Έκθεση
Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2015 17:52EUROlog: Η αρχαιότητα ως «σύμβουλος» για τη σημερινή Ευρώπη
Τέταρτος σταθμός της έκθεσης το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το οποίο επιλέχτηκε ως το ιδανικό πλαίσιο για την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας της αρχαιότητας. Η έκθεση έχει ως στόχο να απαντήσει στο ερώτημα, «Πώς και τι μπορούμε να διδαχτούμε από την αρχαιότητα;» και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Η έκθεση του Μουσείου της Καρλσρούης εγκαινιάστηκε την Δευτέρα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τίτλο «Η Ευρώπη σε διάλογο με την αρχαιότητα». Την έκθεση εγκαινίασαν η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και η επιμελήτρια της έκθεσης του Μουσείου της Καρλσρούης δρ Καταρίνα Χορστ. Το Eurolog-Projekt εστιάζει στο ερώτημα «Πώς και τι μπορούμε να διδαχτούμε από την αρχαιότητα;» και παραθέτει στοιχεία για το πώς η κατανόηση της αρχαιότητας ίσως βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων του παρόντος και του μέλλοντος.
Η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση και η επακόλουθες προκλήσεις προκαλούν σήμερα στην Ευρώπη ανησυχία σε πολύ κόσμο. Ως συνέπεια, παρατηρούνται τάσεις απομόνωσης, περιχαράκωσης και τοπικισμού. Το θέμα της πρόσμιξης των πολιτισμών δεν είναι κάτι νέο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα από μια συνεχή διαδικασία ανταλλαγών δια μέσου των αιώνων «ξένα» πολιτισμικά στοιχεία έφταναν σε εμάς και αντίστροφα. Αν λοιπόν μελετήσουμε πώς χειρίστηκαν οι άνθρωποι του παρελθόντος αυτό το φαινόμενο, τότε ίσως διακρίνουμε καινούργιες λύσεις για τα σημερινά προβλήματα.
Σε αυτό ακριβώς στοχεύει η μέθοδος του Eurolog, η οποία είναι απλή και συνάμα αποτελεσματική: Η μελέτη μεμονωμένων φαινομένων και των συνεπειών τους από το παρελθόν δείχνει ότι υπάρχουν σήμερα παρόμοια φαινόμενα και, ως εκ τούτου, οι συνέπειές τους έχουν επίσης ένα ιστορικό προηγούμενο. Η άποψη ότι υφίσταται πράγματι αυτός ο παραλληλισμός, βασίζεται στο γεγονός ότι τα σημερινά κράτη της Ευρώπης και οι χώρες της Μεσογείου μοιράζονται ένα κοινό ιστορικό παρελθόν. Σε αυτό το παρελθόν βρίσκεται η πολιτιστική καταγωγή της σημερινή Ευρώπης. Η ιστορική περίοδος που επηρέασε ιδιαίτερα τον ευρωμεσογειακό χώρο ήταν η ελληνική και η ρωμαϊκή αρχαιότητα.
Αν μελετήσουμε ένα θετικό και ένα αρνητικό παράδειγμα από την αρχαιότητα και τα συγκρίνουμε με παράλληλες διαδικασίες και φαινόμενα του παρόντος, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε τις μελλοντικές συνέπειες και να προσαρμόσουμε ανάλογα τη συμπεριφορά μας. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτός ο διάλογος με το παρελθόν μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις για τη ζωή μας στη σημερινή Ευρώπη, εξού και Eurolog.
Το Eurolog-Projekt υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία τεσσάρων πολιτιστικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Ύστερα από την πρώτη της παρουσίαση στην Καρλσρούη, η έκθεση Eurolog ξεκίνησε περιοδεία. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλάνια στην Τουρκία και στην Πύλη Αγίου Γεωργίου στο Ηράκλειο. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η έκθεση παρουσιάζεται από σήμερα και στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο της πόλης που επελέγη ως εκθεσιακός χώρος.
Έτσι επισκέπτες και επιβάτες μπορούν να δουν την έκθεση «Η Ευρώπη σε διάλογο με την αρχαιότητα» έως τις 29 Μαρτίου 2015, στο επίπεδο αναχωρήσεων (Είσοδος 4), στο χώρο των Check-in, αρ. 153-157. Το αεροδρόμιο προσφέρει το ιδανικό πλαίσιο για να μάθει κανείς περισσότερα για την πολυπολιτισμικότητα της αρχαιότητας, καθώς συμβολίζει τη συνάντηση πολλών ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές και εθνικές ταυτότητες σε ένα κοινό χώρο. Χρησιμοποιώντας καθημερινά θέματα, όπως οι διατροφικές συνήθειες ή τα ιαματικά λουτρά, η έκθεση μας δείχνει ότι η κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Παράλληλα μας εξηγεί ότι υπήρχε πάντοτε μια πολιτισμική ανταλλαγή και αλληλεπίδραση και ότι οι όποιες επιρροές γίνονται σήμερα δεκτές όχι πλέον ως κάτι «ξένο», αλλά ως μέρος του δικού μας πολιτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα:www.eurolog-project.eu. Eκεί υπάρχουν και τα κείμενα της έκθεσης σε έξι γλώσσες, μεταξύ άλλων και στα Ελληνικά.
Υπεύθυνη: Δρ Καταρίνα Χορστ, Μουσείο της Καρλσρούης (Badisches Landesmuseum Karlsruhe), katarina.horst@landesmuseum.de