LATEST NEWS
 
F Latest /CelebrityΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2025 17:51

Ο Τζέιμι Όλιβερ για το ντοκιμαντέρ σχετικά με τη δυσλεξία: "Είναι ό,τι πιο επώδυνο έχω κάνει"

Ολιβερ

Ο σεφ Τζέιμι Όλιβερ δήλωσε ότι ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη δυσλεξία ήταν το «πιο συναισθηματικά επώδυνο» πράγμα που έχει κάνει ποτέ.

Ο διάσημος σεφ έζησε με τη μαθησιακή δυσκολία όλη του τη ζωή και τώρα παρουσιάζει ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ στο βρετανικό Channel 4 με τίτλο «Jamie's Dyslexia Revolution» (Η Επανάσταση της Δυσλεξίας του Τζέιμι).

Το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με δυσλεξία στη Βρετανία, ενώ παράλληλα εξετάζει αν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για να διορθώσει το εκπαιδευτικό σύστημα.

«Αναλύω αρκετά πράγματα» δήλωσε ο Τζέιμι Όλιβερ στους Sunday Times.

«Ειλικρινά, από όλα τα πράγματα που έχω κάνει ποτέ, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι το πιο συναισθηματικά επώδυνο» είπε σημειώνοντας ότι «έχει δει πολλούς άνδρες, ταλαντούχους, ενήλικες να κλαίνε για αυτό».

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η δυσλεξία περιγράφεται ως μια «κοινή μαθησιακή δυσκολία που προκαλεί προβλήματα στην ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία».

Ωστόσο, η Βρετανική Ένωση Δυσλεξίας (BDA) επισημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με άλλους τρόπους, όπως ο συντονισμός, η οργάνωση και η μνήμη.

Ο Τζέιμι Όλιβερ αποκάλυψε ότι οι αγώνες του με τη δυσλεξία που δεν είχε διαγωσθεί ήταν πολύ δύσκολοι. Τόνισε ότι όσο μεγάλωνε άρχισε να έχει «πλήρη δυσαρέσκεια για το σχολείο» και ότι το να μιλά ανοιχτά για τη διαταραχή - η οποία τελικά διαγνώστηκε τον Ιανουάριο - είναι «επώδυνο».

«Δεν είχα καθόλου επιπλέον χρόνο στις εξετάσεις, δεν υπήρχαν στρατηγικές, απλώς λίγη επιπλέον βοήθεια με φροντιστήρια» πρόσθεσε. «Δεν υπήρχε ισχυρή γνώση για τη δυσλεξία τότε».

Περιέγραψε επίσης ότι ένιωθε «ανόητος, άχρηστος και αργός», ότι ανέπτυσσε «μίσος για τις λέξεις» και ότι οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν.

«Δεν το είπα στη μαμά, στον μπαμπά ή στους δασκάλους. Απλώς το έκρυψα μέσα μου» είπε ο Τζέιμι Όλιβερ. «Η κουζίνα με έσωσε. Ήξερα ότι είχα κάτι να προσφέρω. Ήξερα ότι δεν ήμουν άχρηστος» τόνισε.

Ο Τζέιμι Όλιβερ κάνει τώρα εκστρατεία για μεγαλύτερη υποστήριξη στα σχολεία και ζητά έγκαιρους ελέγχους για δυσλεξία και νευροποικιλότητα.

«Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς. Σε ένα διετές έως τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφιερώνεται μόνο περίπου μισή ημέρα στη νευροποικιλομορφία. Έχω μόνο αγάπη για τους εκπαιδευτικούς, πρέπει να τους εκτιμάμε περισσότερο. Αλλά χρειάζεται να εκπαιδευτούν, πρέπει να έχουν τα εργαλεία για να παρατηρούν, να κατανοούν και να αντιδρούν» ανέφερε.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: associated press

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορυφώνεται το κύμα καύσωνα: Σήμερα η πιο "καυτή" ημέρα με υψηλές θερμοκρασίεςΣήμερα 09:01 | Ειδήσεις

Στο "κόκκινο" βρίσκεται ο υδράργυρος στη χώρα, με τον καύσωνα να κορυφώνεται σήμερα και αύριο, καθώς από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά και θα ενισχυθούν οι άνεμοι.

Βουλή: Ύποπτος φάκελος με παραλήπτη τον πρωθυπουργό (εικόνες)Σήμερα 12:03 | Ειδήσεις

Αμέσως, ενημερώθηκαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.Επι τόπου επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με την ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ και τέσσερα οχήματα.

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα σήμερα η 25χρονη για τις δολοφονίες των τριών παιδιώνΣήμερα 08:43 | Ειδήσεις

Η νεαρή κοπέλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση και συνελήφθη χθες το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας και οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τους πολίτεςΣήμερα 10:06 | Ειδήσεις

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι οι τρόποι προστασίας από τον καύσωνα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νόρμαν Τέμπιτ: Έφυγε σε ηλικία 94 ετών ο Βρετανός πολιτικός13:19Στο Λονδίνο ο Μακρόν: Τι είναι η συμφωνία "1 προς 1" για το μεταναστευτικό13:00Ηράκλειο: Άγριο επεισόδιο με μαχαίρωμα έξω από μπαρ12:43Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος την Τρίτη (χάρτης)12:24Λάρισα: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε καρδιοχειρουργό για “φακελάκι”12:08Βουλή: Ύποπτος φάκελος με παραλήπτη τον πρωθυπουργό (εικόνες)11:50Εμπρηστικές επιθέσεις σε Δάφνη και Άγιο Δημήτριο – Τα κίνητρα που εξετάζονται11:32Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τρόποι προστασίας από τον καύσωνα11:13Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία10:54Ταύρος: Νεκρός μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε κολώνα στην Πειραιώς10:38Θάσος: Νεκρός εντοπίστηκε 64χρονος Ιταλός τουρίστας10:18Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης λόγω ζέστης09:59Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας και οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τους πολίτες09:42Επίδομα αδείας 2025: Οι δικαιούχοι - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο 09:23Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα: Σήμερα η πιο "καυτή" ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες09:07Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα σήμερα η 25χρονη για τις δολοφονίες των τριών παιδιών08:50Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου08:32Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη08:15Παναθηναϊκός: Διάστρεμμα πρώτου προς δευτέρου βαθμού κι οστικό οίδημα ο Φικάι23:59Σέρρες: Οριοθετημένη η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Λαγκάδι23:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο