η παράδοση του δημοφιλούς  Άγιου τρέφει τη φαντασία των μικρών παιδιών και αυτό είναι ένα υγιές κομμάτι της ανάπτυξής τους όπως λένε οι ειδικοί ….

Χαρούμενα  παιδάκια   που δεν τους ένοιαζε και πολύ πόσες πόρτες θα ανοίξουν αφού και μόνο η διαδικασία, η  παρέα και η  βόλτα στην γειτονιά σαν μεγάλοι χωρίς ενήλικα να τα επιτηρεί  τους αρκούσε. Εγώ πάλι σε κάθε άνοιγμα της πόρτας χαιρόμουν να χαζεύω αυτήν την ανεμελιά που σε «σκοτώνει» . Μέχρι που όταν βγήκα  έφτασε  η ώρα να έρθω αντιμέτωπη με μία πραγματικότητα που βρισκόταν έξω από το συννεφάκι και τον μικρόκοσμο του σπιτιού μου και  να αντικρύσω  άλλα παιδιά.

Αυτά που δεν ήταν ανέμελα ,χαρούμενα, χαμογελαστά και ευτυχισμένα αλλά τα Χριστούγεννα για αυτά σήμαιναν εργασία .  Τους φόραγαν στα γρήγορα στο στενό του δρόμου μία ψευτοστολή Αγίου Βασίλη με στόχο να μπουν σε όσα περισσότερα μαγαζιά μπορούσαν και ευελπιστώντας ότι δεν θα έχουν περάσει και πολλοί πριν από αυτούς ώστε να είναι γενναιόδωροι οι καταστηματάρχες μαζί τους .

Αυτή η εικόνα σε διάφορες εκδοχές επαναλήφθηκε αρκετές φορές με παιδιά αγχωμένα , αγριεμένα , κατσουφιασμένα που είτε δεν μάζεψαν τα αναμενόμενα είτε είχαν κουραστεί αλλά έπρεπε να συνεχίσουν . Μέχρι που δεν άργησα να «πέσω πάνω» σε ένα ζευγάρι που καθόταν σε ένα παγκάκι και περίμενε. Καλοβαλμένους θα τους χαρακτήριζα αφού φορούσαν σχετικά ευπρεπή ρούχα, και είχαν «καθαρά» πρόσωπα .

Η «γλώσσα» του σώματος  της γυναίκας όμως μάλλον πρόδιδε τον σκοπό της αναμονής τους .Το βλέμμα της δεν ξεκόλλαγε από δύο παιδιά (υποθέτω αδέλφια) που μπαινόβγαιναν από μαγαζί σε μαγαζί και έλεγαν τα Κάλαντα  . Οι ίδιοι μετακινούνταν όταν τα παιδιά προχώραγαν προκειμένου να μην τα χάσουν από τα μάτια τους. Τα παιδιά επίσης φαίνονταν να τους αναζητούν κάθε που έβγαιναν από κάθε μαγαζί σαν να το έκαναν για πρώτη φορά . Σαν να μην ήξεραν τι πρέπει να κάνουν μετά και  να ντρέπονταν και λίγο.

Η μαμά τους χαμογέλαγε σαν να τα επιβραβεύει για να τα ενθαρρύνει. Έτσι αυτά συνέχιζαν. Ίσως αυτή η  οικογένεια αναγκάστηκε για πρώτη φορά λόγω των δυσκολιών  να βάλει  τα παιδιά να πουν τα κάλαντα όχι γιατί έτσι λέει η πάραδοσή μας αλλά γιατί υπήρχε ανάγκη. Θα σκεφτεί βέβαια κανείς ότι δεν είναι μόνο οι γιορτινές μέρες που βοηθούν παιδιά τις οικογένειες αλλά υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Ναι δυστυχώς αυτή είναι μία πραγματικότητα.

Αυτό που «πονάει » όμως πιο πολύ είναι ότι τελικά φτάσαμε να μην επιτρέπουμε στα παιδιά να ζήσουν τη μαγεία των γιορτών το πνεύμα των Χριστουγέννων και όλα αυτά που για εμάς πλέον υπάρχουν σαν γλυκιά ανάμνηση. Κρίμα που για μερικά παιδιά δεν θα υπάρχει ούτε έτσι. Δεν θα έχουν να διηγηθούν κάτι στα δικά τους  και μάλλον μελαγχολία θα τους προσφέρουν τα Χριστούγεννα παρά ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις.

Μακάρι κάθε χρόνο  αυτές οι οικογένειες να είναι όλο και  λιγότερες και όλο και περισσότερα παιδιά να έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία να ζήσουν τα Χριστούγεννα……..

Καλές γιορτές  σε όλους.

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο