Επίγειοι παράδεισοι
Δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2014 16:57Καλοκαιρινά θέρετρα στις ταράτσες του Μανχάταν
Με εφόδια την οικονομική άνεση και τη φαντασία τους οι Νεοϋορκέζοι σε ύψος δεκάδων μέτρων έχουν δημιουργήσει επίγειους παράδεισους. Ο φωτογραφικός φακός των New York Times «πέταξε» και «συνέλαβε» τις μυστικές πισίνες και τους κήπους που έχουν κατασκευαστεί στις ταράτσες κτιρίων για να χαρίζουν δροσιά σε λίγους και εκλεκτούς. Με αυτή τη πρωτότυπη αλλά και «ακριβή» ιδέα οι Νεοϋορκέζοι κάνουν μπάνιο και μαυρίζουν στις ταράτσες τους.
Οι "πράσινες ταράτσες", μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες χώρες του κόσμου έχουν σταδιακά αρχίσει να κερδίζουν έδαφος σε μια πόλη όπου το θερμόμετρο το καλοκαίρι εύκολα αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι ξαφνικές καταιγίδες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες από τα νερά που δεν έχουν πού να διοχετευθούν.
Η εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών σε συνδυασμό με την πυκνή δόμηση που δεν αφήνει τον αέρα να περνάει ανάμεσα από τα κτίρια συχνά κάνει την ατμόσφαιρα αφόρητη στην καλοκαιρινή Νέα Υόρκη, η οποία τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει στρέψει το βλέμμα προς τα πάνω, αναζητώντας στις κορυφές των κτιρίων της τη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Πρόσφατα μάλιστα, όπως γράφει η "Καθημερινή", το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να προσαρμόσει τους κανονισμούς δόμησης προκειμένου να καταστεί πολύ πιο εύκολο για τους ενδιαφερομένους όχι μόνον να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, αλλά να βελτιώσουν ενεργειακά τα κτίρια -τα οποία ευθύνονται για το 75% των εκπομπών αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- επιτρέποντας την τοποθέτηση εξωτερικών μονώσεων στους τοίχους και φωτοβολταϊκών στις σκεπές τους.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι νέοι κανονισμοί θα ενθαρρύνουν την καλύτερη θερμομόνωση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων επιτρέποντας αλλαγές στην εξωτερική όψη τους, οι οποίες θα επιτρέπουν παράλληλα την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και τη δημιουργία κήπων στις ταράτσες, καταργώντας μια σειρά περιορισμούς που μέχρι σήμερα δημιουργούσαν εμπόδια σε όποιον επιθυμούσε να υιοθετήσει κάποια από τις παραπάνω πρακτικές.
Η μείωση στα δημοτικά τέλη που προωθεί ως κίνητρο η δημοτική αρχή της πόλης έχει ήδη οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στο "πρασίνισμα" των ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα ταρατσών των κτιρίων τους, ενώ η σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες αποτελεί για έναν μεγάλο αριθμό Νεοϋορκέζων βασικό κίνητρο προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
Ήδη στην πόλη λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο προσφέρει σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις σε όσους δημιουργούν πράσινες ταράτσες που καλύπτουν περισσότερο από το μισό εμβαδό της στέγης των κτιρίων τους.
Εκτός από τη φύτευση στην ταράτσα, που βοηθά στη βελτίωση της ατμόσφαιρας και την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, οι σκεπές των κτιρίων προσφέρονται και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στο δίκτυο αποχέτευσης. Οι ειδικοί προτείνουν την κατασκευή των ονομαζόμενων "μπλε ταρατσών", οι οποίες με μια ειδική μόνωση που τοποθετείται στη στέγη ελέγχουν τη ροή των όμβριων υδάτων και τα απελευθερώνουν στο δίκτυο αποχέτευσης σταδιακά, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αποφυγή της πλημμύρας στους δρόμους που συχνά προκαλεί πολύ έντονα προβλήματα στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Δείτε παρακάτω τα εντυπωσιακά καρέ: