LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Χθες 17:52

Προϋπολογισμός 2025 – πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η μείωση του δημόσιου χρέους, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το 2026.

Οικονομία - ανάπτυξη

Με ένα ακόμη καλό νέο για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομία έκλεισε το 2025. Σύμφωνα με τα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πέρυσι σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το οποίο οδεύει προς το 4,5% του ΑΕΠ έναντι του, ήδη αναθεωρημένου προς τα πάνω, στόχου 3,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτα μεγέθη το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα κυμανθεί κοντά στα 11,5 δις ευρώ, στα επίπεδα του 2024 όταν το πλεόνασμα είχε εκτιναχθεί στο 4,8% του ΑΕΠ.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής (επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.ά) εξηγούν τις επιδόσεις αυτές στο δημοσιονομικό μέτωπο της χώρας αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, άλλωστε, τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή το οποίο στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προέβλεψε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ το 2025. Σημειώνεται ότι για εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να ανέλθει στο 2,8% του ΑΕΠ.

Νέες αναβαθμίσεις το 2026;

Τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν την ισχυρή δημοσιονομική δυναμική με την οποία η χώρα εισέρχεται στο 2026. Τους επόμενους μήνες στα κρίσιμα ραντεβού με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα κριθούν οι νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και η ταχύτητα μείωσης του δημοσίου χρέους θα είναι τρία από τα βασικά κριτήρια με τα οποία οι ξένοι οίκοι αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους για την επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2025 αναμένεται να ανέλθει στο 2,2% έναντι 2,1% το 2024. Το 2026 η οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέξει με ταχύτητα 2,4% υψηλότερη από τα δύο προηγούμενα έτη κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των επενδύσεων με ρυθμό 10,2% έναντι 5,7% το 2025 και 4,5% το 2024. Κινητήριος δύναμη η επιτάχυνση των απορροφήσεων του κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης και η υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί σ αυτό.

Μείωση του δημόσιου χρέους

Το δημόσιο χρέος σημείωσε νέα σημαντική βουτιά το 2025 στο 145,9% του ΑΕΠ από 154,2% του ΑΕΠ το 2024. Η έντονη πτωτική πορεία του χρέους αναμένεται να συνεχιστεί το 2026 όπου αναμένεται να προσεγγίσει το 138% του ΑΕΠ. Έτος ορόσημο θα είναι το 2029, όταν για πρώτη φορά μετά τα δύσκολα χρόνια της περασμένης δεκαετίας, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα σπάσει το φράγμα του 120% του ΑΕΠ και θα προσγειωθεί στο 119% του ΑΕΠ.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδιο on air ανάμεσα σε Τζάκρη και Λαζαρίδη για την Καρυστιανού: Αποχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ

Τραγωδία στη Βιάννο: Νεκρός ο 27χρονος κυνηγός που έπεσε σε χαράδρα

Φρίκη για 13χρονη στη Θεσσαλονίκη: Νεαρός την είχε στο σπίτι του, την βίαζε και της έδινε ναρκωτικά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέροια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της23:59Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο