To 21o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τις ελληνικές παραγωγές
Το καθιερωμένο: μήνα Μάρτιο, εκτός από την άνοιξη, κάθε χρόνο απολαμβάνουμε και «κινηματογραφική άνοιξη» και μάλιστα, χάρη σε ένα και μόνο γεγονός… το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ανοίγει την αυλαία του και μας ταξιδεύει σε αίθουσες, ταινίες, ιστορίες, πρόσωπα και όχι μόνο, από την 1η μέχρι και τις 10 Μαρτίου. Η φετινή διοργάνωση μας δίνει διαφορετικό άρωμα .. άρωμα Ελλάδας. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ επισήμως πια διαθέτουν πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα και έπειτα από ρεκόρ αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 1έφτασαν τις 132 θα προβληθούν στις οθόνες μας 31 μικρού μήκους και 50 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.
Αυτό ουσιαστικά που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του τμήματος Ελληνικό Πανόραμα είναι να τμήματα Πλατφόρμα και Από την οθόνη στην Οθόνη. Εκτός από αυτές τις νέες ενότητες τα ελληνικά φιλμ θα προβληθούν επίσης στο διεθνές πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό. Να μην ξεχνάμε πως το φετινό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αφιερώσει ειδική προβολή ντοκιμαντέρ στην μνήμη του πρόσφατα χαμένου κινηματογραφιστή Γιώργου Καρυπίδη. Ένα Ελληνικό Πανόραμα που θα σε παρασύρει, θα σε ταξιδέψει και θα σου φέρει ξανά στην μνήμη .. πολιτική, κοινωνία, τέχνες, προσωπικότητες αλλά και απρόσμενες καθημερινές συγκλονιστικές ιστορίες.
Γιατί ο κινηματογράφος ανοίγει ένα παράθυρο στην ψυχή του θεατή, γιατί σου αποκαλύπτει συναισθήματα που δεν ήξερες ότι διαθέτεις, γιατί πολύ απλά η τέχνη πόσο μάλλον μία ταινία ίσως και να μπορεί να αλλάξει τον κόσμο..
Η Κατερίνα Καρσιώτη προτείνει 10 εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, από την 1η έως τις 10 Μαρτίου:
- Αγόρια & μπαλέτο του Γρηγόρη Βαρδαρινού: Τα αγόρια που φοιτούν στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεδιπλώνουν τα όνειρά τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν, τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ συμφοιτήτριές τους αναλογίζονται τη ζωή στα στούντιο χορού χωρίς αγόρια
- Οικίες των Λεωνίδα Κωνστανταράκου & Σταύρου Πετρόπουλου: 10 site-specific παραστάσεις συζητούν την τραυματική εμπειρία του αναγκαστικού εκτοπισμού, της βίαιης απώλειας της «οικίας» και της αίσθησης του ανήκειν. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους δημιουργούς τους ανά την Αθήνα, σε μια αναπάντεχη σύνθεση «κοινών χώρων».
- Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι του Ιωάννη Ρεμούνδου: Η τριαντάχρονη μουσική πορεία του ουτίστα Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το Σιάτλ μέχρι το Σίδνεϊ και από τη Σαγκάη μέχρι το Μεξικό, σε μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές του κόσμου. Μια περιπλάνηση στις νότες της ζωής και της καριέρας του.
- ΚΕΘΕΑ MOSAIC: 15 χρόνια ψηφιδωτό συναισθημάτων του Γιάννη Ξηρουχάκη: Η πορεία του προγράμματος ΚΕΘΕΑ MOSAIC του ΚΕΘΕΑ στα 15 χρόνια λειτουργίας του. Μέσα από αφηγήσεις προσωπικού, εθελοντών και μελών, καθώς και μέσα από τις δράσεις του, αποτυπώνεται ο κόσμος της απεξάρτησης των μεταναστών-προσφύγων
- In Vino Veritas - Η ιστορία του ελληνικού κρασιού του Κωνσταντίνου Τσεκλένη: Ο ελληνικός αμπελώνας, ο τρύγος και οι καλύτερες ελληνικές ποικιλίες χαρτογραφούν τη δυναμική του ελληνικού κρασιού στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Ένα επεισόδιο από σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κρασιού από την Αρχαία Ελλάδα ως σήμερα.
- Σέριφος: Η Σιδηρά νήσος του Γιώργου Ζωίλη: Ένα πορτρέτο της Σερίφου μέσα από την ιστορία των μεταλλείων της και την αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων το 1916, μια από τις πρώτες απεργίες στη χώρα. Σήμερα, το νησί μοιάζει σαν να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, σαν να δυσκολεύεται να κοιτάξει προς το μέλλον.
- Από τον Τρόμο στην Αντίσταση – Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944 του Γιώργου Κεραμιδιώτη: Μέσα από συζητήσεις με νέους από τη Γερμανία και την Ελλάδα για το τότε και για το τώρα, η ταινία ανατρέχει στα γεγονότα που συνέβησαν στο Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά-Θεσσαλονίκης, την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1941-44.
- Make the Economy Scream του Άρη Χατζηστεφάνου: Ένας έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.
- Ο Ξανθός Μάγος, όταν το show τελειώσει του Κωστή Ασικέλη: Χαρακτηρίστηκε ως ο «Έλληνας David Copperfield», μεγάλωσε σε ένα χωριό των Γρεβενών και αποφάσισε από μικρός ότι θα γίνει μάγος. Μεσουράνησε στις δεκαετίες 1980-1990 και γύρισε τον κόσμο παρουσιάζοντας τα ακραία σόου μαγείας του. Σήμερα ο περιβόητος «Ξανθός Μάγος» ζει στη Χαλκιδική με τη γυναίκα και τα λιοντάρια του.
- Όταν φυσάει νοτιάς της Καλλιόπης Λεγάκη: Μια καταγραφή της διαδρομής των θεραπευτών των κινητών μονάδων ψυχοθεραπείας του ΕΠΑΨΥ στα ελληνικά νησιά. Σε τόπους δύσβατους, μακριά απ’ τα αστικά κέντρα, η συνάντηση αυτών των ειδικών με όσους ανθρώπους βιώνουν καθημερινά τον ψυχικό πόνο, γίνεται έργο ζωής.