Φιλόδοξο εγχείρημα από τον Βέντερ
Δημοσίευση: 06 Μαΐου 2014 21:00Μεταμόσχευση οργάνων από μεταλλαγμένους χοίρους;
Ο πρωτοπόρος της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος Κρεγκ Βέντερ ενώνει τις δυνάμεις του με μια μονάδα της United Therapeutics Corp για να αναπτύξουν πνεύμονες χοίρου οι οποίοι θα έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι συμβατοί με τον άνθρωπο - ένα επίτευγμα που, εφόσον πραγματοποιηθεί, μπορεί να δώσει την απάντηση στην επείγουσα ανάγκη για όργανα μεταμοσχεύσεων για ανθρώπους που πάσχουν από πνευμονικές νόσους σε τελικό στάδιο.
Η ιδιωτική εταιρεία του Βέντερ, Synthetic Genomics Inc, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία πολυετούς συνεργασίας με την Lung Biotechnology Inc της United Therapeutics για την ανάπτυξη των αποκαλούμενων «εξανθρωπισμένων οργάνων χοίρου».
Το εγχείρημα έχει στόχο να προωθήσει τις προσπάθειες της United Therapeutics να αναπτύξει όργανα για μεταμοσχεύσεις σε γενετικά τροποποιημένους χοίρους.
Σύμφωνα με τις εν λόγω εταιρείες, περίπου 400.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες νόσους των πνευμόνων και μόλις 2.000 σώζονται με μεταμόσχευση πνεύμονα.
Προηγούμενες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν όργανα ζώων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, μια μέθοδος η οποία είναι γνωστή ως ξενομεταμόσχευση, απέτυχαν εξαιτίας διαφορών στο γονιδίωμα που προκάλεσαν απόρριψη του μοσχεύματος και δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
«Η νέα συνεργασία μας με τη Synthetic Genomics έχει τεράστια σημασία για την επιτάχυνση των προσπαθειών μας για τη θεραπεία της πνευμονικής νόσου στο τελευταίο στάδιο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάρτιν Ρότμπλατ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της United Therapeutics που έχει την έδρα της στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.
Οι άνθρωποι, οι χοίροι και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά μοιράζονται τα ίδια γονίδια σε ποσοστό περίπου 90%. Αυτό που θα κάνει η ομάδα του Βέντερ είναι να προσδιορίσει ποιες πλευρές του γονιδιώματος του χοίρου πρέπει να αλλάξουν ώστε να καταστούν οι πνεύμονες του ζώου αυτού συμβατοί με τους ανθρώπινους, αποφεύγοντας την αντίδραση της απόρριψης η οποία μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται ανθρώπινα μοσχεύματα.
«Θα αρχίσουμε δημιουργώντας μια ολοκαίνουρια, υπερακριβή ακολουθία του γονιδιώματος του χοίρου και στη συνέχεια θα την εξετάσουμε λεπτομερώς και θα την συγκρίνουμε με το ανθρώπινο γονιδίωμα», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο Βέντερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Synthetic Genomics Inc.
«Ο στόχος είναι να μπούμε μέσα και να διορθώσουμε και όπου είναι απαραίτητο να ξαναγράψουμε, με χρήση των συνθετικών γονιδιακών εργαλείων μας, τα γονίδια του χοίρου που μοιάζουν να συνδέονται με ανοσολογικές αντιδράσεις», δήλωσε ο Βέντερ, ο οποίος είναι διάσημος για το ρόλο του στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA πριν από μια δεκαετία και ο οποίος δημιούργησε το 2010 συνθετική ζωή.
«Θέλουμε να το επιτύχουμε, ώστε να μην υπάρχει οξεία ή χρόνια απόρριψη», πρόσθεσε.
Η αποστολή της ομάδας του Βέντερ είναι διορθώσει και να ξαναγράψει το γονιδίωμα του χοίρου ώστε να προσφέρει στον όμιλο United Therapeutics μια σειρά τροποποιημένων κυττάρων. Η United Therapeutics θα πάρει τα κύτταρα αυτά και θα τα μεταμοσχεύσει σε ωάρια χοίρου, δημιουργώντας έμβρυα τα οποία θα αναπτύσσονται και γεννιούνται με εξανθρωπισμένους πνεύμονες.
Αν όλα πάνε καλά, ο Βέντερ πιστεύει πως η ομάδα του θα μπορέσει να παραδώσει τα εν λόγω κύτταρα σε λίγα χρόνια. Ο έλεγχος των εξανθρωπισμένων οργάνων σε κλινικές δοκιμές για να εξασφαλισθεί ότι είναι ασφαλή για τους ανθρώπους θα απαιτήσει πολλά χρόνια ακόμη.