LATEST NEWS
 
F Latest /FLifeΔημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2024 15:58

Ο Μανώλης Φάμελλος μάς τραγουδάει "Με ελαφριά καρδιά…"

Μανώλης Φάμελλος

Tο «Με ελαφριά καρδιά…» είναι μια μικρή κιβωτός του χρόνου γεμάτη τραγούδια του μεσοπολέμου (και όχι μόνο)… από εκείνα που κάποτε χαρακτηρίστηκαν ελαφρά έως αβαθή και εδώ και δεκαετίες τα πήραν μακριά μας οι άνεμοι των καιρών. Τώρα επιστρέφουν με τον άνεμο ξανά, πολλά από αυτά σχεδόν έναν αιώνα μετά την γέννηση τους, διατηρώντας ελπίζουμε, το ειδικό καλλιτεχνικό (και ηθικό) τους βάρος ακέραιο. Οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής (Αττίκ, Γιαννίδης, Χατζηαποστόλου, Χαιρόπουλος αλλά και πολλοί άλλοι) ακούγονται ξανά εδώ σε σύγχρονες εκτελέσεις συνθέτοντας μια ανθοδέσμη όχι από αποξηραμένα αλλά από ολόφρεσκα λουλούδια που παραδόξως ακούγονται σημερινά μέσα σε μια εποχή που όλα μοιάζουν να έχουν ολότελα αλλάξει.

Το πρώτο τεύχος ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ Ι κυκλοφόρησε στα ψηφιακά περίπτερα την περασμένη άνοιξη και τις μέρες αυτές με τα κρίνα του ύστερου φθινοπώρου, τα μεθυστικά, ακολουθεί το δεύτερο ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΙI.  

Ο Μανώλης Φάμελλος συνεπής, αν και στις καθυστερήσεις, με την ψυχή στο στόμα αλλά βεβαίως με ελαφριά καρδιά, καταθέτει εδώ αντί στεφάνου το επιστέγασμα μιας πολυετούς, στοχαστικής κυρίως προσπάθειας. Μιας αποστολής ταπεινής που εκπληρώνεται απλά υπενθυμίζοντας μας, κάποια σπουδαία τραγούδια ενός καιρού μακρινού, τραγούδια που αδίκως έσβησαν ολότελα (τα περισσότερα) από την συλλογική μας μνήμη. Παραστάτες στο εγχείρημα κλήθηκαν και ανέλαβαν στο δεύτερο τόμο κάποιοι δηλωμένοι ή και μυστικοί εραστές αυτού του ρεπερτορίου δίνοντας ευσυνείδητα τον ελαφρύτερο εαυτό τους. Μετά την Πέννυ Μπαλτατζή που κόσμησε με την παρουσία της την πρώτη πράξη, τον οπερετικό μας θίασο τώρα απαρτίζουν και συμπληρώνουν η Nalyssa Green, ο Δώρος Δημοσθένους, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Λουίζα Σοφιανοπούλου και ο Γιώργης Χριστοδούλου. 

Ένα μελόδραμα σε δυο πράξεις που ο καλλιτέχνης υπογράφει με ελαφριά καρδιά και με άγνοια κινδύνου ως συνήθως, περιπατώντας επιπόλαια σε κορυφές που άλλοι πολύ πριν απ/ αυτόν κατέκτησαν. Βέβαια από τότε χιόνι πυκνό και βαθύ τις σκέπασε ώσπου να μοιάζουν σήμερα απάτητες. Το μονοπάτι όμως είναι ακόμα ανοικτό για κάποιους απερίσκεπτους με εμπειρία σε πτώσεις και κάθε λογής ματαιώσεις, συγγενείς με αυτές που περιγράφονται στο εν λόγω ρεπερτόριο, το τόσο στον χρόνο μακρινό αλλά και μαζί παράξενα οικείο. «Άλλωστε η ταπεινή φιλοδοξία μας εδώ δεν είναι να μεθύσετε από όνειρα ρομαντικά για να διαφύγετε από την στεγνή έως στυγνή μας πραγματικότητα, ούτε να σας ξεναγήσουμε σε μια δήθεν ανέμελη μπελ επόκ, αν και θα μας άρεσε… Δεν πρόκειται όμως για κάποιο επικό εγχείρημα ανασύστασης μιας εποχής, θα μας αρκούσε ως ανταμοιβή, απλά να ξανακούσουμε ένα ζευγάρι περαστικό ή κάποια ύπαρξη μοναχική να σιγομουρμουρίζει κάτι από τα τραγούδια αυτά».

Κυκλοφορεί από την MINOS EMI - A Universal Music Company

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορυφώνεται το κύμα καύσωνα: Σήμερα η πιο "καυτή" ημέρα με υψηλές θερμοκρασίεςΣήμερα 09:01 | Ειδήσεις

Στο "κόκκινο" βρίσκεται ο υδράργυρος στη χώρα, με τον καύσωνα να κορυφώνεται σήμερα και αύριο, καθώς από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά και θα ενισχυθούν οι άνεμοι.

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα σήμερα η 25χρονη για τις δολοφονίες των τριών παιδιώνΣήμερα 08:43 | Ειδήσεις

Η νεαρή κοπέλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση και συνελήφθη χθες το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας και οι υστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τους πολίτεςΣήμερα 10:06 | Ειδήσεις

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι οι τρόποι προστασίας από τον καύσωνα

Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης λόγω ζέστηςΣήμερα 10:14 | Ειδήσεις

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο αρχαιολογικός χώρος θα κλείσει το μεσημέρι για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τρόποι προστασίας από τον καύσωνα11:13Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία10:54Ταύρος: Νεκρός μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε κολώνα στην Πειραιώς10:38Θάσος: Νεκρός εντοπίστηκε 64χρονος Ιταλός τουρίστας10:18Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης λόγω ζέστης09:59Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας και οι υστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τους πολίτες09:42Επίδομα αδείας 2025: Οι δικαιούχοι - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο 09:23Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα: Σήμερα η πιο "καυτή" ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες09:07Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα σήμερα η 25χρονη για τις δολοφονίες των τριών παιδιών08:50Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου08:32Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη08:15Παναθηναϊκός: Διάστρεμμα πρώτου προς δευτέρου βαθμού κι οστικό οίδημα ο Φικάι23:59Σέρρες: Οριοθετημένη η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Λαγκάδι23:41Μουντιάλ Συλλόγων: Η Φλουμινένσε θέλει να κάνει άλλο ένα «μπαμ», η Τσέλσι θέλει άλλον ένα τελικό23:27Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας απολογήθηκαν έξι έφηβοι23:13Αίγυπτος: Δεκατέσσερις τραυματίες από πυρκαγιά σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κάιρο22:58Πολυζωγοπούλου - Σιδέρης στο ant1news.gr για την σύλληψη της Μουρτζούκου: Ήταν μια εξέλιξη που την αναμέναμε22:44Δημογραφικό – Eurostat: Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει τουλάχιστον ένα παιδί22:30Μυτιλήνη: Σκύλος επιτέθηκε σε άνθρωπο και ο ιδιοκτήτης του τον άφησε αβοήθητο22:15Στα ύψη η θερμοκρασία, στα ύψη και οι λογαριασμοί ρεύματος22:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο