LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2025 21:40 | Ανανέωση: 26 Νοεμβρίου 2025 10:56

Βρετανία: Έκθεση "καίει" τον Μπόρις Τζόνσον για την πανδημία – "Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πάνω από 20.000 ζωές"

Ti επισήμανε η πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής, η πρώην δικαστίνα Χέδερ Χάλετ, στην έκθεσή της.

Μπόρις Τζόνσον - Πανδημία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επέβλεπε μια τοξική, χαοτική και αμφιταλαντευόμενη αντιμετώπιση της πανδημίας COVID, με την καθυστέρηση στο να επιβληθεί καραντίνα στη χώρα να οδηγεί σε περίπου 23.000 επιπλέον θανάτους, ήταν το συμπέρασμα σήμερα μιας δημόσιας έρευνας.

Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 230.000 θανάτους από την Covid, ένα παρόμοιο ποσοστό θνησιμότητας με τις ΗΠΑ και την Ιταλία, όμως υψηλότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στη δυτική Ευρώπη ενώ ανακάμπτει ακόμη από τις οικονομικές συνέπειες.

Η έρευνα, την οποία διέταξε ο Τζόνσον τον Μάιο του 2021, καταλήγει σε μια δριμεία αξιολόγηση για την ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησής του στην Covid, επικρίνοντας την αναποφάσιστη ηγεσία του, επιπλήττοντας το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι παραβίασε τους ίδιους τους κανόνες και στηλιτεύοντας τον κορυφαίο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Τοξική και Χαοτική Κουλτούρα» στην κυβέρνηση

«Υπήρχε μια τοξική και χαοτική κουλτούρα στην καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», επισήμανε η πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής, η πρώην δικαστίνα Χέδερ Χάλετ, στην έκθεσή της.

Η πρόεδρος επισήμανε πως εάν είχε αναληφθεί νωρίτερα δράση προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού, το λοκντάουν ενδεχομένως θα είχε αποφευχθεί συνολικά. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η αποτυχία ανάληψης δράσης το κατέστησε αυτό αναπόφευκτο.

Η Χάλετ είπε πως ο Τζόνσον δεν κατάφερε να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του ιού, μετά την εμφάνισή του στις αρχές του 2020, πιστεύοντας πως δεν θα γινόταν τίποτα και η προσοχή του αποσπάστηκε από άλλα κυβερνητικά ζητήματα, με τη Βρετανία, εκείνη την εποχή, να έχει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον της στις συνομιλίες σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο κ. Τζόνσον θα έπρεπε να έχει εκτιμήσει συντομότερα ότι επρόκειτο για μια έκτακτη ανάγκη, η οποία απαιτούσε πρωθυπουργική ηγετική ικανότητα προκειμένου να εισαχθεί ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος στην αντιμετώπιση» του προβλήματος, τονίζεται στην έκθεση.

Όταν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής το 2023, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παραήταν εφησυχασμένη και ότι «υποτίμησε σε τεράστιο βαθμό» τους κινδύνους, λέγοντας πως κατανοεί την οργή των πολιτών.

Η Χάλετ επισήμανε πως τη στιγμή που ο Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή καραντίνας την 23η Μαρτίου ήταν κάτι το ελάχιστο, καθώς ήταν πολύ αργά, μια κριτική που επανέλαβε σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης και των διοικήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εάν η Βρετανία είχε επιβάλει λοκντάουν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, τη 16η Μαρτίου, όπως τα στοιχεία καταδείκνυαν ότι θα έπρεπε να γίνει, ο αριθμός των θανάτων στο πρώτο κύμα έως τον Ιούλιο θα είχε μειωθεί κατά περίπου 23.000 ή 48%, καταλήγει η έκθεση.

Η αποτυχία να ενεργήσει νωρίτερα καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν αργότερα μέσα στον χρόνο οδήγησε επίσης σε περαιτέρω καραντίνες σε εθνικό επίπεδο, προστίθεται.

Η πρόεδρος υπογραμμίζει πως στην έρευνα αναγνωρίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν αντιμέτωπος με σημαντικές αποφάσεις, όμως τονίζει ότι εκείνος επανειλημμένως άλλαζε γνώμη, αποτυγχάνοντας να λάβει εγκαίρως αποφάσεις παρά τη σαφέστερη κατανόηση του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στην Καλαμαριά

Μουντιάλ για αποκλεισμένους θέλει να διοργανώσει η Ρωσία το 2026

Τραμπ: Συνάντηση Γουίτκοφ - Πούτιν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, ΛαύριοΣήμερα 19:32 | Ειδήσεις

Δεν αποκλείονται νέες ματαιώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο19:24Φθιώτιδα: Έπεσαν δέντρα στη Λοκρίδα λόγω των ισχυρών ανέμων19:10Οι Γροιλανδοί απαντούν στον Τραμπ: "Δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί"18:56Πάνω από 100 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας18:42Προϋπολογισμός 2025 – πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου18:28Ολυμπιακός: Χωρίς Ποντένσε και Ροντινέι με Ατρόμητο18:14ΝΒΑ: Ο Αντετοκούνμπο κλείδωσε… τον ΛεΜπρόν και χάρισε την νίκη στα “ελάφια”18:01Τροχαίο στην Κόρινθο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό17:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο