LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΡΑΚΟΥ ΑΝΤΑΔημοσίευση: 25 Οκτωβρίου 2013 07:38

Μάθε παιδί μου γράμματα…. και κάτσε και περίμενε

«Είσαι απόφοιτος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με  μεταπτυχιακό και  ξένες γλώσσες; Συγχαρητήρια! Θα προσληφθείς σε μια θέση για απόφοιτο λυκείου και θα πληρωθείς ως εργαζόμενος υποχρεωτικής εκπαίδευσης…».

ΤΡΑΚΟΥ ΑΝΤΑ

Μη βιάζεσαι αριστούχε, δεν προσλαμβάνεσαι ακόμη, πέρασε ξανά μετά από  12,2 μήνες  και… τα ξαναλέμε!.

Δεν είναι στιχομυθία εργοδότη- υποψήφιου εργαζόμενου, τα παραπάνω είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας  που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης από την « Ετήσια Έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ».

Το 2009 , λέει η έρευνα, στα 26 κράτη μέλη της ΕΕ η μέση διάρκεια μετάβασης από την εκπαίδευση στην πρώτη εργασία ήταν 5,1 μήνες για τους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Ελλάδα κατέκτησε το αρνητικό ρεκόρ στην 26η θέση με αναμονή για την πρώτη δουλειά 12,2 μήνες. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία της επόμενης έρευνας από το 2010, γιατί η μόνη «μετρήσιμη» αναμονή, είναι εκείνη  της μιας εβδομάδας, μέχρι εκδοθούν οι νέες αγγελίες που απασχολούν, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, τον πτυχιούχο. Κάνει κύκλους στην εφημερίδα, για να μη ξεχάσει το χέρι να κρατά το στυλό και στη συνέχεια αναζητά στο κυβερνοχώρο  προορισμούς που δέχονται μετανάστες με σπουδές. 

Για τον σημερινό απόφοιτο λοιπόν,  δεν έχουμε απάντηση για τον χρόνο της αναμονής. Μπορούμε να του πούμε όμως, πως με στοιχεία του 2012 η χώρα μας κατακτά  ξανά στην τελευταία θέση , με το αρνητικό ρεκόρ της απασχόλησης  των πτυχιούχων σε θέσεις εργασίας, που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το παράδοξο είναι ότι και το 2001- που δεν είχαν αδυνατίσει οι στρουμπουλές αγελάδες από την κρίση- ήταν στην ίδια θέση.

Σκέπτομαι, πως ίσως  οι νέοι που τότε βρήκαν μια εργασία κατώτερη των προσδοκιών και των προσόντων τους, να έχουν τώρα συμβιβαστεί  μ’ αυτή.. εάν  δεν την έχουν χάσει. Το κακό είναι, ότι οι σημερινοί  απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν τίποτα με το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστούν …..ή μήπως αυτό είναι το καλό;

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο