Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: “Δραστηριοποιήσου -Το μέλλον είναι στα χέρια σου”
“Δραστηριοποιήσου. Το μέλλον είναι στα χέρια σου” είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου).
Ο Παναγιώτης Τρόντζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), υπενθύμισε, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι στη χώρα μας οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000:
- 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα
- 11% από Οσφυαλγία
- 4,8% από Αυχεναλγία
- 4,5% από Οστεοπόρωση
- 2,1% από σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα
- 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των Ρευματικών Παθήσεων (ΡΠ) η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κ.λπ.) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεση των ΡΠ αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.
Στην Ελλάδα, οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).
Οι ΡΠ προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, υπάρχουν σήμερα σημαντικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας, ενώ ελάχιστοι Ρευματολόγοι (λιγότεροι από το 20%) εργάζονται στο ΕΣΥ ή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
«Οι καταστρεπτικές συνέπειες των ΡΠ που προκαλούνται στα πάσχοντα άτομα, στις οικογένειες τους και στην Εθνική Οικονομία μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μόνον εάν εφαρμοσθεί η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.
Από την πλευρά της η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί η Αρθρίτιδα. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν τον νοσούντα να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής, όπως:
- Να μην αποκλειστεί από το φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος για να πολεμήσει την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
- Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές εξετάσεις και σημειώσεις του ιατρού του
- Να προετοιμάζεται πριν την επίσκεψη στον ιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση
- Να γνωρίζει το λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο
- Να ζητάει πληροφορίες από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τις ανεπιθύμητες δράσεις
- Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και νέες εγκεκριμένες θεραπείες
- Να μην καπνίζει και κυρίως
- Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχήν, θα πρέπει να διαχειριστεί την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ακόμα και εάν έχει δίπλα του αρωγό μέλη της οικογένειάς του και τον γιατρό του.