Top εξορμήσεις
Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2015 22:15Τρεις all time classic προορισμοί για την Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα, το πιο δημοφιλές τριήμερο του χρόνου, πλησιάζει και όλοι, λίγο πολύ, ψάχνουμε αφορμές για να "αποδράσουμε" από την καθημερινότητα. Η κρίση μας προβληματίζει, μας τρομάζει και μας κάνει να ξεχνούμε την ανάγκη μικρών και μεγάλων για λίγες ημέρες διακοπών. Η ελληνική παράδοση όμως, τα ήθη και τα έθιμά μας, ζουν στη ψυχή μας και τέτοιες ημέρες «ξυπνούν»...
Και επειδή όλη η Ελλάδα γιορτάζει με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα… «μετατρέψτε» αυτό το τριήμερο σε «μίνι» διακοπές και διασκεδάστε μέχρι τελικής πτώσης!
Εμείς ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε και σας παρουσιάζουμε τρεις μοναδικούς προορισμούς για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια για όσους θέλουν να κάνουν Κούλουμα εκτός των τειχών…
Ναύπακτος: Ένας επίγειος παράδεισος
Η Ναύπακτος είναι ένας ωραίος προορισμός, ειδικά για ολιγοήμερη απόδραση, ανεξαρτήτως εποχής. Η παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας που βλέπει στον Κορινθιακό κόλπο, προσφέρει ανάμεσα σε άλλα, ωραία θέα και σε ένα από τα σύγχρονα «θαύματα» της αρχιτεκτονικής και όχι μόνο, την Γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου (επίσημη ονομασία Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης). Το γραφικό ενετικό λιμάνι σώζεται σε σχεδόν άριστη κατάσταση, μαζί με τις τρεις σειρές από τείχη που εκτείνονται ως τον λόφο του κάστρου. Αυτό που ξεχωρίζει την περίοδο των Απόκρεων, εκτός από το καρναβάλι και την παρέλαση της Κυριακής, είναι οι εκδηλώσεις του Σαββάτου. Τη μέρα εκείνη πραγματοποιείται το Στενοπάζαρο στο λιμάνι, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ ο δρόμος μετονομάζεται σε «Οδός Μεζεδίων», προσφέροντας στον επισκέπτη μεζέδες, γλυκά, κρασί και τσίπουρο.
Γαλαξείδι ή Γαλαξίδι: Μία ανάσα μακριά από την Αθήνα
Το Γαλαξίδι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη, στο μέσο περίπου του Κορινθιακού κόλπου. Είναι χαρακτηρισμένο ως ναυτική πολιτεία, καθώς από εδώ παλιά έφευγαν πολλοί ναυτικοί. Αν και μικρή πόλη, είναι ιδιαίτερα γραφική, ειδικά στα κτίσματα πέριξ του λιμανιού. Στο λιμάνι, κυρίως, εξελίσσεται κατά την Καθαρά Δευτέρα ένα πολύ γνωστό έθιμο, το περίφημο Αλευρομουτζούρωμα. Οι συμμετέχοντες εφοδιάζονται από νωρίς με τα κατάλληλα «όπλα», πυρομαχικά και ενδυμασία. Η τελευταία είναι απαραίτητη – αυτή που κυριαρχεί είναι η λευκή στολή μίας χρήσης που φοράνε στα χειρουργεία ή σε βιομηχανίες, μαζί με την μάσκα προσώπου. Τα «όπλα» και τα πυρομαχικά είναι αλεύρι και χρώμα. Σκοπός φυσικά να μουτζουρώσει κανείς όλους τους άλλους, ώστε κανείς να μην είναι «μουντός» αλλά πολύχρωμος!
Το έθιμο έχει βαθιές τις ρίζες του. Ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.
Ξάνθη: Για τρελό καρναβάλι
Συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δρώμενων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πάρτι.
Η διασκέδαση χτυπά κόκκινο σε κεντρικά σημεία της πόλης και η γιορτή κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.
Σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ο Τζάρος, ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια, καίγεται πανηγυρικά δίνοντας τη λήξη των εκδηλώσεων.
Η πόλη της Ξάνθης είναι μια από τις ομορφότερες της Θράκης, αποπνέοντας έναν αέρα παράδοσης και αυθεντικής φιλοξενίας.
Η Παλιά Πόλη είναι αναμφισβήτητα το στολίδι της Ξάνθης, αφού αποτελεί ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο, που διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος, μεταφέροντας τους επισκέπτες της στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.