LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Αυγούστου 2025 12:25

ATM: Τι αλλάζει από τις 11 Αυγούστου

Μεταξύ άλλων, όλες οι αναλήψεις, θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία απολύτως προμήθεια από το δίκτυο των τραπεζών.

ΑΤΜ - Ανάληψη χρημάτων

Μία σημαντική πρωτοβουλία τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 11 Αυγούστου. Πρόκειται για τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα καθιερώνεται εθνικό ανώτατο όριο χρέωσης (πλαφόν) ύψους 1,50 ευρώ για αναλήψεις που πραγματοποιούνται από ΑΤΜ τρίτων παρόχων.

Η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε στις 25 Ιουλίου, συνοδεύτηκε από την ελάχιστη δυνατή περίοδο προσαρμογής, ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδώσει άμεσα οφέλη στους πολίτες. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις χωρίς καμία απολύτως προμήθεια από το δίκτυο των τραπεζών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

Πρόκειται για μια παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο, που αποδεικνύει ότι το κράτος ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πολιτών. Εξαλείφουμε άδικες και υπερβολικές χρεώσεις, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης, όπου κι αν ζει, θα έχει δωρεάν πρόσβαση στα χρήματά του.

Η ρύθμιση προβλέπει:

  • Μηδενισμό προμηθειών για αναλήψεις μετρητών μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.
  • Κατάργηση χρεώσεων από τρίτους παρόχους όταν υπάρχει άμεση ή έμμεση μετοχική σύνδεση με την τράπεζα του πελάτη.
  • Μηδενικές χρεώσεις και από τρίτους παρόχους σε δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ.
  • Πλαφόν 1,50 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών σε όλη τη χώρα.
  • Δωρεάν ερώτηση υπολοίπου για όλους τους κατόχους καρτών, ανεξαρτήτως τράπεζας ή παρόχου ΑΤΜ.
  • Ενιαία χρέωση 0,50 ευρώ για αποστολή εμβασμάτων μέσω ψηφιακών καναλιών (web, mobile, internet banking) από τρίτους παρόχους, σε ισοτιμία με τις χρεώσεις των τραπεζών.
  • Νομοθετική κατοχύρωση ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να χρεώνει τους πελάτες της για αναλήψεις μετρητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα πολιτική έρχεται να απαντήσει σε ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Δημήτρης Κυριαζίδης επανεντάσσεται στην ΚΟ της ΝΔ11:15Βασίλης Μπισμπίκης: Στα δικαστήρια της Ευελπίδων για το τροχαίο στη Φιλοθέη (βίντεο)11:01Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στη Μιχαλακοπούλου – Εντοπίστηκε εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος10:47Πάπας Λέων - Χουριέτ: “Κλείδωσε” η επίσκεψη του ποντίφικα στην Τουρκία10:33Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος που βρέθηκε μαχαιρωμένη – Υπό κράτηση ο 15χρονος υιοθετημένος γιος της10:20Τετάρτη 8 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας 10:06Τροχαίο στην Κατερίνη με τραυματίες: Ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ09:52Καστοριά: Συνελήφθη 45χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος09:38"Πρόσωπο με Πρόσωπο" με τον Νίκο Χατζηνικολάου: Πρεμιέρα απόψε στις 24:0009:24Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινάει η διάθεση του – Ποιοι δικαιούνται επίδομα09:10Δήμας: 80 νέοι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας ενισχύουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 08:57Βρεφονηπιακοί σταθμοί – Μιχαηλίδου: Εντός 10ημέρου ανοίγει η πλατφόρμα08:43Χανιά: Κλειστό για τρίτη μέρα το φαράγγι της Σαμαριάς08:30Μόσχα: Αναχαιτίστηκαν 210 ουκρανικά drones σε μια από τις μαζικότερες επιθέσεις του Κιέβου08:16Ταϊλάνδη: Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις 08:02Λαμία: Πτώση σοβάδων σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πόλης 07:48Χρυσός: Έσπασε το φράγμα των 4.000 δολαρίων ανά ουγγιά07:34Γουίτκοφ και Κούσνερ σήμερα στην Αίγυπτο - Πιέσεις για συμφωνία για τη Γάζα07:21Τροχαίο δυστύχημα στο Μενίδι07:07Ισπανία: Νεκροί από την κατάρρευση πολυώροφου κτηρίου στη Μαδρίτη06:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο