Τραμπ: Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν θα είναι χαμηλότεροι του 15%
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, κάνοντας λόγο για «τρία ή τέσσερα» σημεία που απομένουν να επιλυθούν.
Ο Τραμπ έκανε αυτή τη δήλωση κατά την έναρξη της συνάντησής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πολυτελές γήπεδο γκολφ της οικογένειάς του, στο Τέρνμπερι της δυτικής Σκωτίας. Σημείωσε ότι το κυριότερο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι η «δικαιοσύνη», επισημαίνοντας τους φραγμούς στις εξαγωγές αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ κλειστή», σχολίασε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» που έχει επιτευχθεί ποτέ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Τέρνμπερι της Σκωτίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι δασμοί που θα επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 15%. Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο «παραμένουν ως έχουν» πρόσθεσε.
Η ΕΕ θα αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό, ενέργεια ύψους 750 δισεκ. δολαρίων και θα κάνει επενδύσεις ύψους 600 δισεκ. δολαρίων.
«Συγχαρητήρια για τη συμφωνία», τόνισε ο Τραμπ.
Η φον ντερ Λάιεν, σε μια πρώτη αντίδραση, σχολίασε ότι η εμπορική συμφωνία «θα φέρει σταθερότητα».
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι δασμοί που θα επιβληθούν στις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων προς τις ΗΠΑ δεν θα είναι χαμηλότεροι από 15%. «Όχι», απάντησε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, παρουσία της φον ντερ Λάιεν. Είπε επίσης ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν θα ενταχθούν σε αυτήν τη συμφωνία και ότι η διορία που έχει δώσει, μέχρι την 1η Αυγούστου, «ισχύει για όλες τις συμφωνίες», εκτός από αυτές που αφορούν τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της είπε ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι 50-50, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασίζεται στη «δικαιοσύνη και την εξισορρόπηση».
Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, χαρακτήρισε τον Τραμπ «σκληρό διαπραγματευτή», τονίζοντας ότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι η σημαντικότερη που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και για τις δύο.
«Κοντά» σε συμφωνία με την Κίνα
Ο Τραμπ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είναι «κοντά» σε μια συμφωνία με την Κίνα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Πραγματικά, φτάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά θα δούμε πώς θα πάει», είπε στους δημοσιογράφους.
Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Έκκληση από το Λιμενικό για το βρέφος που βρέθηκε νεκρό
Σέριφος: Νεκρός σε χαράδρα βρέθηκε ο 22χρονος που είχε εξαφανιστεί