LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2025 18:15

Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες

Στην επιστολή γίνεται σαφές πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες, αλλά και νέες δυνατότητες που της παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Επιστολές προς όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, καλώντας τους να συμβάλουν ενεργά στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της ψήφισης του νέου ΚΟΚ και σηματοδοτεί μια συνολική πολιτική επιλογή για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με έμφαση στην πρόληψη και όχι στην τιμωρία.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κυρανάκης, «ο νέος ΚΟΚ δεν αποτελεί απλώς μια νομική αναθεώρηση. Είναι η συλλογική απόφασή μας να μην αποδεχτούμε άλλο μια πραγματικότητα που κοστίζει ζωές». «Πρόκειται για μια "συμμαχία ευθύνης" ανάμεσα στο κράτος, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Τι περιλαμβάνει η επιστολή

Στην επιστολή γίνεται σαφές πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες, αλλά και νέες δυνατότητες που της παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο -από την εφαρμογή ορίων ταχύτητας και την τοποθέτηση σημάτων, έως την εγκατάσταση καμερών που θα συνδέονται με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα για τις κάμερες, όσοι δήμοι και περιφέρειες επιλέξουν να συμμετάσχουν, θα έχουν και οικονομικό όφελος, διατηρώντας μέρος των εσόδων από τις παραβάσεις που καταγράφονται.

Μεταξύ των δράσεων που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι, περιλαμβάνονται:

- η εφαρμογή των νέων ορίων ταχύτητας,

- η εγκατάσταση και σωστή συντήρηση σημάτων και διαβάσεων πεζών ώστε να είναι ορατές και αποτελεσματικές,

- η αφαίρεση επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων που αποσπούν την προσοχή των οδηγών,

- ο καθορισμός πεζοδρόμων και περιοχών ήπιας κυκλοφορίας,

- η καθιέρωση χώρων στάθμευσης για Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (όπως ηλεκτρικά πατίνια).

Όλες αυτές οι ενέργειες, όπως τονίζεται στο κείμενο, απαιτούν τη συμβολή των ΟΤΑ -«σας θέλουμε συμμάχους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Κατάταξη δήμων στο τέλος του 2025

Στο τέλος του έτους, το υπουργείο Μεταφορών θα δημοσιεύσει κατάταξη των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση την πρόοδο και τις επιδόσεις τους στην υλοποίηση του νέου ΚΟΚ, επιβραβεύοντας τους δήμους που θα διακριθούν. Πρόκειται για ένα θετικό κίνητρο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε επίπεδο τοπικής εφαρμογής.

Με την επιστολή αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στέλνει το μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση του ΚΟΚ δεν είναι απλώς υπόθεση του κράτους, αλλά ένα συλλογικό στοίχημα που απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Το κάλεσμα συνοδεύτηκε και από αναλυτικό ενημερωτικό υλικό με τις βασικές αλλαγές του ΚΟΚ και τις νέες ποινές, καθώς και οδηγίες για τα πεδία όπου οι ΟΤΑ μπορούν άμεσα να αναλάβουν δράση.

Ειδήσεις σήμερα:

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Λάγια11:40ΑΑΔΕ: Νέα ρύθμιση οφειλών για τους πληγέντες του "Daniel"11:26Πάτρα: Απολογούνται οι δυο κατηγορούμενοι για τη φωτιά στα Συχαινά11:12Θεσσαλονίκη: 46χρονη έριξε χλωρίνη στο πρόσωπο γείτονά της – Ενοχλήθηκε επειδή έκανε θόρυβο10:57Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα οι 5 ανήλικοι για τη ληστεία σε βάρος 15χρονων10:43 Ελευθέριος Βενιζέλος: Κατασχέθηκε μισός τόνος ναρκωτικών από την ΑΑΔΕ 10:28Ζελένσκι: Η άρνηση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός περιπλέκει τα πράγματα10:14Χανιά: Αναστάτωση στο Κουμ Καπί – Αυτοκίνητο μπήκε σε πεζόδρομο (εικόνες)10:00ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:46Ενδοοικογενειακή βία - Χανιά: Μαχαίρωσε με μανία τη σύντροφο του09:32Κέρκυρα: Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τουρίστα από δύσβατο σημείο (εικόνες)09:19Βέροια: Δεκάδες κάτοικοι ζητούν να σταματήσει η πυρανίχνευση με drone στο Σέλι09:05Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Αυγούστου08:51Εύβοια: Φωτιά σε δασική έκταση στα Μεσοχώρια08:37Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας στα Εννιάμερα της Παναγίας08:23Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:09Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στον Λευκό Οίκο μόνο εφόσον τους απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση23:59Ατρόμητος: Φιλικό με πολλά νεύρα και ήττα από τη Λάτσιο23:50Ο Τραμπ στηρίζει το σχέδιο Πούτιν για λήξη του πολέμου με παραχώρηση εδαφών23:40Παγκόσμιο Νέων Γυναικών: Χάλκινη η εθνική23:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο