Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia «έφερε» την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη!

Με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 το GastrosoΦy Fest powered by Protergia, στην εμβληματική Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, μια διοργάνωση που επιβεβαίωσε πως η γαστρονομία δεν είναι απλώς απόλαυση, αλλά ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στη γνώση, τη δημιουργία και τη φιλοσοφία της γεύσης.

Ο Σπύρος Λιάκος Chef & Co-owner των Basegrill, Travolta, Hoocut, Ateno μαζί με τον Massimo Bottura - Chef Patron στο Osteria Francescana & Casa Maria Luigia, Founder Food for Soul, UNEP Goodwill Ambassador, SDG Advocate
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με το Διεθνές Forum Γαστρονομίας, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερουςν από 25 κορυφαίους σεφ, παραγωγούς, οινοποιούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι περισσοτεροι από τους 2.000 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εμπνευσμένες ομιλίες διεθνώς καταξιωμένων chef που ανέδειξαν τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές του γαστρονομικού κόσμου.

Ο Γιώργος Παπακώστας
Η ενότητα “The Revival Table” έδωσε το έναυσμα για «επιστροφή» στις ρίζες της γεύσης, με έμφαση στις τοπικές ράτσες και τις ξεχασμένες ποικιλίες που επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη κουζίνα. Έπειτα, ακολούθησε το “Fish Forward”, μια συζήτηση για το μέλλον της ψαροφαγίας και τη βιώσιμη σχέση μας με τη θάλασσα. Αποκορύφωμα αποτέλεσε, η συζήτηση “Athens, the Next Culinary Capital” που ανέδειξε τη δυναμική της Αθήνας ως ανερχόμενης γαστρονομικής πρωτεύουσας της Μεσογείου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο της γαστρονομίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Ο Greg Drescher - Senior Advisor, Strategic Initiatives The Culinary Institute of America μαζί με τον Jeremy Chan - Chef & Co-Founder στο Ikoyi και τον Δημήτρη Δήμου από την Φάρμα “Κιβωτός του Δήμου”
Στο “Threpsis (nourishment) as Protagonist”, σεφ μίλησαν για τις πρώτες ύλες που επανέρχονται στο προσκήνιο ως πηγή θρεπτικής αξίας και πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ οι ενότητες “Global Voices, Local Roots” έφεραν στη σκηνή φωνές διεθνούς βεληνεκούς, όπως των Jeremy Chan, Isabella Poti, Kristian Baumann, Mark Donald και Rene Frank, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό πώς δημιούργησαν γαστρονομικές ταυτότητες από τη σύνθεση τοπικών προιόντων.

O Γιάννης Καρακάσης Master of Wine μαζί με τον Mark Andrew Master of Wine UK

Ο Jeremy Chan - Chef & Co-Founder στο Ikoyi μαζί με την Morena Kolmarkai, Kristian Baumann - Chef & Co-Owner στο KOAN, η Isabella Poti - Co-Owner & Executive Chef στο BROS’ και ο Mark Donald - Executive Chef στο The Glenturret Lalique Restaurant

O Στέφανος Κουνδουράς - Καθηγητής Αμπελουργίας ΑΠΘ μαζί με τον Matt Van der Spuy - Charalaboglou Wines, τον Γιάννη Καρακάση - Master of Wine, τον Νίκο Καρατζά - Oenops Wines και τον Γιώργο Φλούδα - Trinity wines & spirits Co-Owner
Ο θρύλος της Γαστρονομίας Massimo Bottura μοιράστηκε ιστορίες και εμπειρίες από την μακρά και πολύ επισυχημένη πορεία του στις κουζίνες και είπε εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκομενους ‘εμπνευστήκαμε από τον Da Vinci την κουζίνα για τους φτωχούς, σε κάθε ένα εστιατόριο που ανοιγουμε δημιουργούμε και μια κοινωνικη κουζίνα’.

O Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη

O Πέτρος Πολυχρονίδης

Ο Ανδρέας Καραπάνος - Chef Adjoint στο Le Louis XV Ducasse Hotel de Paris μαζί με τον Αλέξανδρο Γιώργο Αγγελογιάννη - Head Chef στο The Glenturret Lalique Restaurant, τον Mark Donald - Executive Chef του The Glenturret Lalique Restaurant και τον Γκίκα Ξενάκη - Head Chef στο Aleria με τον συντονιστή του πάνελ Βασίλη Καλλίδη

Ο Νίκος Καραθάνος - Chef & Co-Owner στο ATENO Cook & Deli μαζί με τον Rene Frank - Chef & Founder στο CODA, τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη - Chef & Owner στο CTC και τον Kristian Baumann - Chef & Co-Owner στο KOAN με συντονιστή του πάνελ Βασίλη Καλλίδη
Η θεματική “Greek Wine for the Future” παρουσίασε το όραμα των οινοποιών για την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού — από την παράδοση της ρετσίνας έως τη δημιουργία κρασιών διεθνούς εμβέλειας —, ενώ το “Wines with a Sense of Place” επικεντρώθηκε στις γηγενείς ποικιλίες και το μέλλον του ελληνικού κρασιού στο διεθνές περιβάλλον.
Την παρουσίαση του Forum πραγματοποίησε η Δέσποινα Καμπούρη από το Πρωινό του ΑΝΤ1. Τον συντονισμό είχαν αναλάβει ο Βασίλης Καλλιδης και ο Γιάννης Καρακάσης.

Ο Ευάγγελος Ζαχαρής - B2B Director στην Protergia, η Δέσποινα Καμπούρη, ο Παναγιώτης Γιακαλής - Executive Chef στο The Margi, ο Σπύρος Ρεντετάκος - επικεφαλής Δικτύων Retail Banking στην Eurobank και ο Βασίλης Καλλίδης
Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia κορυφώθηκε με το Food & Wine Party, μια λαμπερή γιορτή με 20+ signature πιάτα, 15 live cooking stations και 50+ επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να συγκρίνουν και να περιηγηθούν σε νέες εμπειρίες γεύσης. Το φεστιβάλ έκλεισε με τον πιο απολαυστικό τρόπο, ένα εκρηκτικό live concert των ONIRAMA, που έδωσε ρυθμό και ενέργεια στη βραδιά, μετατρέποντας το χώρο σε σκηνή γιορτής και ενθουσιασμού.

Οι Onirama ξεσήκωσαν το κοινό με την παρουσία τους
Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia εμπνευσμενο από τον Σπυρο και τον Βαγγέλη Λιάκο των εστιατορίων Basegrill απέδειξε πως η γαστρονομία είναι κάτι πολύ περισσότερο από τροφή - είναι πολιτισμός, είναι βιωματική εμπειρία, είναι τρόπος σκέψης. Το φεστιβάλ ανέδειξε τη δημιουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία ως βασικά συστατικά του μέλλοντος της γεύσης, αφήνοντας πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις.

Λέων και Κίμωνας Φραγκάκης

Η Λευκή Βλάσση - Marketing & Events Manager ANT1 TV, ο Κωνσταντίνος Μπουρούνης – CMO ANTENNA GROUP, o Σπύρος Λιάκος, η Δέσποινα Καμπούρη, ο Βασίλης Καλλίδης, ο Αντώνης Μεταξάς - Commercial Director Radios & TV Content ANT1 TV, ο Γιώργος Λεβέντης Managing Director – ANT1 TV, MAK TV & Antenna Studios

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το Live Concert των Onirama

Οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν τις αυθεντικές γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά στο Gastrosoφy Fest powered by Protergia


Platinum Sponsor: Protergia
Silver Sponsors: Arla, Lurpak, Eurobank & μ. Artisan Water
Supporters: To Δεκαράκι, GlobiLED
Travel Partner: AEGEAN
Culinary Partners: ΜΠΕΓΝΗΣ Catering, Kostopoulos HORECA
Original Concept by Basegrill
Media Partner: ΑΝΤ1
Wine Sponsors:
La Tour Melas,
Κτήμα Γεροβασιλείου & Κτήμα Βιβλία Χώρα
Estates Costa Lazaridi
Troupis Winery

Wine Supporters:
Gaia Wines
Petracopoulos Wines
Trinity Wines
Οινοποιείο Ζαχαριάς


Social Media
TikTok: @gastrosophyfest
Instagram: @gastrosophyfest
Facebook: Gastrosophy Fest
#GastrosoΦyFest #WorldFestivalOfGreekGastronomy









